
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:

Sałatka z chrupiącą ciecierzycą, fetą, makaronem i orzechami nerkowca sweet chili
czyli sałatka z chrupnięciem
Roślinne ABC
Na obiad i lunch
Sałatki
Sałatka z chrupiącą ciecierzycą, fetą, makaronem i orzechami nerkowca sweet chili to lekka, a jednocześnie sycąca propozycja na szybki obiad lub zdrową kolację. Chrupiąca ciecierzyca, kremowa feta tworzą idealne połączenie smaków, które podkreśla aromatyczny dressing na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i cytryny a chrupiące orzechy nerkowca sweet chili idealnie podkręcają to danie.
Sałatka z chrupiącą ciecierzycą, fetą, makaronem i orzechami nerkowca sweet chili
(1 porcja)
• 50 g ciecierzycy z zalewy
• 30 g sera typu feta
• mix sałat
• ogórek zielony
• pomidorki koktajlowe
• sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka chili
Sos musztardowo-miodowy:
• 20 g musztardy
• 10 ml oliwy z oliwek
• sok z cytryny
Dodatkowo:
• orzechy nerkowca sweet chili
Krok 1.
Ciecierzycę z zalewy przepłucz pod bieżącą wodą, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i chili. Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut w 180°C.
Krok 2.
W międzyczasie ugotuj makaron, a składniki na sos połącz, by powstał jednolity dressing.
Krok 3.
W misce układaj kolejno: mix sałat, pokrojone warzywa, upieczoną ciecierzycę, fetę. Całość polej sosem musztardowo-miodowym i posyp orzechami nerkowca sweet chili.
Smacznego! 💚
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Martyna z bloga @slowik.martynaa
Komentarze