- Wyprzedaż!
- zestawy
Jakie orzechy warto jeść przy problemach skórnych?
Co dobrego kryją w sobie poszczególne orzechy?
Roślinne ABC
Przekąski
Poradnik
Nie sposób ukryć niesamowite właściwości orzechów. Są one pełne wartości odżywczych i cennych składników, które są potrzebne w każdej diecie. Orzechy dostarczają organizmowi między innymi błonnik, białko roślinne i zdrowe tłuszcze. Wpływają na nasze zdrowie, a także piękny wygląd skóry czy włosów.
Spis treści
- Dlaczego warto sięgać po orzechy, czyli właściwości orzechów
- “Odmładzająca” moc orzechów
- Gładka cera dzięki orzechom
- Jakie orzechy jeść dla zdrowej i pięknej skóry?
Dlaczego warto sięgać po orzechy, czyli właściwości orzechów?
Orzechy znane są głównie jako źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka roślinnego, dlatego warto je uwzględnić w szczególności w dietach bezmięsnych. Poleca się po nie sięgać każdemu, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, i wprowadzać do diety dziecka już od najmłodszych lat. (zachęcamy do sprawdzenia naszego wpisu: Jakie masło orzechowe wybrać dla niemowlaka i od kiedy je wprowadzić?) Spożywanie orzechów może działać przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie oraz korzystnie wpływać na pracę mózgu - dlatego często dietetycy zalecają je uczniom i osobom pracującym umysłowo. Mimo że orzechy są bardzo wartościowe, niestety są także bardzo kaloryczne. Trzeba po nie sięgać, ale z rozwagą, aby uniknąć negatywnych skutków przez zbyt duże spożycie ich.
Wybierając orzechy warto kupić je z dobrych źródeł, aby były jak najlepszej jakości i świeżości. Opłaca się sięgać także po kremy orzechowe i smarowidła, ale przy ich zakupie należy sprawdzić skład - idealne masła orzechowe nie powinny zawierać w swoich składnikach żadnych dodatków, w tym konserwantów.
“Odmładzająca” moc orzechów
Jednym z elementów wykazujących korzystne działanie na kondycję skóry jest witamina E, której dużą dawkę znajdziemy w takich orzechach jak orzechy pekan czy orzechy brazylijskie. Witamina E, inaczej nazywana witaminą młodości, może opóźniać proces starzenia się skóry, pomagać przy nawilżeniu jej oraz odżywieniu i regeneracji. W orzechach włoskich znajdziemy także sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które również mogą przyczynić się do opóźnienia tworzenia się zmarszczek.
Gładka cera dzięki orzechom
Orzechy to idealne źródło witamin z grupy B, które są znane między innymi z właściwości przeciwzapalnych. Mogą one pomóc pozbyć się wyprysków oraz łagodzić wysypkę - nie bez powodu często są składnikiem kosmetyków. Sięgając regularnie po orzechy brazylijskie dostarczymy organizmowi selenu, który odgrywa istotną rolę w walce z trądzikiem.
Zdaniem eksperta…
Orzechy są fantastycznym składnikiem działającym na skórę. Duża ilość zdrowych kwasów tłuszczowych wpływa między innymi na wygląd cery. Warto korzystać zarówno z kosmetyków zawierających orzechowe oleje, jak i świeżych orzechów, dzięki którym dostarczymy składników odżywczych od wewnątrz.
Jakie orzechy jeść dla zdrowej i pięknej skóry?
Orzechy są bogate w witaminy i minerały, które mogą pomóc przy różnych dolegliwościach skórnych. Sprawdź, co zawierają twoje ulubione orzechy i które najlepiej wybrać.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są bogate między innymi w kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto zawierają polifenole, które mogą wykazywać działanie antyoksydacyjne, a tym samym opóźniać starzenie się skóry. Ten typ orzechów często jest składnikiem kosmetyków o działaniu natłuszczającym. Regularne spożywanie orzechów włoskich może pomóc przy trądziku, nadmiernym łojotoku lub egzemie.
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia są uznawane za jedne z droższych, a jednocześnie najlepszych orzechów na świecie. Działają antyoksydacyjnie i są bogate w witaminy oraz minerały, które korzystnie wpływają na kondycję skóry. Sprawdzają się szczególnie w przypadku cery suchej i skłonnej do wyprysków. Składniki znajdujące się w orzechach makadamia mogą brać udział w regeneracji skóry.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie są pełne witaminy E. Olej z nich wytwarzany dodaje się do kosmetyków anti-aging oraz takich do skóry wrażliwej. Poleca się je spożywać osobom, które mają problem z suchą skórą, a także przetłuszczającymi się włosami.
Migdały
Migdały to źródło białka roślinnego, błonnika oraz różnego rodzaju witamin i minerałów w tym wapnia oraz tokoferolu. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia poziomu wolnych rodników, tym samym przyczyniając się do spowolnienia powstawania zmarszczek oraz bruzd. Migdały to idealny sposób na gładką cerę. Pomogą nawilżyć oraz poprawić koloryt skóry.
Orzechy pekan
Dzięki zawartych w orzechach pekan witaminach - szczególnie witaminy A i E - mogą one przyczyniać się do spowolnienia procesów starzenia się skóry, a także działać korzystnie na jej naturalny koloryt. Wystarczy kilka orzechów pekan dziennie, aby dostarczyć organizmowi dawkę kwasu foliowego, wpływającego między innymi za nawilżenie cery.
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca wykazują działanie antyoksydacyjne. Są źródłem witaminy E i cynku, które są odpowiedzialne za zdrową skórę. Poleca się je spożywać szczególnie osobom, które mają problemy z trądzikiem lub przetłuszczającą się cerą. W orzechach nerkowca znajdziemy również sporą dawkę witaminy K, która może zmniejszać powstawanie tak zwanych “pajączków”.
Pistacje
Pistacje są źródłem między innymi tokoferolu, czyli jednej z odmian witaminy E, zwanej także witaminą młodości. Chroni ona komórki, zapobiega powstawaniu przebarwień oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Orzechy pistacjowe są jednym z produktów, wykazujących najsilniejsze działanie antyoksydacyjne.
Źródła:
Chaber A., Olej makadamia (macadamia) – skład, właściwości i zastosowanie w kosmetyce, <https://ecospa.pl/olej-makadamia-macadamia-sklad-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-kosmetyce>, 1.09.2023, [dostęp: 24.06.2024].
Doliński D., Migdały – wartości odżywcze i właściwości. Czy migdały są zdrowe?, <https://www.cefarm24.pl/czytelnia/natura/migdaly-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-czy-migdaly-sa-zdrowe/>, 7.01.2022, [dostęp: 24.06.2024].
Kędzierski M., Witamina E – jaką funkcję spełnia w organizmie? Objawy niedoboru i przedawkowania, <https://www.wapteka.pl/blog/artykul/witamina-e-jaka-funkcje-spelnia-w-organizmie-objawy-niedoboru-i-przedawkowania>, 22.06.2022, {dostęp: 24.06.2024].
Masna M., Orzechy pekan - właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, <https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/orzechy-pekan-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odzywcze-aa-NMbG-WjTP-rvUX.html>, 19.06.2018, [dostęp: 24.06.2024].
Ordo A., Dieta na trądzik – co jeść by pozbyć się trądziku?, <https://hashtagdiet.pl/dieta-na-tradzik-co-jesc-by-pozbyc-sie-tradziku/>, [dostęp: 24.06.2024].
Sekita-Pilch M., Sposób na opóźnianie starzenia – Moja Bioaktywna Dieta Orzechowa, <https://sekitapilch.pl/sposob-na-opoznianie-starzenia-sie-skory/>, [dostęp: 24.06.2024].
medonet.pl, Orzechy brazylijskie - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, zastosowanie, <https://www.medonet.pl/zdrowie,orzechy-brazylijskie---wlasciwosci-zdrowotne--wartosci-odzywcze--zastosowanie,artykul,1729267.html>, 9.12.2022, [dostęp: 24.06.2024].
medpak.com.pl, Orzechy nerkowca - wyjątkowe pochodzenie, skład i właściwości, <https://medpak.com.pl/blog/poradniki/orzechy-nerkowca-wyjatkowe-pochodzenie-sklad-i-wlasciwosci>, 18.03.2020, [dostęp: 24.06.2024].
pistacje.pl, Właściwości pistacji, <https://pistacje.pl/pl/i/Wlasciwosci-pistacji/9>, [dostęp: 24.06.2024].
Komentarze