• Obecnie brak na stanie

Napój sojowy w proszku z Wapniem 400 g

13,99 zł 1 / szt.
34,98 zł / kg
Brutto
Obecnie brak na stanie

Opis produktu

Wegański odpowiednik mleka w proszku

Napój roślinny w proszku, zwany czasami mlekiem roślinnym o smaku sojowym z dodatkiem wapnia to produkt niezbędny w domowej spiżarni każdego weganina. Taki napój może być świetnym zamiennikiem “zwykłego” mleka i dla osób na diecie roślinnej, ale także dla tych którzy z powodu alergii na laktozę porzucili produkty z laktozą. 

W ofercie naszego sklepu Promienie Słońca posiadamy także inne smaki: 

Dlaczego “napój sojowy” a nie “mleko sojowe”?

Prawo Unii Europejskiej określa, że nazwa “mleko” może być wykorzystywana wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego napoje roślinne są sprzedawane pod właśnie tą nazwą - u nas w Promieniach Słońca również mamy napoje roślinne - napój sojowy. 

Naturalne źródła wapnia w diecie 

Najlepiej przyswajalnym źródłem wapnia są “zwykłe” mleko, sery a także inne przetwory mleczne, nabiał. Jednak wiele osób nie może, lub nie chce, spożywać produktów mlecznych, więc decyduje się na roślinne odpowiedniki. 

Skąd czerpać wapń kiedy zdecydujemy się przejść na dietę wegańską? 

Nasze roślinne “mleko” sojowe jest wzbogacone w wapń, dzięki czemu może dostarczać nam niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania wapnia. Innym źródłem wapnia mogą być pestki słonecznika, mak niebieski czy na przykład nasiona sezamu.  

Niedobory wapnia

Nieprawidłowo zbilansowana dieta wegańska czy wegetariańska może czasami prowadzić do niedoborów. Dlatego warto pamiętać o prawidłowej suplementacji i wybieraniu napojów roślinnych z dodatkiem wapnia (np sojowych). Innymi źródłami wapnia są wymienione wcześniej pestki i nasiona, ale także orzechy, morele, czy suszone figi. Wszystkie te pyszności znajdziesz w naszym sklepie Promienie Słońca. 

Do czego można stosować sojową alternatywę dla mleka w proszku wzbogaconą o wapń? 

Napój sojowy z dodatkiem magnezu może być używany do gotowania i pieczenia. Po rozpuszczeniu w wodzie będzie idealnie pasował do owsianek, musli czy granoli. Może też zabielić naszą codzienna kawę albo posłużyć nam jako baza do smoothie. Forma w proszku pozwala wykorzystać napój sojowy z wapniem do deserów, szczególnie do domowych ciast wegańskich i lodów. 

Czy napój sojowy z dodatkiem magnezu w proszku nadaje się do gotowania? 

Zdecydowanie tak! Napój sojowy w proszku to składnik zup, sosów a także słodkich deserów. 

Czy napój sojowy z dodatkiem wapnia może być spożywany przez dzieci? 

Tak, napoje roślinne sojowe z wapniem mogą być spożywane przez dzieci. Dodatek wapnia jest szczególnie ważny dla prawidłowego wzrostu kości. 

Czy napój sojowy z wapniem instant jest wegański czy wegetariański?

Skład napoju roślinnego w proszku jest w 100% pochodzenia roślinnego, więc jest odpowiedni i dla wegan i dla wegetarian. 

Czy napój sojowy z wapniem w proszku ma gluten? 

W napoju sojowym instant nie ma glutenu

Czy ”mleko” sojowe z wapniem ma w składzie laktozę? 

Nie, nasze napoje roślinne sojowe z wapniem w proszku nie zawierają laktozy

Czy nasz napój sojowy z wapniem zawiera soję GMO? 

Nie, nasze napoje roślinne sojowe w proszku nie zawierają z soi modyfikowanej genetycznie

Jak przygotowuje się roślinne “mleko” sojowe z dodatkiem wapnia z proszku? 

Sposób przygotowania napoju sojowego z wapniem: wymieszać ok. 10 g proszku (1 łyżka stołowa) z 100 ml wody. Po wymieszaniu proszku z wodą, otrzymujesz napój o mlecznym wyglądzie i smaku - stąd potocznie nazywamy go “mlekiem sojowym”.

Ile napoju sojowego z wapniem można otrzymać z 400 g proszku? 

Z 400 g proszku można przygotować do 4 l napoju sojowego z dodatkiem wapnia

Czy napoje roślinne w proszku są dobre dla środowiska? 

Jedno opakowanie 400 g napoju sojowego instant pozwala przygotować znacznie więcej “mleka” sojowego z wapniem niż gdy kupujemy gotowe napoje w kartonikach. Pozwala to zmniejszyć zużycie plastiku i jest zgodne z naszą ideą Less waste.

Jakie “mleko” roślinne najlepiej i najwygodniej zabrać do podróży? 

Jeśli potrzebujesz zabrać ze sobą zapas “mleka” roślinnego, wybór formy instant jest najwygodniejszy. W ten sposób napój sojowy z wapniem może być długo przechowywany i możesz przygotować go dokładnie tyle ile potrzebujesz. 

Jaka najlepsza alternatywa dla mleka? 

Dużo osób poszukuje najzdrowszej i najbardziej neutralnej dla środowiska alternatywy dla “zwykłego” krowiego mleka. Napoje roślinne, potocznie określane mlekiem roślinnym, to dobry wybór dla osób na diecie roślinnej (wegańskiej czy wegetariańskiej) a także tych, które odstawiły mleko ze względu na alergię na laktozę. Więc jakie jest najlepsze mleko roślinne? 

Jaka jest najlepsza alternatywa dla “zwykłego” mleka? 

Trudno na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie, bo nie łatwo uwzględnić preferencje różnych osób i ich potrzeby. Internet pełen jest informacji co jest dobre, a co nie, a ludzie kłócą się wskazując swoje argumenty. Trudno więc podjąć jednoznaczną decyzję, który rodzaj “mleka” roślinne jest najzdrowszy i najlepszy dla środowiska. Zacznijmy od napojów sojowych…

Co trzeba wiedzieć o mleku sojowym? 

Mleko sojowe to chyba jedno z najpopularniejszych i najstarszych alternatyw dla mleka, znane od dziesięcioleci. Soja ma dużą zawartość białka. Nasze napoje sojowe są wzbogacane o wapń, co sprawia, że jest najbardziej zbliżone do mleka krowiego i dostarcza niezbędnych pierwiastków. 

Jaki wpływ na środowisko ma mleko sojowe? 

Według badań mleczne napoje sojowe zajmuje 3 miejsce wśród roślinnych napojów jeśli chodzi o wpływ na środowisko. Wśród wyznaczników bierze się pod uwagę takie rzeczy skąd pochodzi soja (na przykład soja pochodzenia brazylijskiego przyczynia się do lokalnego wylesiania) czy certyfikaty jakie są deklarowane przez producentów napojów (kupowanie soi prosto od rolników itp). Ważne jest także ile nawozów jest używanych do uprawy soi i ile potrzebne jest wody. 

Syrop glukozowy tłuszcz roślinny (kokosowy, soja) 20% dekstroza, maltodekstryna, koncentrat białka sojowego 7% fosforan wapnia 3%, stabilizator E340, emulgator E471, barwnik karotenoidy, środek przeciwzbrylający dwutlenek krzemu 

Produkt zawiera soje 

Wartości odżywcze w 100 g produktu

Wartość energetyczna: 191 kJ/45 kcal

Tłuszcz: 2,0 g

 w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,9 g

Węglowodany: 6,6 g

 w tym cukry: 3,0 g

Błonnik: 0,4 g

Białko: 0,5 g

Sól: 0,03 g

UE

Opinie klientów

Ten produkt nie posiada jeszcze opinii

Zaloguj się, żeby wystawić opinię

Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!