Tartaletki migdałowe z ricottą, grejpfrutem i rozmarynem

Tartaletki migdałowe z ricottą, grejpfrutem i rozmarynem

Obłędne, eleganckie, wykwintne

  • Na słodko

  • Przekąski

  • Ciasta i ciasteczka

  • Radość

  • Obłędne, eleganckie, wykwintne. Można by wymieniać i wymieniać przymiotniki określające te tartaletki. Słodkości, które wzbudzają ogromne emocje. Wypełnione po brzegi kremem z ricotty i nerkowców oraz lekko kwaśnymi owocami. Wyglądają niczym te, które dostać można na ekskluzywnej kolacji degustacyjnej. 🍊

           

    Wyjątkowe tartaletki migdałowe z ricottą, grejpfrutem i rozmarynem

    (8-9 sztuk)

    Składniki na kruche ciasto migdałowe:

    • 30 g mąki migdałowej

    • 200 g mąki pszennej

    • 50 g cukru

    • 100 g masła

    • 1 jajko

    Krok 1.

    Mąki wraz z cukrem wymieszaj ze sobą. Dodaj jajko i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie zagnieć i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wycinaj okręgi oraz paseczki. Wyłóż nimi formy do tartaletek i włóż do lodówki na kolejne 30 min. Tartaletki piecz w 170°C (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut. Spody do tartaletek dokładnie wystudź przed nałożeniem na nie kremu.

    Składniki na krem z ricotty i nerkowców:

    • 250 g ricotty

    • 100 g pasty z nerkowców 

    • 1 łyżka miodu

    Dodatkowo:

    • grejpfrut

    • rozmaryn

    liofilizowany grejpfrut

    liofilizowane maliny

    Krok 2.

    Ricottę, pastę z nerkowców i miód ubij na puszystą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj krem do ostudzonych kruchych spodów. Ozdób grejpfrutem (uprzednio wyfiletowanym), rozmarynem i owocami liofilizowanymi.

    Smacznego!

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Julia z bloga @szamakalama

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu