- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Proste, wegańskie sery z nasion i orzechów
Roślinny parmezan, kremowy smarowaniec i kanapkowiec gotowe w 5, 25 i 45 minut.
Wegańskie przepisy
Na śniadanie
No ser z orzechów? Powariowali! No może, ale przecież trochę szaleństwa jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Poniższe przepisy to świetny przykład jak duży potencjał mają nasiona i orzechy. To nie tylko dodatek do ciast czy przekąska, ale i podstawa pysznych dań, zarówno na słono jak i słodko. Trzy przepisy, trzy stopnie trudności i czasochłonności — każdy znajdzie coś dla siebie!
Niezależnie czy zaczynasz swoją przygodę z dietą roślinną, ciekawość to Twoje drugie imię czy masz po prostu trochę orzechów w spiżarni — bezmleczne serki to pyszne urozmaicenie tradycyjnej kuchni. Przede wszystkim z łatwością można je w przygotować w domowych warunkach. To świetna alternatywa dla sklepowych odpowiedników — zdecydowanie tańsza i w wielu przypadkach zdrowsza.
Trzy roślinne sery
Wegański parmezan | 5 minut
SKŁADNIKI
100 g migdałów blanszowanych
2 kopiate łyżki drożdży nieaktywnych
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki czosnku w proszku
0,25 łyżeczki cebuli w proszku*
szczypta witaminy C w proszku**
*jeśli masz pod ręką
**opcjonalnie — cebula doda słodyczy, natomiast witamina C kwasowości charakterystycznej dla oryginalnego parmezanu.
PRZEPIS
Krok 1
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mielimy na drobny pył. Jeśli migdały po namaczaniu były wilgotne, proszek może odrobinę się sklejać — tak jak świeżo tarty parmezan. Voila! Gotowe — przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.
Wegańska wersja tak jak oryginał jest świetnym dodatkiem do zapiekanek i makaronów. Sprawdza się jako panierka, a w kryzysowych sytuacjach służy jako zagęszczacz do roślinnych pasztetów.
Smarowaniec ze słonecznika | 25 minut
SKŁADNIKI
Serek
200 g słonecznika namoczonego przez noc
3 łyżki drożdży nieaktywnych
2 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki oleju kokosowego
0,5 łyżeczki soli
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
1 łyżka wody spod kiszonych ogórków
1 łyżeczka niesłodkiego jogurtu roślinnego i/lub 0,5 łyżeczki probiotyku np. zakwaski
Mieszanka pieprzowo-korzenna
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
Mieszanka paprykowa
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
1 łyżka papryki lub pomidorów w płatkach
0,5 łyżeczki papryki chilli lub gochugaru
PRZEPIS
Krok 1
Do miski przekładamy odsączony słonecznik i wszystkie płynne składniki. Blendujemy na gładką, ale gęstą masę. Dodajemy sól oraz drożdże i blendujemy dalej. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba — serek powinien być delikatnie kwaśny i słony. Dodajemy jogurt lub probiotyk — dzięki niemu serek nabierze z czasem kwaskowatego smaku, charakterystycznego dla jogurtów i twarożków. Odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika na 5-10 minut.
Krok 2
W międzyczasie przygotowujemy mieszanki do obtoczenia. Pieprz i ziele angielskie mielimy w młynku lub ucieramy w moździerzu niezbyt drobno tak, aby zostały większe kawałki. Mieszamy z gałką muszkatołową w niewielkiej misce.
Wszystkie papryki mieszamy w misce — jeśli akurat nie mamy pod ręką wszystkich rodzajów, wystarczy jeden lub dwa. Najbardziej efektowne są oczywiście płatki papryki.
Krok 3
Wyciągamy masę serową z lodówki i delikatnie zwilżonymi rękami formujemy dwie kule. Każdą z nich wrzucamy do miski z mieszanką przypraw i obtaczamy delikatnie, potrząsając miską. Serki delikatnie fomujemy w kształt walca - jeśli konsystencja wydaje się zbyt luźna, trzymamy dłużej w zamrażarce.
Obtoczone serki możemy jeść od razu, choć najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu lub 24 godzinach przechowywania w lodówce. Dobrze komponują się zarówno ze świeżym pieczywem, jak i grzankami.
Kanapkowiec z nerkowców | 45 minut
SKŁADNIKI
200 g orzechów nerkowca namoczonych przez noc
1 łyżka mleka roślinnego (opcjonalnie)
4 łyżki drożdży nieaktywnych
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki czosnku w proszku
0,25 łyżeczki cebuli w proszku
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki pasty miso
0,5 łyżki tahiny
0,5 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki agaru w proszku
6 łyżek wody
garść posiekanych orzechów włoskich
PRZEPIS
Krok 1
Nerkowce przekładamy do miski i zaczynamy blendować. Po chwili powinny zamienić się w pastę. Jeśli będzie gęsta na tyle, że sprawia nam problemy z blendowaniem, dodajemy odrobinę mleka roślinnego. Dodajemy drożdże nieaktywne, sól, czosnek, cebulę, kurkumę, pastę miso, tahinę i blendujemy dalej. Powinniśmy otrzymać kleistą, gęstą pastę — odstawiamy ją na bok.
Krok 2
W małym garnku mieszamy wodę z agarem. Zagotowujemy na małym ogniu, aż całość zgęstnieje do konsystencji rzadkiego kisielu. Dodajemy wraz z olejem kokosowym do pasty z nerkowców i dokładnie mieszamy.
Krok 3
Przygotowujemy niewielki pojemnik lub foremkę na serek — wykładamy go folią spożywczą. Świetnie też sprawdzi się okrągły wykrawacz do ciastek. Na dno wykładamy orzechy włoskie i przykrywamy masą serową. Ugniatamy, aby wypełniła dokładnie foremkę i wygładzamy wierzch. Przekładamy na 30 minut do zamrażarki, a następnie do lodówki. Dzięki agarowi i olejowi kokosowemu ser będzie miał stałą konsystencję i będzie można go kroić. Można stosować go do tostów, zapiekanek i kanapek.
WSKAZÓWKI
Jeśli nie musisz mieć wszystkich składników np. cebuli mielonej, tahiny bądź probiotyku, aby zrobić smaczny ser roślinny. Niektóre dodatki możesz pominąć, ale na pewno nie obejdziesz się bez orzechów i płatków drożdżowych!
Korzeni wegańskiego parmezanu można doszukiwać się w zachodnim regionie Sycyli , tj. Trapani. Mielone migdały są podstawą tamtejszego sosu do makaronu tj. pesto alla trapanesse.
P.S. Słonecznik, nerkowce i migdały do najpopularniejsze orzechy i nasiona wykorzystywane do serów roślinnych, ale można wykorzystać również orzechy brazylijskie czy makadamia.
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Zobacz podobne wpisy na blogu
Komentarze