Kwiatowe lemoniady na najgorętsze dni w roku

Kwiatowe lemoniady na najgorętsze dni w roku

Różana i lawendowa: bez cukru, z dodatkiem sezonowych owoców i ziół.

  • Wegańskie przepisy

  • Napoje

  • Domowa, kwiatowa lemoniada to idealne uzupełnienie letniego obiadu lub kolacji. Trudno sobie jej odmówić w gorący dzień, nawet jeśli jesteśmy w miejskim bistro, cena za tę szklankę wody z cytryną i lodem jest astronomiczna. Jeśli podliczymy cenę surowców, zapewne zmieścimy się w kilku złotych, nawet uwzględniające dodatek ziół i sezonowych owoców. Tym bardziej lemoniadę warto robić w domowym zaciszu. Kwiatowe dodatki to sprytny sposób, żeby podkręcić ten prosty napój i wywołać kilka ochów i achów.

    Przygotowanie lemoniady w domu jest banalnie proste i tanie. Nie odstaje ona w żadnym stopniu od restauracyjnego odpowiednika, a może być i zdecydowanie lepszą alternatywą. Zapomnijcie o drogich syropach czy dziwnych barwnikach - piękne, kolorowe lemoniady można zrobić bez nich i to z naturalnych składników. W tym wpisie przedstawiamy dwa sprawdzone tercety, gdzie kwiaty są dla smaku, naturalne dodatki dla koloru, a owoce dla idealnej kompozycji smakowej. Cukier zastępujemy ksylitolem, by bezkarnie “opijać” się litrami domowego napoju.

     

     

      

     

    Domowe, kwiatowe lemoniady 

     

    Różana lemoniada z malinami 

    SKŁADNIKI

    Syrop różany

    4 łyżki płatków róży

    2-3 kawałki kwiatu hibiskusa*

    4 łyżki erytrolu lub ksylitolu

    1 szklanka wody 

     

    Do lemoniady

    1 cytryna (sok z jednej cytryny)

    1 limonka pokrojona w ósemki

    1,5 litra wody gazowanej

    1 filiżanka malin

    liście mięty (opcjonalnie)

    1 szklanka lodu

     

    Lawendowa lemoniada z melonem 

    SKŁADNIKI

    Syrop lawendowy

    3 łyżki kwiatów lawendy

    2-3 kwiaty klitorii ternateńskiej*

    4 łyżki erytrolu lub ksylitolu

    1 szklanka wody 

     

    Do lemoniady

    1,5 cytryny (sok z jednej cytryny + 0,5 cytryny pokrojonej w plasterkach) 

    1,5 litra wody gazowanej

    1 filiżanka melona pokrojonego w kostkę

    liście czerwonej bazylii (opcjonalnie)

    1 szklanka lodu

     

    *są to dodatki, które odpowiadają za piękny kolor lemoniady

     

    PRZEPIS

    Krok 1

    Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy kwiaty: w wersji różanej płatki róży, a w lawendowej kwiaty lawendy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy kwiaty odpowiedzialne za kolor: hibiskus i/lub klitorię. Przykrywamy i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

     

    Krok 2

    Przestudzony syrop kwiatowy przelewamy do szklanej butelki przez gęste sitko. 

     

    Krok 3

    Cytryny szorujemy i sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się wosku i pestycydów (i innej chemii). Do karafki wyciskamy sok z jednej cytryny, a drugą kroimy w plastry i wrzucamy wraz z lodem oraz owocami. Dolewamy syrop kwiatowy i zalewamy całość wodą gazowaną. Rozlewamy do szklanek i cieszymy się każdym łykiem!



    WSKAZÓWKI

    Dodatki w postaci malwy czy owoców liofilizowanych można pominąć, natomiast lemoniady nie będą miały wtedy tak intensywnych kolorów.

    Jeśli nie liczycie kalorii lub nie macie ksylitolu/erytrolu w domu - wykorzystajcie zwykły cukier (3 łyżki zamiast 4 podanych w przepisie).

    Cytryna lub limonka zakwaszając lemoniadę zmieni też jej kolor - szczególnie tej z dodatkiem klitorii. Sama w sobie, daje bardzo intensywny niebieski kolor, ale w lemoniadzie zmieni odcień fioletu.

    P.S. Naturalne kwiatowe barwniki można wykorzystać do zabarwiania prawie każdego ciasta, napoju czy deseru. Należy jednak pamiętać, że bardzo wysoka temperatura oraz kwaśne dodatki mogą zmienić ich kolor.

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu