
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Pyszny i kremowy - idealny na kryzysowy obiad w szare, chłodne, zimowe dni!
Wegańskie przepisy
Na obiad i lunch
2 rozsądne porcje
200-250 g makaronu typu rigatoni lub penne*
0,5 filiżanki pasty tahini
0,5 filiżanki suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy
1 szklanka mleka roślinnego
0,5 szklanki bulionu roślinnego np. z tego przepisu**
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
sól himalajska do smaku
Dodatkowo:
20 pomidorków cherry
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka uprażonych ziaren fenkułu
natka pietruszki drobno posiekana
Opcjonalnie:
wegański parmezan np. z tego przepisu
*do tego przepisu świetnie nada się wegański, bezglutenowy makaron kukurydziany
**domowy bulion można zastąpić bulionem z koncentratu lub wodą z dodatkiem odrobiny kostki bulionowej
Krok 1
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy delikatnie się zezłocą dodajemy wędzoną paprykę i podgrzewamy, aby uwolniła swój aromat. Całość przekładamy do malaksera lub do miski, jeśli będziemy używać blendera ręcznego. Patelnię dokładnie wyskrobujemy z resztek silikonową szpatułką, bo zaraz będziemy na niej podgrzewać nasze pomidory cherry!
Krok 2
Do malaksera wrzucamy pozostałe składniki tj. tahinę, bulion, mleko, drożdże, czosnek, koncentrat, sok z cytryny i suszone pomidory*. Blendujemy całość przez 20-30 sekund, aby uzyskać sos o płynnej, ale kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba. Uwaga! Pomidory suszone "nie ze słoika" są z reguły dość słone, dlatego trzeba próbować sosu podczas blendowania. Aby złagodzić słony smak możemy dodać więcej koncentratu pomidorowego lub odrobinę cukru lub innego słodziwa. Po doprawieniu odstawiamy na bok sos i szykujemy makaron.
Krok 3
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu — oczywiście powinien być al dente! W międzyczasie kroimy pomidory na połówki i podsmażamy na oliwie, na dużym ogniu przez kilka sekund. Dzięki temu będą jeszcze bardziej słodkie!
Krok 4
Odcedzamy makaron, a do pustego garnka po jego gotowaniu wlewamy nasz sos. Podgrzewamy przez chwilę i dodajemy grubo mielony pieprz. Przekładamy do garnka makaron i mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem.
Krok 5
Nasz makaron wykładamy do misek lub głębokich talerzy. Układamy na wierzchu nasze podsmażone pomidory i całość posypujemy czarnuszką, ziarnami fentkułu, płatkami chilli i pietruszką. Zamykamy oczy i delektujemy się krótką, kulinarną podróżą nad Morze Śródziemne!
*ja wykorzystałam pomidory suszone suche i dwa smutne kawałki ze słoika — nic się nie marnuje :)
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajcie więcej bulionu lub mleka. Jeśli okaże się zbyt wodnisty, dodajcie więcej pomidorów i tahini.
Jeśli nie macie w spiżarni lub nie lubicie sezamowego smaku tahini, zastąpcie go innym kremem orzechowym np. z nerkowców lub migdałowym.
Jeśli nie lubicie anyżowego smaku fenkułu... to najlepszy przepis, aby pokochać ten smak! Delikatnie uprażone i rozgniecione ziarna doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Warto spróbować, bo ten składnik potrawy odmienić niejedno danie.
Do makaronu można dodać świeżą zieleninę np. rukolę lub szpinak.
P.S. Sos można przygotować z wyprzedzeniem na tzn. czarną godzinę i przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie!
Komentarze