Sernik malinowy na owsiano-daktylowym spodzie

Sernik malinowy na owsiano-daktylowym spodzie

Coś słodkiego, a zarazem zdrowego

  • Na słodko

  • Świąteczne

  • Ciasta i ciasteczka

  • Radość

  • Prezenty

  • Przepis na sernik, który nie tylko zachwyca smakiem, ale też pięknie się prezentuje – z subtelną nutą kokosa, lekką malinową świeżością i malinową polewą. Możesz go udekorować płatkami jadalnych kwiatów lub owocami, by nadać mu wyjątkowego, kobiecego charakteru.  

    Sernik to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Ale kiedy podarujesz go komuś bliskiemu, staje się czymś więcej niż tylko deserem. To mała chwila radości, gest pełen czułości i smaku, którym warto się dzielić. Dla mamy, taty, siostry, brata, przyjaciela, przyjaciółki… a czasem po prostu dla siebie. Bo przecież każdy zasługuje na odrobinę słodkiego szczęścia.

           

    Sernik malinowy na owsiano-daktylowym spodzie

    (średnica tortownicy 20cm)

    Spód:

    • 100 g płatków owsianych zwykłych

    • 70 g daktyli bez pestek

    Masa serowa:

    • 500 g twarogu sernikowego

    • 150 g skyra waniliowego lub serka homogenizowanego 

    • 200 ml śmietanki 36%

    • 20 g żelatyny + 50ml gorącej wody 

    • 70 g kremu kokosowego 

    • 70 g cukru 

    • 500 g mrożonych malin  

    Dodatkowo:

    pistacje naturalne do dekoracji

    Krok 1.

    Daktyle zalej wrzątkiem ponad poziom i odczekaj 5-10 minut. Płatki zmiel na mąkę, dodaj daktyle wraz z wodą z moczenia i całość zblenduj. Spód tortownicy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na niego ciasto, ugnieć i wstaw do lodówki na czas robienia masy serowej.

    Krok 2.

    Maliny podgrzej w garnuszku do rozpadnięcia. Żelatynę zalej ciepłą wodą i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie twaróg, serek, śmietankę, krem kokosowy i cukier ubijaj na wysokich obrotach miksera ok.10 minut do powstania gęstej i puchatej konsystencji. Następnie dodaj przestudzoną żelatynę i połowę malin. Ubijaj jeszcze 5 minut.

    Krok 3.

    Masę przelej na schłodzony spód i wstaw na min. 4h do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia sernik polej pozostałym musem malinowym i posyp pistacjami.

    Smacznego! 🩷

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @slowik.martynaa

    Komentarze

    Pokaz więcej