Makaron z suszonymi pomidorami i tahini

Makaron z suszonymi pomidorami i tahini

Pyszny i kremowy - idealny na kryzysowy obiad w szare, chłodne, zimowe dni!

  • Wegańskie przepisy

  • Na obiad i lunch

  • Chyba każdemu zdarzyło się porządnie zgłodnieć, gdy w lodówce pustka. Tylko wiatr hula ;) Na taką kryzysową sytuację powstał właśnie ten przepis. To cudowne danie typu „comfort food”, które można wykonać ze składników ze swojej domowej spiżarni. Sos do makaronu jest niezwykle prosty w wykonaniu, a do tego smakuje obłędnie! Nie jest to natomiast klasyczny włoski szlagier, ale zaskakująco pyszne połączenie składników, które można mieć zawsze pod ręką!

     

    Przepis czerpie z kuchni śródziemnomorskiej i co najciekawsze z obu jej kontynentów! Znajdą się tu wpływy zarówno z Włoch, jak i z Maroka. To jedno z tych dań, które sprawia, że czuje się ciepło słońca i przywodzi na myśl wakacje. No, a do tego potrafi cudownie rozgrzać i poprawić humor w zimne, szare dni! To idealne danie na zimę, gdy brakuje dobrych, świeżych warzyw. Dzięki tahini jest niezwykle kremowe, a suszone pomidory dodają intensywności w smaku. Całość uzupełnia bogactwo przypraw oraz cebula, natka pietruszka i pomidory cherry, które w zimowym sezonie wciąż są słodkie i pyszne. Robi się je szybko, bez zbędnego bałaganu. Sos do makaronu można przygotować w wolnej chwili i trzymać nawet 2 tygodnie w lodówce.

     

    FAtklsiuA9rUmJX3v-OPP11VdagyND0dDeej0U0Y-lekrmsIfc1njOVhty2EFzTbZmGbTZPSVpvizi5-F4_RLu4LC4BuroYcDMHuHUbY4Oep-ROlSEDanBDj_rNzqcuwQVuhBR-E-oLOFLi_WQ 4HW3FSEoTeH_4FVrfShHxq_bAppCpoWL1CjwHc0hVhCNk_Lz16QoSha-n8zz7fXbxuL2BwODEndMfR9RihxlaNyvmIKlooUBHAaMQM8qY6kQteVinUQKP9OTgbAs9HBpXvkcDUHwgbSg7mZ5lQ

    BoiWLhwC66_CZrsC6uAjzerop45sCyICuTi1ai7W2VHMKWBjAetSETIHfirdsibtkrHXn1_ZL3xIu5TvLR7vIpoWgya38Gh80JRPue-RNU2lJuLDZZy6D8cB3Ylbd6wildfLNtCmDE32YGDpBw Lscge6C3knWhTwFdhdq4MGE3IdQyYsrwRfQv9dyY_N9-tbksV4iyRQa-MXAVUKGyD-sMLEQJb2gfQB6g4vDr1ZRko8Dr_7RdQJWxMCJfxWBqLeM1tt4xdOB5pM8ti4gNosS8JKon-x-_hUHvsA

    -SctveRRtkSuMdEtmHBuAHtF87UdYaIed6wNncif_6BjudhOpGdRJhXkc7Mo17PrGyKcLf6XDfRJTiuMr8zSJHADh2OOXDBdTX1hJ-Dzq6MDTUMfOHNY8BH_NrulGHdWdytRhQWROLhIBACYHw E_rz8ZGgEMo9X6fpr9LASOmeofZPHz3WLp5Wa1T9ICKofkWLPwqikiD_qomnKe-634niQSHZviQEtcUJkNQeUqPD4FftQI0YQHZWGe2XTa1K9wxPoN3lL9pVmdB2A7s5Ey5avLRPZQ8qiF3p-g

     

    Kremowy makaron z suszonymi pomidorami i pastą tahini

     

    SKŁADNIKI

    2 rozsądne porcje

     

    200-250 g makaronu typu rigatoni lub penne*

    0,5 filiżanki pasty tahini

    0,5 filiżanki suszonych pomidorów

    2 łyżki oliwy

    1 szklanka mleka roślinnego

    0,5 szklanki bulionu roślinnego np. z tego przepisu**

    4 ząbki czosnku

    1 średnia cebula

    sok z połowy cytryny

    1 łyżeczka wędzonej papryki

    2 łyżeczki czosnku w proszku

    2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

    1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego

    1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

    sól himalajska do smaku

     

    Dodatkowo:

    20 pomidorków cherry

    1 łyżka oliwy

    1 łyżeczka czarnuszki

    1 łyżeczka uprażonych ziaren fenkułu

    natka pietruszki drobno posiekana

     

    Opcjonalnie:

    wegański parmezan np. z tego przepisu

     

    *do tego przepisu świetnie nada się wegański, bezglutenowy makaron kukurydziany

    **domowy bulion można zastąpić bulionem z koncentratu lub wodą z dodatkiem odrobiny kostki bulionowej

     

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy delikatnie się zezłocą dodajemy wędzoną paprykę i podgrzewamy, aby uwolniła swój aromat. Całość przekładamy do malaksera lub do miski, jeśli będziemy używać blendera ręcznego. Patelnię dokładnie wyskrobujemy z resztek silikonową szpatułką, bo zaraz będziemy na niej podgrzewać nasze pomidory cherry! 

     

    Krok 2

    Do malaksera wrzucamy pozostałe składniki tj. tahinę, bulion, mleko, drożdże, czosnek, koncentrat, sok z cytryny i suszone pomidory*. Blendujemy całość przez 20-30 sekund, aby uzyskać sos o płynnej, ale kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba. Uwaga! Pomidory suszone "nie ze słoika" są z reguły dość słone, dlatego trzeba próbować sosu podczas blendowania. Aby złagodzić słony smak możemy dodać więcej koncentratu pomidorowego lub odrobinę cukru lub innego słodziwa. Po doprawieniu odstawiamy na bok sos i szykujemy makaron.

     

    Krok 3

    Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu — oczywiście powinien być al dente! W międzyczasie kroimy pomidory na połówki i podsmażamy na oliwie, na dużym ogniu przez kilka sekund. Dzięki temu będą jeszcze bardziej słodkie! 

     

    Krok 4

    Odcedzamy makaron, a do pustego garnka po jego gotowaniu wlewamy nasz sos. Podgrzewamy przez chwilę i dodajemy grubo mielony pieprz. Przekładamy do garnka makaron i mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem.

     

    Krok 5

    Nasz makaron wykładamy do misek lub głębokich talerzy. Układamy na wierzchu nasze podsmażone pomidory i całość posypujemy czarnuszką, ziarnami fentkułu, płatkami chilli i pietruszką. Zamykamy oczy i delektujemy się krótką, kulinarną podróżą nad Morze Śródziemne!

     

    *ja wykorzystałam pomidory suszone suche i dwa smutne kawałki ze słoika — nic się nie marnuje :)

     

    WSKAZÓWKI

     

    Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajcie więcej bulionu lub mleka. Jeśli okaże się zbyt wodnisty, dodajcie więcej pomidorów i tahini.

    Jeśli nie macie w spiżarni lub nie lubicie sezamowego smaku tahini, zastąpcie go innym kremem orzechowym np. z nerkowców lub migdałowym.

    Jeśli nie lubicie anyżowego smaku fenkułu... to najlepszy przepis, aby pokochać ten smak! Delikatnie uprażone i rozgniecione ziarna doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Warto spróbować, bo ten składnik potrawy odmienić niejedno danie.

    Do makaronu można dodać świeżą zieleninę np. rukolę lub szpinak.

     

    P.S. Sos można przygotować z wyprzedzeniem na tzn. czarną godzinę i przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie!

     

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu