Orzechy piniowe - czym są?
Kiedy warto je jeść?
Roślinne ABC
Poradnik
Orzechy piniowe to małe niepozorne ziarenka o lekko maślanym, słodkawym smaku i kremowej konsystencji. Potocznie nazywane piniolami, są zbierane z szyszek niektórych gatunków sosny. Najczęściej można je znaleźć w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Są pełne składników odżywczych, które warto mieć w swojej codziennej diecie.
Czym dokładniej są orzeszki pinii?
Piniole to nieduże orzeszki. Charakteryzują się przyjemnym, maślanym smakiem z lekko żywicznym, leśnym aromatem. Pochodzą one z szyszek niektórych gatunków sosen wysokich, najczęściej sosny pini, ale też między innymi z sosny Gerardy. Szyszki tych drzew są zbierane ręcznie lub strzepywane z drzew, a następnie suszone. Suszenie sprawia, że łuski szyszek otwierają się, dzięki czemu można łatwo wydobyć nasiona, czyli nasze orzeszki piniowe. Na końcu muszą zostać dokładnie oczyszczone z twardych łusek, abyśmy się mogli cieszyć niedużymi orzeszkami w naszych domach.
Czy warto jeść orzechy pinii?
Orzeszki pinii, chociaż są nieduże i wydają się niepozorne, są skarbnicą składników odżywczych. Mają wysoką zawartość białka, które jest bardzo ważne dla naszego organizmu. Często poleca się je osobom aktywnym fizycznie oraz tym, którzy są na diecie bezmięsnej. Ponadto piniole wyróżniają się dużą ilością L-argininy, czyli aminokwasu odpowiadającego między innymi za prawidłową pracę układu krwionośnego.
Orzechom piniowym nie brakuje także witamin - mają witaminę E, K oraz kilka z grupy B. Zawierają również takie minerały jak: fosfor, magnez, żelazo, cynk, czy niacyna. Spożywanie tego gatunku orzechów może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ilości “złego” cholesterolu. Mogą także wspierać pracę mózgu i układu nerwowego. Odpowiednio wkomponowane w posiłki pomogą przy redukcji masy ciała. Co ciekawe, piniole mogą również działać uspokajająco, a spożywane wieczorem wpłynąć na polepszenie się jakości snu.

Czy piniole są zdrowe?
Orzechy pinii uchodzą za jedne ze zdrowszych rodzajów orzechów. To źródło wielu witamin, minerałów, białka, a także błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chociaż ich wysoka cena, spowodowana między innymi wymagającą hodowlą, może nie zachęcać, warto sięgnąć po piniole, jeśli tylko możemy.
Do czego dodać orzechy pinii?
Kremowe, lekko maślane, rozpływające się w ustach… Orzechy pinii idealnie sprawdzają się w różnego rodzaju potrawach. Chociaż zwykle korzysta się z nich w daniach kuchni śródziemnomorskiej, warto dodać je też do innych posiłków. Poznaj kilka naszych propozycji zarówno klasycznych, jak i takich rzadziej przyrządzanych.
Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe to absolutny klasyk. Zrobisz go z kilku prostych składników, a możesz użyć do makaronu, kanapek, grzanek, sosów czy sałatek. Wystarczy lekko podprażyć orzeszki pinii, a następnie wraz z czosnkiem, parmezanem, oliwą i świeżymi liśćmi bazylii rozdrobnić w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza, bez problemu powinien sprawdzić się blender lub malakser. Gotowe pesto dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Sałatka z burakiem i piniolami
Jeśli uwielbiasz buraki, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz - im mniejsze bulwy wybierzesz, tym szybciej będą gotowe. Kiedy będą już miękkie, ostudź je i pokrój w plastry. Na talerzu ułóż rukolę, na niej buraka, a na wierzch pokrusz fetę i posyp podprażonymi orzeszkami pinii. Całość skrop niedużą ilością oliwy.
Warzywne lasagne z indykiem
Niedużą cukinię pokrój wzdłuż w plastry i odłóż na bok. Posiekaj paprykę, bazylię, a orzeszki pinii lekko upraż. Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju, dodaj mięso i chwilę podsmaż. Dołóż paprykę, pomidory krojone z puszki, a następnie przypraw solą, pieprzem, dużą ilością czosnku oraz papryką słodką i papryką wędzoną. Całość pogotuj chwilę, a na końcu dodaj posiekaną bazylię. Natłuść naczynie żaroodporne i zaczynając od plastrów cukinii, układaj ją na zmianę z mięsem, tak aby ostatnią warstwą było mięso. Kwaśną śmietanę wymieszaj z dużą ilością parmezanu i zalej nią swoją lasagne. Z wierzchu posyp ją orzeszkami pinii, a jeśli chcesz, możesz jeszcze dodać trochę tartego sera. Całość piecz w piekarniku, przykryte folią aluminiową, przez około 45 minut.
Ciasto czekoladowe z piniolami
Orzechy i czekolada to połączenie idealne, dlatego mamy również propozycję na wyśmienite, szybkie ciasto czekoladowe z orzechami pinii. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę do przestudzenia. Żółtka jaj ubij z cukrem oraz skórką z cytryny. Osobno ubij pianę z białek oraz soku z cytryny. Czekoladę (powinna być w temperaturze pokojowej) wlej do żółtek, razem z ekstraktem waniliowym i dokładnie ze sobą zmiksuj, aż do połączenia się składników. Następnie wsyp mąkę, orzeszki pinii i wszystko dobrze wymieszaj. Na samym końcu dodaj pianę z białek i delikatnie połącz masę za pomocą szpatułki. Całość piecz w piekarniku przez około 40 minut.

Do czego jeszcze dodać orzechy pinii?
Chyba najczęściej korzystamy z orzechów pinii, jako chrupiącego dodatku do sałatek. Niewiele osób wie, że ten gatunek orzechów świetnie komponuje się z owocami, więc możesz śmiało dodawać je nie tylko do sałatek wytrawnych, ale też owocowych. Piniole stanowią wyśmienity składnik zup kremów. Dość często spotyka się je w towarzystwie mięs i ryb, najczęściej łączy się je z cielęciną, królikiem, miecznikiem czy dorszem. Orzeszki pinii warto dodać również do risotto oraz dań z makaronem. Oczywiście nie może ich zabraknąć, gdy przygotowujemy deski serów - piniole idealnie komponują się ze smakiem koziego sera czy ricotty. Nie wahaj się dodawać ich także do deserów. Te niepozorne orzeszki mogą też podkreślić smak niektórych alkoholi, na przykład likieru pomarańczowego.
Warto wiedzieć o orzechach piniowych
Orzechy pinii podobnie jak inne gatunki orzechów mają sporą zawartość kwasów tłuszczowych. Dzięki temu są tak zdrowe, ale też bardzo kaloryczne, dlatego nie powinno się ich spożywać zbyt wiele. Niestety duża ilość tłuszczów sprawia, że mogą szybko jełczeć. Aby tego uniknąć, możesz je przechowywać w lodówce albo zamrozić, co powinno sprawić, że na dłużej zachowają swój smak i aromat. Warto jednak je kupować częściej, a w mniejszych ilościach, aby zawsze mieć je jak najświeższe.
Źródła:
Soroczyńska A., Orzechy piniowe – właściwości, jak jeść, gdzie kupić, cena, 12.04.2024, online: <https://wylecz.to/zywnosc/orzechy-piniowe>, [dostęp: 4.09.2025].
Szczepańska I., Orzeszki piniowe – wszystko co powinieneś o nich wiedzieć, 29.08.2020, online: <https://dietetycy.org.pl/orzeszki-piniowe-wszystko-co-powinienes-o-nich-wiedziec/>, [dostęp: 4.09.2025].
dietly.pl, Orzechy piniowe (piniole) – właściwości, czy są zdrowe?, 27.09.2024, online: <https://dietly.pl/blog/orzechy-piniowe-piniole-wlasciwosci-czy-sa-zdrowe?srsltid=AfmBOorJbYDdDGihIeV-woqpxCrPHBd-DQn6C6IcufPcUfzYjzkRKJwL>, [dostęp: 4.09.2025].
Komentarze