Kasza dobra nasza! Jaka kasza jest najzdrowsza?

Kasza dobra nasza! Jaka kasza jest najzdrowsza?

Kasze tradycyjne: gryczana, pęczak, jęczmienna - a może bulgur lub kuskus?

  • Roślinne ABC

  • Czym właściwie jest kasza?

    Kasze to jadalne ziarna różnych zbóż, na przykład jęczmienia, pszenicy, żyta i owsa. W naszym sklepie znajdziesz kasze, takie jak: kuskus, jęczmienna, jaglana, bulgur czy kasze gryczane — biała kasza gryczana lub ciemna kasza gryczana. Jako całe ziarno, kasza zachowuje zarodek, otręby i bielmo po łuskaniu, w procesie, który usuwa zewnętrzną powłokę. Wyrzucane łuski i otręby są czasami nazywane plewami. Słowo kasza było pierwotnie szkockim słowem, które odnosiło się konkretnie do pełnej kaszy owsianej. Jednak teraz jest używane w odniesieniu do każdego nieprzetworzonego ziarna, od ziaren owsa po brązowy ryż. Ze względu na to, że nie są przetworzone, kasze zachowują pełną wartość odżywczą ziarna i mają zwartą konsystencję nawet po ugotowaniu.

     

    Części ziarna — jak wygląda kasza i z czego składa się ziarno?

    Biorąc pod uwagę, że wszystkie części ziarna zawierają niezbędne składniki odżywcze, kasze są niezwykle zdrowe. Najzdrowszą kaszą, tradycyjnie występującą w Polsce, jest kasza jaglana, która ma duży wpływ na odporność i układ krążenia. Trzy główne części kaszy to:

    • otręby,
    • kiełki,
    • bielmo.

    Otręby są zewnętrzną warstwą ziarna i jego najbardziej odżywczą częścią, ponieważ mają bardzo wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Zarodek jest rdzeniem ziarna, w którym przechowywane są inne witaminy i minerały, a bielmo to skrobiowe jądro ziarna, które jest zwykle używane do mielenia.

    -AU1OdEufBKNnc3BabNdyoqOYXm8iRXVoo_T-DB-sn6yTlE_agoK71OGdKl5UHH6sk09ZLrprywPidB22AKx4Vun8gf2cXyRAUQOOrggP85vk80whw9U1eQIFtGREeMx2Zv6N4uYxq4LxWvwlA CYCzlUeGoJk55ithFdD7KshrvW1J3zGXGo9thfiBCY8xwb-asN7FvMLQ_1zvH-doICFCnNcyXO9bD67DYjKB9psZGXOugmiwtJ46wWNSKrmaMe6NnH_0FFQxHjyUAbkoUYw4Gc5h7A_TTxQ9iA

     

    Jak smakuje kasza? Kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, kuskus, manna, bulgur, pęczak

    Podczas gdy wszystkie trzy części ziarna sprawiają, że kasza jest pożywna, nadają jej również twardszą konsystencję. Z tego powodu kasze nie mogą być spożywane bez uprzedniego ugotowania tradycyjnego lub na parze czy też wstępnego namoczenia, chociaż czas gotowania będzie się różnić w zależności od ziarna.

    Podobnie jak inne rodzaje zbóż, kasze same w sobie mają subtelny orzechowy smak i wchłaniają smak potrawy, do której są dodawane.

     

    Jak wydobyć z kaszy ich naturalny smak?

    Jeśli chcesz naprawdę wydobyć naturalny smak kasz, możesz je lekko podpiekać lub upiec przed dodaniem ich do dania, ale nie jest to konieczny krok w procesie przygotowania dla każdego domowego kucharza. Sprawdź nasze wpisy blogowe z pysznymi przepisami, w których możesz wykorzystać kasze:

     

    Jakie są główne rodzaje spożywanych kasz?

    Wyróżnić można następujące kasze:

    • kasza jęczmienna,
    • kasza gryczana,
    • kasza jaglana,
    • kasza bulgur,
    • kasza kuskus,
    • kasza manna,
    • kasza pęczak.

    Kasza gryczana technicznie nie jest zbożem, ale występuje jako kasza. Kuskus i kasza manna zawierają gluten, a kukurydza jest bezglutenowa. Prawie wszystkie kasze zawierają zestaw 10 niezbędnych aminokwasów w podobnych ilościach, ale gryka zawierają ich najwięcej.

     

    Aminokwasy występujące w kaszach

    Aminokwasy egzogenne to aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Aminokwasy egzogenne obejmują 10 aminokwasów, z których dwa (arginina i histydyna) są uważane za stosunkowo egzogenne, to znaczy produkowane są w ilościach wystarczających dla dorosłego człowieka, ale nie dla rozwijającego się organizmu. Inne aminokwasy egzogenne to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina.

     

    Jaką rolę w organizmie człowieka odgrywają aminokwasy egzogenne występujące w kaszy?

    Aminokwasy egzogenne odgrywają ważną rolę w procesie syntezy białek, są koenzymem i substratem wielu reakcji chemicznych, np. tryptofan jest substratem serotoniny, której poziom wpływa m.in. na nasze samopoczucie. Pełnią również rolę regulatora wielu reakcji chemicznych i wydzielania enzymów.

     

    Jakie jest zapotrzebowanie na aminokwasy?

    Zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne jest różne w zależności od aminokwasu i określane na kilogram masy ciała. Na przykład zapotrzebowanie na tryptofan wynosi 4 mg na kilogram masy ciała, a zapotrzebowanie na leucynę to 39 mg na kilogram masy ciała. W 100 gramach znajdziesz 52 mg tryptofanu i 261 mg leucyny.

    n6jihNhPPHRgeNpguKdnNZvxgZ20gMVLyoRexNQK4qGr0QF3YG5y427GEPh78nvnBeyqS_xfME_WmULrf63LjrwKdCvWa_P8OgKu-WnupwAwVe3jk3bhsYVb0_IVSSCrDSe7--as2Ddd1qLeKA s43Ib9mJSFjhdVtAZJkLKy7hze6P3dlKlCLv8zcDCXr-sJpHVcneZRUj9kQkAmUW0hvNxmulD0YKqVVaBO-EqXUecMlinYX8L9P1wXYr7fL9o0S7I6Pk014SNTsjVdfBIdj6ypidQQ2InNGwmA

     

    Jak przyrządzać kasze, żeby czerpać z nich jak najwięcej wartości odżywczych?

    Kasze zawierają głównie witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie — z tego powodu lepiej gotować kasze sypkie w małej ilości wody zamiast gotowania kasz paczkowanych — wtedy część cennych witamin wylewamy. Po ugotowaniu najwięcej witamin z grupy B znajdziemy w komosie ryżowej i kaszy jaglanej. Im mniej przetworzone kasze, tym lepiej, np.: kasza gryczana jest lepsza nieprażona – w tym procesie traci część witamin i minerałów. Jeśli zdecydujesz się na jęczmień, lepszym wyborem będzie jęczmień perłowy, czyli pełnoziarnisty (wraz z białkami), zamiast łamanego i polerowanego jęczmienia.

     

    Jakie jeszcze składniki zdrowotne zawierają kasze?

    Kasze zawierają stosunkowo niewielkie ilości luteiny i zeaksantyny (od 50 do 70 μg na 100 g), a zalecane dzienne spożycie to 6 mg.

    Luteina i zeaksantyna to barwniki roślinne, które wraz z witaminą A należą do grupy karotenoidów. W ludzkim ciele gromadzą się w oku, siatkówce i soczewce. Działają jako przeciwutleniacze i neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki oka i zapobiegając wielu chorobom. Posiadają również zdolność pochłaniania szkodliwego promieniowania UV, dzięki czemu działają jak naturalne „okulary przeciwsłoneczne”.

    Kasze zawierają dużo błonnika pokarmowego i wolno rozkładających się węglowodanów, dzięki czemu pozostawiają uczucie sytości na długi czas.

    Podobnie jak w przypadku wszystkich zbóż, proces gotowania różni się nieco dla każdej odmiany kaszy, dlatego warto zapoznać się z instrukcją na opakowaniu, aby upewnić się, że moczysz i gotujesz kasze na wolnym ogniu przez odpowiedni czas.

     

    P.S. Dajcie nam znać jakie są Wasze ulubione kasze! :)

     

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu