• Wyprzedaż!

Belgijska biała czekolada w pastylkach 250 g

15,49 zł 1 / szt.
Brutto

Opis produktu

Biała czekolada przez niektórych koneserów nie jest uważana za prawdziwą czekoladę, a to z tego powodu, że w swym składzie nie posiada miazgi kakaowej. Jest białym, słodkim i często niezastąpionym produktem, który może być szeroko wykorzystywany, szczególnie w cukiernictwie. Biała czekolada z definicji czekolady wynika, że produkt ten nie może zawierać mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, a w tym nie mniej niż 14% odtłuszczonej masy kakaowej. Biała czekolada wysokiej jakości z tzw. górnej półki wyprodukowana jest z tłuszczu kakaowego (masła kakaowego) oraz innych składników, które nadają czekoladzie smak, konsystencję i wygląd. Czekolada tego typu posiada kolor kremowy, zatem nie jest śnieżno biała. Niektóre „białe czekolady” nie zawierają masła kakaowego i składają się jedynie z tłuszczu, cukru i mleka. Taki wyrób na pewno nie można nazwać czekoladą. Niestety, często zdarza się, że producenci oszukują klienta na składzie produktu i próbują ukryć swój niskiej jakości wyrób. Białą czekoladę produkuje się w odpowiednich warunkach, a temperatura najkorzystniejsza do tego wynosi 27,9–30,5°C.

Czekolada niewątpliwie stanowi bogate źródło węglowodanów oraz tłuszczów. Niestety większość tłuszczów zawartych w czekoladzie, to związki nasycone, które mogą niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, kiedy są spożywane w dużych ilościach. Znajdziemy w niej także białko i niewielkie ilości kwasów omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. W białej czekoladzie w porównaniu do gorzkiej i mlecznej jest najmniejsza ilość błonnika pokarmowego (0,2 g/100 g produktu). Ponadto biała czekolada skrywa w sobie wiele witamin: A, E, D, K, witaminy z grupy B. W jej skład wchodzi także kwas foliowy oraz cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz potas. Poza tym, biała czekolada na 100 g zawiera 21 mg cholesterolu. Ilości składników odżywczych, które zawiera biała czekolada nie są jednak wysokie. Zjedzenie kostki, czy nawet całej tabliczki nie wzbogaci organizmu o potrzebne składniki odżywcze, a na pewno będzie skutkować dostarczeniem nadwyżki kalorii w postaci tłuszczów i węglowodanów.

Sposób przygotowania: zagotować 300 ml mleka wraz z 200 ml kremowej śmietanki 30%. Wsypać 200g czekolady białej i ponownie zagotować ciągle mieszając. Doprowadzić do pożądanej gęstości gotując przez około 2-3 minuty. Ilość: 6 filiżanek.

Cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy.
Zawartość składników kakaowych: 32%.

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, nasiona sezamu i dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze na 100 g

Energia: 589 kcal

Tłuszcze: 40 g

Tłuszcze nasycone: 24.1 g

Węglowodany: 51 g

Cukry: 50.8 g

Białko: 6.1 g

Sól: 0.22 g

Belgia

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Overall rating: 5,00
5 / 5
100% osób poleca ten produkt
5
Ocen: 1
4
Ocen: 0
3
Ocen: 0
2
Ocen: 0
1
Ocen: 0
Opinie: 0 / 1
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 from 1 comments
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!