Marcepanowe lodowe batoniki

Marcepanowe lodowe batoniki

Zmień zdanie o marcepanie

  • Na słodko

  • Przekąski

  • Ciasta i ciasteczka

  • Nie lubisz marcepanu? Po tych lodach zmienisz zdanie! Marcepanowy krem Meditero sprawia, że te lody smakują jak z włoskiej lodziarni 😍 Zaskakująco pyszne, jak na coś, co ma w nazwie „marcepan”. Zapisz ten przepis i koniecznie wypróbuj!

          

    Marcepanowe lodowe batoniki

     (8 sztuk)

    Składniki na pierwszą warstwę:

    • 350 g mleczka kokosowego 

    190 g kremu marcepanowego Meditero

    130 g migdałów

    • 40 g syropu klonowego


    Składniki na drugą warstwę (karmel):

    120 g kremu z daktyli 

    100 g pasty z migdałów

    • 20 g syropu klonowego

    • 50 g mleczka kokosowego


    Dodatkowo:

    posiekane migdały

     

    Polewa:

    ok. 300 g gorzkiej czekolady 

    • 2 łyżki oleju


    Sposób przygotowania:

    Krok 1.

    Zblenduj wszystkie składniki na pierwszą warstwę. Wylej do naczynia silikonowego lub na wyłożony papier do pieczenia.

    Krok 2.

    Włóż do zamrażarki na kilka godzin. W tym czasie przygotuj karmel: wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na gęstą masę.

    Krok 3.

    Na zmrożonej pierwszej masie rozsmaruj karmel i posyp posiekanymi migdałami. Włóż do zamrażarki na godzinę.

    Krok 4.

    Czekoladę rozpuść z odrobiną oleju. Zmrożone batoniki zanurzaj w roztopionej czekoladzie. Posyp siekanymi migdałami. Schłodź jeszcze przez godzinę. 

       

    Smacznego!

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Julia z bloga @szamakalama

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu