
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- bestseller
Różana i lawendowa: bez cukru, z dodatkiem sezonowych owoców i ziół.
Wegańskie przepisy
Napoje
Syrop różany
4 łyżki płatków róży
2-3 kawałki kwiatu hibiskusa*
4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
1 szklanka wody
Do lemoniady
1 cytryna (sok z jednej cytryny)
1 limonka pokrojona w ósemki
1,5 litra wody gazowanej
1 filiżanka malin
liście mięty (opcjonalnie)
1 szklanka lodu
Syrop lawendowy
3 łyżki kwiatów lawendy
2-3 kwiaty klitorii ternateńskiej*
4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
1 szklanka wody
Do lemoniady
1,5 cytryny (sok z jednej cytryny + 0,5 cytryny pokrojonej w plasterkach)
1,5 litra wody gazowanej
1 filiżanka melona pokrojonego w kostkę
liście czerwonej bazylii (opcjonalnie)
1 szklanka lodu
*są to dodatki, które odpowiadają za piękny kolor lemoniady
Krok 1
Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy kwiaty: w wersji różanej płatki róży, a w lawendowej kwiaty lawendy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy kwiaty odpowiedzialne za kolor: hibiskus i/lub klitorię. Przykrywamy i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2
Przestudzony syrop kwiatowy przelewamy do szklanej butelki przez gęste sitko.
Krok 3
Cytryny szorujemy i sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się wosku i pestycydów (i innej chemii). Do karafki wyciskamy sok z jednej cytryny, a drugą kroimy w plastry i wrzucamy wraz z lodem oraz owocami. Dolewamy syrop kwiatowy i zalewamy całość wodą gazowaną. Rozlewamy do szklanek i cieszymy się każdym łykiem!
Dodatki w postaci malwy czy owoców liofilizowanych można pominąć, natomiast lemoniady nie będą miały wtedy tak intensywnych kolorów.
Jeśli nie liczycie kalorii lub nie macie ksylitolu/erytrolu w domu - wykorzystajcie zwykły cukier (3 łyżki zamiast 4 podanych w przepisie).
Cytryna lub limonka zakwaszając lemoniadę zmieni też jej kolor - szczególnie tej z dodatkiem klitorii. Sama w sobie, daje bardzo intensywny niebieski kolor, ale w lemoniadzie zmieni odcień fioletu.
P.S. Naturalne kwiatowe barwniki można wykorzystać do zabarwiania prawie każdego ciasta, napoju czy deseru. Należy jednak pamiętać, że bardzo wysoka temperatura oraz kwaśne dodatki mogą zmienić ich kolor.
Komentarze