

Pyłek pszczeli a pierzga
Czym się to różni?
Roślinne ABC
Poradnik
Pyłek pszczeli i pierzga pszczela, tak podobne, a jednak inne. Na półkach w sklepie, zaraz obok miodów można zobaczyć nieduże kuleczki pakowane w słoiczki lub torebki. Mają żółty lub brązowawy kolor i na pewno chociaż raz Cię zaciekawiły.
Czym są pyłek pszczeli i pierzga? Jakie są między nimi różnice i jak je stosować? Wyjaśniamy!
Czym się charakteryzuje pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. Te nieduże, niesamowite owady mieszają go z niedużą ilością śliny, nektaru i transportują do ula na swoich nóżkach, co można zauważyć gołym okiem, gdy się je obserwuje. Nieduże pyłkowe kuleczki są składane w komórkach plastra i są “magazynem” składników odżywczych dla całej pszczelej rodziny.
Jakie właściwości ma pyłek kwiatowy?
Działanie lecznicze oraz wartości odżywcze pyłku kwiatowego są znane już od wielu wieków. Znajdziemy w nim aminokwasy, w tym aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć sam i musi je dostarczać z zewnątrz. Wśród nich jest na przykład arginina odpowiedzialna za obniżanie ścian naczyń krwionośnych. Ponadto pyłek pszczeli źródło enzymów i koenzymów, przyspieszających różne procesy biochemiczne w naszym ciele. Co jeszcze oferuje nam pyłek kwiatowy? Ogromne bogactwo składników mineralnych i witamin. Są w nim między innymi: potas, magnez, żelazo, cynk, selen, bor, srebro, witaminy A, E, PP, P, H, a także te z grupy B i wiele innych!
Działanie pyłku pszczelego na nasz organizm
Kiedyś pyłek kwiatowy to nie był tylko produkt spożywczy, ale lek na na liczne schorzenia. Może on na przykład poprawiać pracę układu trawiennego i pomagać przy zaparciach. Ponadto znany jest też z łagodzenia stanów zapalnych w jamie ustnej. Pyłek pszczeli może wzmacniać układ krwionośny i układ nerwowy, działać uspokajająco, chronić wątrobę, a nawet wspierać utratę wagi. Oczywiście może również poprawić naszą odporność, łagodzić objawy przeziębienia i grypy.
Pyłek kwiatowy nie jest stosowany tylko w produktach spożywczych. Jest on świetnym składnikiem kosmetyków. Odżywia i wygładza skórę, pomaga zachować zdrowy, młody wygląd, a nawet pomoże w walce z łupieżem czy intensywnym wypadaniem włosów.
Czym jest pierzga pszczela?
Pierzga pszczela to twardawe, nieregularne kuleczki o charakterystycznej brązowej barwie. Stanowi ona podstawowy pokarm pszczół. Składa się z pyłku kwiatowego, śliny pszczół oraz miodu. Ulega ona procesowi fermentacji mlekowej, dzięki czemu jest odporna na pleśń i gnicie.
Co kryje w sobie pierzga? Właściwości
Pierzga pszczela jest wartościowym źródłem składników odżywczych. Dzięki fermentacji zyskuje wiele właściwości. Zawiera ona bardzo ważne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jest również skarbnicą witamin i minerałów - znajdziemy w niej potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, sód, selen, witaminy A, D, E, K, C oraz liczne witaminy z grupy B. Podobnie do pyłku pszczelego, może nam dostarczyć aminokwasów egzogenych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Pierzga zawiera więcej białka niż pyłek i ma także kwas mlekowy, uznawany za naturalny probiotyk.
Zalety stosowania pierzgi i jej wpływ na organizm
Spożywanie pierzgi pszczelej może przynieść wiele korzyści. Dzięki bogactwie składników mineralnych może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać przy regeneracji organizmu. Warto nią sięgać, kiedy dopada nas zmęczenie czy osłabienie. Bardzo często poleca się pierzgę do wspomagania leczenia stanów depresyjnych. Może również pomóc w przypadku stanów zapalnych. Te niewielkie kuleczki wpływają także na metabolizm, dzięki czemu stanowią świetne uzupełnienie diety u osób, które chcą zrzucić na wadze. Ponadto spożywana regularnie może korzystnie wpływać na pamięć i koncentrację.
Podobnie jak pyłek kwiatowy, pierzga także odnajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Produkty z jej dodatkiem mogą poprawiać elastyczność skóry, poprawiać jej nawilżenie, a nawet zwiększać produkcję kolagenu. Poleca się ją osobom zmagającym się między innymi z trądzikiem.
Co łączy pyłek pszczeli i pierzgę?
Zarówno pyłek kwiatowy, jak i pierzga są produktami wytwarzanymi przez pszczoły. Oba z nich są bogate w składniki odżywcze, konieczne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego warto po nie sięgać, przynajmniej od czasu do czasu. Mogą one na nas korzystnie wpływać już na poziomie komórkowym i dostarczą nam ważne aminokwasy.
Pyłek kwiatowy a pierzga - różnice
Zasadniczą różnicą między pyłkiem a pierzgą jest proces ich powstawania. Grudki pyłku są pozostawiane w suchej postaci, natomiast pierzga ulega fermentacji, dzięki której zyskuje nowe cenne składniki, jak na przykład kwas mlekowy. Pierzga jest bardziej skoncentrowana i jeśli chcemy ją stosować profilaktycznie lub jako pomoc w leczeniu chorób, będzie skuteczniejsza niż pyłek.
Co w końcu wybrać, pierzgę czy pyłek?
To, czy wybierzemy pierzgę, czy pyłek kwiatowy łączy się z wieloma czynnikami. Przede wszystkim wszystko zależy od naszych preferencji i celów, dla których po nie sięgamy.
Pierzga jest bardziej skoncentrowana, ma więcej składników odżywczych, a organizm przyswaja ją lepiej. Niestety pozyskiwanie jej jest trudniejsze niż pyłku pszczelego. Z tego powodu ciężej znaleźć na półkach sklepowych pierzgę, a jej cena jest dość wysoka, dlatego większość osób zwykle decyduje się na pyłek.
Mimo to, oba te produkty są bardzo cenne i bogate w składniki odżywcze. Niezależnie od tego, które wybierzemy, na pewno przyniosą nam korzyści.
Jak stosować pierzgę pszczelą
Pierzgę najczęściej poleca się stosować jako napar. Jedną łyżkę kuleczek należy wymieszać w szklance wody, a potem odstawić na kilka godzin - dzięki temu jej działanie może się wzmocnić. Zazwyczaj przygotowuje się ją wieczorem, a rano pije na czczo. Z pierzgi przygotujesz też smaczną słodką przekąskę, mieszając ją z niedużą ilością miodu. Taka mieszanka idealnie pasuje również do jogurtu, owsianki, a nawet naleśników.
Jak stosować pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy przygotowuje się podobnie jak pierzgę. Jedną łyżkę należy wymieszać w szklance wody i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej całą noc, a następnie wypić rano na czczo. Pyłek można śmiało mieszać z miodem lub dodawać go bezpośredni do posiłków, na przykład porannych płatków i owsianek.
Pierzga i pyłek - przeciwwskazania
Niestety pierzga i pyłek pszczel nie są odpowiednie dla każdego. Produkty pszczele mogą uczulać, dlatego należy zachować ostrożność. Przy stosowaniu któregoś z tych produktów powinny także uważać osoby z cukrzycą. Pierzga jest źródłem cukrów prostych, natomiast w przypadku pyłku, może on obniżać poziom cukru we krwi. Warto jednak wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Źródła:
Bursztynowicz M., Pierzga pszczela – czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą, 28.10.2020, online: <https://www.wapteka.pl/blog/artykul/pierzga-pszczela-czym-jest-i-jakie-ma-wlasciwosci-stosowanie-i-przepisy-z-pierzga-pszczela>, [dostęp: 14.08.2025].
Rokicki P., Pyłek pszczeli - dla zdrowia i urody. Właściwości i zastosowanie, 30.10.2024, online: <https://www.doz.pl/czytelnia/a1279-Pylek_pszczeli_-_dla_zdrowia_i_urody>, [dostęp: 14.08.2025].
miododkulmy.pl, Co lepsze – pyłek pszczeli czy pierzga pszczela?, online: <https://miododkulmy.pl/co-lepsze-pylek-pszczeli-czy-pierzga-pszczela/>, [dostęp: 14.08.2025].
skarbyroztocza.com, Czym się różni pierzga od pyłku?, online: <https://www.skarbyroztocza.com/czym-sie-rozni-pierzga-od-pylku#5>, [dostęp: 14.08.2025].
Tenże, Pyłek kwiatowy - co to jest oraz jak go stosować?, online: <https://www.skarbyroztocza.com/pylek-kwiatowy-co-to-jest-oraz-jak-go-stosowac?#4>, [dostęp: 14.08.2025].
sklepzycia.pl, Pierzga – właściwości, działanie i zastosowanie, 21.07.2022, online: <https://www.sklepzycia.pl/blog/pierzga-wlasciwosci>, [dostęp: 14.08.2025].
Tenże, Pierzga – jak stosować? Działanie, wskazania i przeciwwskazania, 21.07.2022, online: <https://www.sklepzycia.pl/blog/pierzga-jak-stosowac>, [dostęp: 14.08.2025].
Komentarze