
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- zestawy
Niesamowite lody z ciecierzycy: bez nabiału, glutenu, cukru i bez maszynki do lodów!
Wegańskie przepisy
Na słodko
Duży pojemnik 1,5 l lodów
Baza do lodów
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie)
2 szklanki mleka roślinnego
4 czubate łyżki kremu z orzechów nerkowca
4 czubate łyżki tahiny
20 daktyli bez pestek lub 6 łyżek kremu daktylowego
1 łyżeczka wanilii
łyżeczka drobnej soli
Dodatki
2 łyżki orzechów pekan
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki pistacji łuskanych
2 łyżki dużych rodzynek np. Golden Jumbo
2 łyżki ananasa kandyzowanego
0,25 szklanki mocnego naparu z czarnej herbaty (można dodać też rum)
Krok 1
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie — powinna 2,5/3-krotnie zwiększyć swoją objętość. Po odsączeniu powinniśmy uzyskać ok. 3 szklanki ciecierzycy, którą przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy łyżkę sody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Powinno to trwać ok. 1h - soda przyśpiesza proces. W czasie gotowania ściągamy z powierzchni wody powstałą pianę. Gdy ciecierzyca będzie już miękka, odcedzamy ją i przekładamy do malaksera do przestygnięcia.
Krok 2
Przygotowujemy dodatki do lodów. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy na duże kawałki. Rodzynki i ananasa moczymy przez 30 minut w naparze herbacianym, a następnie odsączamy.
Krok 3
Do ciecierzycy dodajemy składniki lodowej bazy, czyli mleko, krem orzechowy, tahinę oraz pastę z daktyli. Jeśli używacie suszonych daktyli, to warto je przed dodaniem zalać gorącą wodą, aby zmiękły. Blendujemy na bardzo gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta i przez to nie chce się dobrze zblendować, dodajemy więcej mleka — finalnie powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.
Krok 4
Do masy dodajemy orzechy i owoce mieszamy, aby dodatki były równo rozłożone w masie. Przekładamy do niewysokiego, plastikowego lub metalowego pojemnika, który z łatwością zmieści się w zamrażarce. Delikatnie, z wysokości ok. 2-3 centymetrów, kilkukrotnie upuszczamy pojemnik na stół, aby lody równo go wypełniły. Wyrównujemy powierzchnię lodów szpatułką i posypujemy orzechami.
Krok 5
Wkładamy lody do zamrażarki na 4-6 h. Lody będą po tym czasie gotowe do zjedzenia. Nakładamy do wafelków lub miseczek, delektujemy się, nie wychodząc z podziwu, że są z ciecierzycy :)
Podczas przygotowywania lodów warto je spróbować. Powinny być trochę za słodkie i za intensywne w smaku — po zamrożeniu, gdy będą zimne, smaki staną się mniej intensywne.
Lody należy wyjąć z zamrażarki na 7-10 minut przed podaniem.
Jeśli lubicie bardziej “tłuste”, bogate lody można dodać do nich kilka łyżek oleju kokosowego lub śmietanki. W przypadku tej drugiej lody będą miały lekko kokosowy aromat.
Jeśli chcecie mieć pewność, że masa będzie gładka warto zblendować ciecierzycę z mlekiem i odrobiną wody, a dopiero następnie dodać kremy orzechowe.
P.S. Przepis można dowolnie modyfikować, zmieniając smak kremów orzechowych i dodatków. Innymi sprawdzonymi połączeniami jest krem z orzechów laskowych i czekolada, czy masło orzechowe i dżem porzeczkowy.
Komentarze