- Wyprzedaż!
- bestseller
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:

Sernik malinowy na owsiano-daktylowym spodzie
Coś słodkiego, a zarazem zdrowego
Na słodko
Świąteczne
Ciasta i ciasteczka
Radość
Prezenty
Przepis na sernik, który nie tylko zachwyca smakiem, ale też pięknie się prezentuje – z subtelną nutą kokosa, lekką malinową świeżością i malinową polewą. Możesz go udekorować płatkami jadalnych kwiatów lub owocami, by nadać mu wyjątkowego, kobiecego charakteru.
Sernik to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Ale kiedy podarujesz go komuś bliskiemu, staje się czymś więcej niż tylko deserem. To mała chwila radości, gest pełen czułości i smaku, którym warto się dzielić. Dla mamy, taty, siostry, brata, przyjaciela, przyjaciółki… a czasem po prostu dla siebie. Bo przecież każdy zasługuje na odrobinę słodkiego szczęścia.
Sernik malinowy na owsiano-daktylowym spodzie
(średnica tortownicy 20cm)
Spód:
• 100 g płatków owsianych zwykłych
• 70 g daktyli bez pestek
Masa serowa:
• 500 g twarogu sernikowego
• 150 g skyra waniliowego lub serka homogenizowanego
• 200 ml śmietanki 36%
• 20 g żelatyny + 50ml gorącej wody
• 70 g kremu kokosowego
• 70 g cukru
• 500 g mrożonych malin
Dodatkowo:
• pistacje naturalne do dekoracji
Krok 1.
Daktyle zalej wrzątkiem ponad poziom i odczekaj 5-10 minut. Płatki zmiel na mąkę, dodaj daktyle wraz z wodą z moczenia i całość zblenduj. Spód tortownicy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na niego ciasto, ugnieć i wstaw do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 2.
Maliny podgrzej w garnuszku do rozpadnięcia. Żelatynę zalej ciepłą wodą i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie twaróg, serek, śmietankę, krem kokosowy i cukier ubijaj na wysokich obrotach miksera ok.10 minut do powstania gęstej i puchatej konsystencji. Następnie dodaj przestudzoną żelatynę i połowę malin. Ubijaj jeszcze 5 minut.
Krok 3.
Masę przelej na schłodzony spód i wstaw na min. 4h do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia sernik polej pozostałym musem malinowym i posyp pistacjami.
Smacznego! 🩷
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Martyna z bloga @slowik.martynaa
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- bestseller
- Wyprzedaż!
- -5%
- bestseller
- -5%
- promocja
Komentarze