• Wyprzedaż!

Papryka ostra 100 g

4,99 zł 1 / szt.
Brutto

Opis produktu

Papryka ostra niezbędna w twojej kuchni

Papryka ostra, podobnie jak papryka słodka, jest bardzo uniwersalna i nadaje się niemal do wszystkich rodzajów dań z mięsa, ryb, drobiu, do zup, sosów, zapiekanek i wielu innych. Ma wyrazisty, pikantny smak. W kuchni meksykańskiej, indyjskiej czy włoskiej papryka ostra jest bardzo ważną przyprawą, a kuchni syczuańskiej wręcz niezbędną. Niecodziennym połączeniem, na które możemy się natknąć w Ameryce Łacińskiej, są owoce takie jak mango czy papaja, skropione sokiem z limonki i oprószone ostrą papryką.

Jakie właściwości ma papryka ostra? 

Ostra papryka może pobudzać apetyt i poprawiać trawienie. Jest bogata w witaminę A, B6, żelazo, magnez, potas i mangan. Ze względu na zawartość kapsaicyny papryka ostra cieszy się dużą popularnością. Kapsaicyna może przyspieszyć proces przemiany materii, a tym samym świetnie wspomagać odchudzanie. Jednocześnie ten związek zawarty w ostrej papryce nadaje pikantnego smaku, a także może pomagać w leczeniu przeziębienia. W medycynie ludowej paprykę ostrą stosowano jako lekarstwo na ból głowy. 

Papryka ostra, a pieprz cayenne? 

Papryka ostra pozyskiwana jest z łagodniejszych papryczek chili, a przez ich wysuszenie i zmielenie zyskuje swoją sproszkowaną strukturę. Ostra papryka charakteryzuje się wyrazistym, ostrym smakiem

Papryka jest również nazywana pieprzowcem, a cayenne to jedna z odmian papryczki chili, stąd nazwa „pieprz cayenne”. Nie posiada on swojego wyjątkowego smaku, a w kuchni jest wykorzystywany raczej jedynie jako przyprawa do potraw. 

Ciekawostka 

Nie wszyscy lubią ostrą paprykę, a dokładniej pieczenie i gorąc jaki powoduje. Aby ugasić „pożar w naszych ustach” należy napić się tłustego mleka lub jogurtu, który zniweluje ostrość. Niektórzy polecają łączyć ostre dania z produktami zawierającymi skrobię, natomiast w krajach azjatyckich pikantne jedzenie często popija się gorącą herbatą. Napicie się wody po spożyciu ostrej papryki może potęgować pieczenie, zamiast je zmniejszyć.

Skala ostrości jest mierzona w tzw. Skali Scoville'a. Określa ona poziom kapsaicyny, która nadaje produktom uczucie ostrości. Według tej skali słodka papryka roczna posiada 0 jednostek, ostra papryka jalapeno 2500 – 8000 jednostek, cayenne 30 000 – 50 000 jednostek, a papryka Naga Jolokia (uznana w 2017 r. przez księgę rekordów Guinnessa za najostrzejszą paprykę chili) 855 000–1 075 000 jednostek. 

papryka czerwona

Na terenie zakładu stosowane są alergeny: gluten, orzechy ziemne, inne orzechy, soja, mleko, seler, sezam, dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze w 100g produktu

Wartość energetyczna: 1042 kJ / 249 kcal

Tłuszcz: 12,89 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,14 g

Węglowodany: 19,09 g

w tym cukry: 10,34 g

Białko: 14,14 g

Sól: 0,17 g

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Opinie: 0 / 0
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 z 0 opinii
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!