• Wyprzedaż!

Papryka ostra mielona 100 g

5,99 zł 1 / szt.
59,9 zł / kg
Brutto

Opis produktu

Papryka ostra niezbędna w twojej kuchni

Papryka ostra, podobnie jak papryka słodka, jest bardzo uniwersalna i nadaje się niemal do wszystkich rodzajów dań z mięsa, ryb, drobiu, do zup, sosów, zapiekanek i wielu innych. Ma wyrazisty, pikantny smak. W kuchni meksykańskiej, indyjskiej czy włoskiej papryka ostra jest bardzo ważną przyprawą, a kuchni syczuańskiej wręcz niezbędną. Niecodziennym połączeniem, na które możemy się natknąć w Ameryce Łacińskiej, są owoce takie jak mango czy papaja, skropione sokiem z limonki i oprószone ostrą papryką.

Jakie właściwości ma papryka ostra? 

Ostra papryka może pobudzać apetyt i poprawiać trawienie. Jest bogata w witaminę A, B6, żelazo, magnez, potas i mangan. Ze względu na zawartość kapsaicyny papryka ostra cieszy się dużą popularnością. Kapsaicyna może przyspieszyć proces przemiany materii, a tym samym świetnie wspomagać odchudzanie. Jednocześnie ten związek zawarty w ostrej papryce nadaje pikantnego smaku, a także może pomagać w leczeniu przeziębienia. W medycynie ludowej paprykę ostrą stosowano jako lekarstwo na ból głowy. 

Papryka ostra, a pieprz cayenne? 

Papryka ostra pozyskiwana jest z łagodniejszych papryczek chili, a przez ich wysuszenie i zmielenie zyskuje swoją sproszkowaną strukturę. Ostra papryka charakteryzuje się wyrazistym, ostrym smakiem

Papryka jest również nazywana pieprzowcem, a cayenne to jedna z odmian papryczki chili, stąd nazwa „pieprz cayenne”. Nie posiada on swojego wyjątkowego smaku, a w kuchni jest wykorzystywany raczej jedynie jako przyprawa do potraw. 

Co innego polecamy sprawdzić w naszym sklepie internetowym?

Poza papryką słodkąpapryką słodką wędzoną i papryką ostrą, nasz sklep posiada bogatą ofertę przypraw i dodatków, w tym przypraw jednoskładnikowych i mieszanek przyprawowych, które są niezbędne w każdej kuchni: sólpieprz czarny ziarnopietruszkaczosnek granulowany.

Zachęcamy również do sprawdzenia naszych innych produktów - orzechów w czekoladzieowoców w czekoladziesnaków z przyprawamiprezentów i BOXów.

Ciekawostka 

Nie wszyscy lubią ostrą paprykę, a dokładniej pieczenie i gorąc jaki powoduje. Aby ugasić „pożar w naszych ustach” należy napić się tłustego mleka lub jogurtu, który zniweluje ostrość. Niektórzy polecają łączyć ostre dania z produktami zawierającymi skrobię, natomiast w krajach azjatyckich pikantne jedzenie często popija się gorącą herbatą. Napicie się wody po spożyciu ostrej papryki może potęgować pieczenie, zamiast je zmniejszyć.

Skala ostrości jest mierzona w tzw. Skali Scoville'a. Określa ona poziom kapsaicyny, która nadaje produktom uczucie ostrości. Według tej skali słodka papryka roczna posiada 0 jednostek, ostra papryka jalapeno 2500 – 8000 jednostek, cayenne 30 000 – 50 000 jednostek, a papryka Naga Jolokia (uznana w 2017 r. przez księgę rekordów Guinnessa za najostrzejszą paprykę chili) 855 000–1 075 000 jednostek. 

Papryka ostra mielona.

Produkt może zawierać: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, gluten, seler, dwutlenek siarki, gorczyca.

Chiny

Opinie klientów

Zaloguj się, żeby wystawić opinię

5.0
Na podstawie
4 opinii
Klient sklepu Promienie Słońca
Super
zweryfikowana
Klient sklepu Promienie Słońca
Dobry produkt
zweryfikowana
Klient sklepu Promienie Słońca
Polecam
zweryfikowana
Klient sklepu Promienie Słońca
SUPER
zweryfikowana
Jak zbieramy opinie?
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!