
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:

Tartaletki migdałowe z ricottą, grejpfrutem i rozmarynem
Obłędne, eleganckie, wykwintne
Na słodko
Przekąski
Ciasta i ciasteczka
Radość
Obłędne, eleganckie, wykwintne. Można by wymieniać i wymieniać przymiotniki określające te tartaletki. Słodkości, które wzbudzają ogromne emocje. Wypełnione po brzegi kremem z ricotty i nerkowców oraz lekko kwaśnymi owocami. Wyglądają niczym te, które dostać można na ekskluzywnej kolacji degustacyjnej. 🍊
Wyjątkowe tartaletki migdałowe z ricottą, grejpfrutem i rozmarynem
(8-9 sztuk)
Składniki na kruche ciasto migdałowe:
• 30 g mąki migdałowej
• 200 g mąki pszennej
• 50 g cukru
• 100 g masła
• 1 jajko
Krok 1.
Mąki wraz z cukrem wymieszaj ze sobą. Dodaj jajko i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie zagnieć i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wycinaj okręgi oraz paseczki. Wyłóż nimi formy do tartaletek i włóż do lodówki na kolejne 30 min. Tartaletki piecz w 170°C (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut. Spody do tartaletek dokładnie wystudź przed nałożeniem na nie kremu.
Składniki na krem z ricotty i nerkowców:
• 250 g ricotty
• 100 g pasty z nerkowców
• 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
• grejpfrut
• rozmaryn
Krok 2.
Ricottę, pastę z nerkowców i miód ubij na puszystą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj krem do ostudzonych kruchych spodów. Ozdób grejpfrutem (uprzednio wyfiletowanym), rozmarynem i owocami liofilizowanymi.
Smacznego!
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Julia z bloga @szamakalama
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Komentarze