Sałatka z chrupiącą ciecierzycą, fetą, makaronem i orzechami nerkowca sweet chili

Sałatka z chrupiącą ciecierzycą, fetą, makaronem i orzechami nerkowca sweet chili

czyli sałatka z chrupnięciem

  • Roślinne ABC

  • Na obiad i lunch

  • Sałatki

  • Sałatka z chrupiącą ciecierzycą, fetą, makaronem i orzechami nerkowca sweet chili to lekka, a jednocześnie sycąca propozycja na szybki obiad lub zdrową kolację. Chrupiąca ciecierzyca, kremowa feta tworzą idealne połączenie smaków, które podkreśla aromatyczny dressing na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i cytryny a chrupiące orzechy nerkowca sweet chili idealnie podkręcają to danie.

       

    Sałatka z chrupiącą ciecierzycą, fetą, makaronem i orzechami nerkowca sweet chili

    (1 porcja)

    • 50 g ciecierzycy z zalewy 

    40 g makaronu orkiszowego

    • 30 g sera typu feta 

    • mix sałat 

    • ogórek zielony

    • pomidorki koktajlowe  

    • sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka chili  

    Sos musztardowo-miodowy: 

    • 20 g musztardy 

    • 10 ml oliwy z oliwek 

    5 g miodu  

    • sok z cytryny 

    Dodatkowo:

    • orzechy nerkowca sweet chili

    Krok 1.

    Ciecierzycę z zalewy przepłucz pod bieżącą wodą, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i chili. Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut w 180°C.

    Krok 2.

    W międzyczasie ugotuj makaron, a składniki na sos połącz, by powstał jednolity dressing.

    Krok 3.

    W misce układaj kolejno: mix sałat, pokrojone warzywa, upieczoną ciecierzycę, fetę. Całość polej sosem musztardowo-miodowym i posyp orzechami nerkowca sweet chili.

                      

    Smacznego! 💚

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @slowik.martynaa

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu