- Wyprzedaż!
- -14,31%
- bestseller
- -14%
- promocja
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Owsianka pistacjowa
Mamy tu fanów pistacji?
Na słodko
Na śniadanie
Pomysł na bardzo szybką w przygotowaniu owsiankę sprawdzi się szczególnie dla osób, które rano nie mają czasu na zrobienie sobie pożywnego posiłku. W smaku jest bardzo zaskakująca i niecodzienna, a robi się ją w dosłownie dwie minuty. Świetnie wpasuje się również jako wypasiony deser.
Owsianka składa się z warstwy płatków owsianych zmieszanych z nasionami chia, mlekiem, syropem i trzema kluczowymi składnikami:
-
- matchą, która dodaje owsiance lekko słodkiego a zarazem goryczkowego posmaku
-
- pastą pistacjową posiadającą bardzo intensywny, uzależniający smak
-
- solą, która mocno podkreśla smak i wydobywa aromat z owsa i pozostałych składników
Następnie uwieńczona jest dodatkową porcją kremu pistacjowego, wysokiej jakości białą czekoladą oraz świeżo posiekanymi pistacjami. Brzmi pysznie, co? A jak przygotować tak wyrazistą owsiankę? Bardzo prosto!
Zapraszam do zapoznania się z przepisem, wykonania go i podzieleniem się swoimi wrażeniami w mediach społecznościowych.
OWSIANKA PISTACJOWA:
(1 porcja)
- 45g płatków owsianych zwykłych
- 1 łyżka nasion chia
- ½ łyżeczki proszku matcha
- 2 łyżeczki syropu daktylowego/z agawy
- 2 łyżeczki pasty pistacjowej
- 180g mleka/ napoju roślinnego*
- szczypta soli
- 20g białej czekolady
- garść siekanych pistacji
Krok 1.
Łączymy ze sobą płatki owsiane, nasiona chia, matchę, szczyptę soli, syrop daktylowy, 1 łyżeczkę pasty pistacjowej i mleko. Na wierzchu owsianki umieszczamy kolejną łyżeczkę pasty pistacjowej, roztopioną białą czekoladę* i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Krok 2.
Umieszczamy przygotowaną owsiankę do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!!
WSKAZÓWKI:
*jeżeli chcesz, aby twoja owsianka była szybciej gotowa do zjedzenia, podgrzej mleko.
*jeżeli chcesz, aby czekolada łatwiej rozprowadzała się na owsiance dodaj do niej 1 płaską łyżeczkę oleju kokosowego i zamiast w pierwszej fazie przygotowania dodawać czekoladę na wierzch, daj ją dopiero po nasiąknięciu płatków owsianych. Ja jednak wolę dać ją od razu, ponieważ jest po prostu szybciej.
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Martyna z bloga @małakuchnia_
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- -5%
- bestseller
- -5%
- promocja
- Wyprzedaż!
- -3%
- bestseller
- -3%
- promocja
Pistacje naturalne bez skorupy 250 g
- Wyprzedaż!
- -5%
- bestseller
- -5%
- promocja
Komentarze