Jak prawidłowo spożywać siemię lniane?

Jak prawidłowo spożywać siemię lniane?

i jak to zrobić w smaczny sposób

  • Roślinne ABC

  • Poradnik

  • Siemię lniane w ostatnich latach zyskało na popularności, jednak często sięgamy po nie nieświadomie. Nie do końca wiemy jak je stosować, a jest na nie wiele smacznych propozycji i wcale nie trzeba z niego robić powszechnego “kisielu” bez smaku. Jak prawidłowo przygotować siemię lniane do spożycia? Jak smacznie wykorzystać siemię lniane w domowej kuchni?

    Siemieniowy kisiel

    Przygotowywanie siemienia lnianego w formie “kisielu” to jedna z podstawowych form. 2-3 łyżki siemienia należy zalać szklanką ciepłej wody i pozostawić na około godzinę. W ten sposób powstanie pewnego rodzaju kisiel, o podobnej konsystencji do popularnego puddingu z nasion chia. Taki preparat najczęściej spożywa się na dolegliwości żołądkowe do trzech razy dziennie. Siemię w takiej postaci dodaje się także do wypieków, farszy i zup.

    Mąka siemieniowa

    Siemię lniane jest dostępne pod postacią całych ziaren lub jako siemię lniane mielone. Zazwyczaj jednak bardziej poleca się kupić ziarna siemienia i samemu je zmielić - zawarte w siemieniu cenne kwasy tłuszczowe szybko się utleniają, dlatego lepiej mieć len w postaci ziaren. Zmielone siemię lniane może posłużyć podobnie jak mąka, którą warto łączyć także z innymi typami mąk. Taką mieszankę można potem użyć do wypieku domowego chleba, bułek czy pełnoziarnistych placuszków.

    Chrupiąca posypka z siemieniem

    Siemię lniane używa się przede wszystkim do pieczywa - jako składnik ciasta lub/i do posypania go. Jest także idealnym dodatkiem do sałatek. W towarzystwie pestek dyni, słonecznika, żurawiny czy solo. 

       

    Siemię lniane na słodko? Dlaczego nie!

    Jeśli mamy ochotę na pyszny deser warto wykorzystać do tego siemię lniane. Można je przygotować podobnie do puddingu z nasion chia. Nasiona lnu w połączeniu z mlekiem cukrem lub miodem i owocami stworzą przepyszne słodkie danie, które możemy śmiało podawać nawet naszym gościom. Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Siemię lniane można dodawać też do różnego rodzaju ciasteczek, krakersów - tych na słodko jak i na słono.

    Pełnowartościowe koktajle

    Przygotowując smoothie lub koktajle owocowe warto jest zwrócić uwagę na odpowiednie zbilansowanie ich, szczególnie jeśli traktujemy taki koktajl traktujemy jako posiłek. Dodatek siemienia lnianego wzbogaci je o zdrowe tłuszcze, które są bardzo ważne w każdej diecie. 

    Siemię lniane to uniwersalny produkt. Można go wykorzystać na wiele sposobów i tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ziarna lnu idealnie sprawdzają się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i deserach, mogą stanowić ich główny składnik lub tylko dodatek. Tylko od nas zależy, jak zdecydujemy się go wykorzystać.

    Dlaczego w ogóle warto sięgać po siemię lniane?

    Nasiona lnu to cenne źródło kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważnym elementem zdrowej, zbilansowanej diety - w diecie bezmięsnej pomoże uzupełnić zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Regularne sięganie po siemię lniane może działać przeciwzapalne i przeciwzakrzepowo, a duża ilość lignanów nie tylko wpływa na spowolnienie procesu starzenia się skóry, ale wykazują one też działanie przeciwnowotworowe. Ponadto siemię lniane jest bogate w błonnik pokarmowy, który może wspomagać pracę układu pokarmowego.

    Szałwińska M., Siemię lniane - jak je jeść i pić?, 9.11.2018, [dostęp: 8.05.2024] <https://www.izielnik.pl/blog/siemie-lniane-jak-jesc-i-pic>.

    Wnęk D. Siemię lniane - właściwości i przeciwwskazania, 10.11.2021, [dostęp: 8.05.2024], <https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/284323,siemie-lniane-wlasciwosci-i-przeciwwskazania>.

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu