• Wyprzedaż!

Pigwowiec plastry liofilizowany 20g

17,09 zł 1 / szt.
854,5 zł / kg
Brutto

Opis produktu

Pigwowiec liofilizowany plastry

Pigwowiec liofilizowany plastry to składająca się w 100% z owoców pigwowca japońskiego zdrowa propozycja od Promieni Słońca, bez dodatku konserwantów i cukru. Pigwowiec japoński, często określany jako “polska cytryna” to często goszcząca w polskich ogrodach roślina, która owocuje raz do roku jesienią. Owoce są żółte, twarde i bardzo kwaśne, ponieważ zawierają duże  ilości witaminy C. Pigwowiec jest często wykorzystywany do przygotowywania nalewek, soków i konfitur.

Czy pigwowiec liofilizowany jest zdrowy? Jakie ma właściwości?

Pigwowiec występuje w kilku odmianach, jednak nie wszystkie rodzą jadalne owoce. Najbardziej rozpowszechniony jest pigwowiec japoński, który czasami jest mylony z pigwą. Pigwa i pigwowiec różnią się od siebie przede wszystkim smakiem oraz wielkością i kształtem owoców. Pigwowiec jest szczególnie ceniony jako bogate źródło witaminy C, której posiada więcej niż pigwa, wspierającej odporność organizmu oraz stosowanej do wspierania w okresie przeziębień. Pigwowiec posiada też wiele innych cennych substancji odżywczych, takich jak witaminę A, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez i potas. Jest też bogaty w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Owoce pigwowca są również źródłem polifenoli - substancji o działaniu antyoksydacyjnym.

Jakie właściwości zdrowotne ma pigwowiec? 

Pigwowiec jest chętnie wykorzystywany ze względu na swoje właściwości dla zdrowia, dlatego warto włączyć go do diety. Owoce pigwowca znajdują zastosowanie w medycynie i profilaktyce chorób. Wspomagają leczenie przeziębień i infekcji bakteryjnych, dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, wspomagają metabolizm. Owoce mają niski indeks glikemiczny. Liofilizowane owoce są także niskokaloryczne. Owoce pigwowca mogą być spożywane z umiarem przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Warto też wspomnieć, że owoce pigwowca liofilizowanego od Promieni Słońca pochodzą z Polski, dzięki czemu nie wymagają tak intensywnych oprysków i konserwantów, jak równie bogata w witaminę C cytryna.

Na czym polega proces liofilizacji?

Owoce liofilizowane są chętnie wykorzystywane w różnych potrawach. Liofilizacja to metoda konserwowania mrożonych owoców poprzez suszenie ich pod ekstremalnie niskim ciśnieniem, co pełni rolę naturalnego środka konserwującego i zapobiega psuciu się. Bez użycia chemicznych konserwantów liofilizacja zachowuje smak, zapach i wartość odżywczą owoców pigwowca. Liofilizowane plastry pigwowca dzięki liofilizacji zachowują właściwości odżywcze, podobnie jak świeże owoce.

Do czego wykorzystać liofilizowane owoce pigwowca?

Suszony pigwowiec jest świetnym dodatkiem do zimowej herbaty z imbirem lub samodzielnie jako przekąska. Może też być stosowany w kosmetyce w domowych maseczkach - dzięki dużej zawartości witaminy C działa korzystnie na odżywienie i nawilżenie skóry; szczególnie polecany jest dla cery naczynkowej.

Jak przechowywać produkty liofilizowane?

Produkty liofilizowane są silnie higroskopijne.  Po otwarciu opakowania należy je dokładnie zamknąć, aby chronić pozostały produkt przed powietrzem i wilgocią. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Pigwowiec plastry głęboko mrożony 100%

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, nasiona sezamu i dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze na 100 g

Energia; 238 kcal

Tłuszcze: 0,4 g

Tłuszcze nasycone: 0,1 g

Węglowodany: 75,6 g

Cukry: 35,4 g

Białko: 1,2 g

Sól: 0,03 g

Polska

Opinie klientów

Ten produkt nie posiada jeszcze opinii

Zaloguj się, żeby wystawić opinię

Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!