Bananowe blondie z palonym masłem i Meditero: krem z gorzkiej czekolady

Bananowe blondie z palonym masłem i Meditero: krem z gorzkiej czekolady

Ciasto zakalec, które każdy UWIELBIA

  • Na słodko

  • Przekąski

  • Ciasta i ciasteczka

  • Ciasto zakalec, które każdy UWIELBIA, czyli blondie. 💛

    Jest to brownie w jasnym wydaniu. Miękkie, zbite, słodkie, ale jakie dobre! W połączeniu z palonym masłem i Meditero: kremem z gorzkiej czekolady Modica, tworzy coś zaskakującego, coś co ma się ochotę spałaszować w mgnieniu oka.

       

    Bananowe blondie z palonym masłem i Meditero: krem z gorzkiej czekolady 🍫

    (blaszka 30 cm x 25 cm)

    Składniki:

    • 120 g palonego masła

    • 50 g masła

    60 g cukru trzcinowego

    • 140g cukru białego

    • 2 dojrzałe banany (ok. 200 g)

    • 3 jaja

    płaska łyżeczka soli

    • 220 g mąki pszennej

    • łyżeczka ekstraktu waniliowego

    100 g białej czekolady

    50 g mlecznej czekolady

    150 g orzechów pekan (w tym 20 g do ozdoby)

    połowa słoiczka Meditero: krem z gorzkiej czekolady (ok. 90 g)

    Krok 1.

    Rozpuść masło i podgrzewaj je na średniej mocy palnika, cały czas mieszając, aż uzyskasz ciemny kolor. Przelej je do innego naczynia i odstaw na bok.

    Krok 2.

    Do tego samego garnka odmierz drugą część masła, wsyp cukry oraz dodaj banany pokrojone w większe kawałki.

    Krok 3.

    Rozgnieć banany na mniejsze kawałki i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

    Krok 4.

    Gotową masę połącz z palonym masłem i odstaw do wystudzenia.

    Krok 5.

    Do wystudzonej masy dodaj jaja, mąkę, szczyptę soli, pokrojoną czekoladę i orzechy pekan. Wymieszaj całość szpatułką do połączenia składników i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nałóż kleksy z kremu o smaku gorzkiej czekolady i ozdób orzechami pekan.

    Krok 6.

    Piecz w 175°C przez 18–20 minut. Nie przejmuj się, że wygląda jak zakalec – blondie właśnie takie ma być. Przed krojeniem koniecznie je ostudź.

       

    Smacznego! ✨

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Aleksandra z bloga @kovi.w.kuchni

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu