• Wyprzedaż!
  • bestseller

Migdały naturalne 500 g

17,99 zł 1 / szt.
Brutto

Opis produktu

Czym są migdały?

Ze względu na swoje niesamowite właściwości, migdały często nazywane są “królem wśród orzechów”, ale nie do końca jest to prawdziwe określenie, ponieważ migdał w rzeczywistości jest nasionem, a nie orzechem. Migdałowiec zwyczajny, czyli roślina z której pochodzą migdały obecnie rośnie głównie w Ameryce, Hiszpanii, Włoszech i innych krajach Morza Śródziemnego. 

Dlaczego uwielbiamy migdały naturalne? Właściwości

Migdały naturalne przede wszystkim zawierają ogromną ilość zdrowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, które mogą wspomagać pracę mózgu, a tym samym poprawiać pamięć i koncentrację. Często poleca się je jeść osobom z problemami układu sercowo-naczyniowego. Dzięki dużej zawartości błonnika migdały mogą usprawniać pracę jelit, zapobiegać zaparciom i pomagać w utracie zbędnych kilogramów, podczas diety. 

Migdały często wykorzystywane są w medycynie naturalnej przy suchym kaszlu i chrypce, a nawet przeziębieniu i grypie, dlatego powinno się je spożywać częściej w okresie jesienno-zimowym, gdy zachorowania są większe. Warto jest jeść migdały razem ze skórką, chociaż nie wszyscy ją lubią, ale zawiera ona 20 różnych flawonoidów, czyli naturalnych substancji roślinnych o niesamowitych prozdrowotnych działaniach. W połączeniu z zawartą w migdałach witaminą E, mogą regulować poziom cholesterolu i pomagać w stanach zapalnych organizmu.

Czy migdały zawierają gluten?

Migdały naturalnie nie zawierają w sobie glutenu, więc są odpowiednie dla osób, które muszą go ograniczać w swojej diecie. 

Co można przyrządzić z dodatkiem migdałów naturalnych?

Kuchnia jest miejscem, gdzie można szaleć i tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Migdały naturalne można użyć zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Najczęściej wykorzystuje się je do pieczenia ciast, ciasteczek czy sałatek. 

Na naszym blogu, można znaleźć wiele przepysznych wegańskich przepisów między innymi z migdałami na złotą owsiankę z kurkumą i owocami kandyzowanymidomowe roślinne mlekabakaliowego mazurkacrumble owsiane z waniliowym sosem jaglanympomarańczowy nerkownik bez pieczenia. Migdały, a dokładniej mąka migdałowa, którą można zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotową w naszym sklepie, jest także niezbędnym składnikiem francuskich makaroników. Nie robi się ich łatwo, ale zdecydowanie warto na przykład ze względu na cenę. 

A jak zrobić samodzielnie mąkę migdałową do makaroników? Migdały naturalne wystarczy zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i zmielić/zmiksować.

Migdały naturalnie, nie tylko w kuchni. Do czego mogą się przydać?

Migdały naturalne często używa się do pozyskiwania z nich olejku, który bogaty w witaminę E może poprawiać kondycję naszej skóry, jej koloru. Taki olejek można znaleźć w wielu kosmetykach, na przykład kremach przeciwsłonecznych, ponieważ między innymi to on chroni przed promieniowaniem UV.

Z migdałów można przyrządzić wiele domowych maseczek. Wystarczy je zmielić i połączyć z mlekiem i oliwą lub jajkiem czy płatkami owsianymi, miodem i sokiem z cytryny. Takie odżywcze maseczki można stosować około co 4 dni.

Czy można jeść migdały w ciąży?

Migdały są składnikiem, który obowiązkowo powinien się pojawić w jadłospisie przyszłej mamy, oczywiście, tylko jeśli nie pojawiają się reakcje alergiczne. Zawarty w migdałach kwas foliowy może między innymi dobrze wpływać na rozwój nienarodzonego jeszcze dziecka. Korzystnie wpływają także na same kobiety w ciąży, ponieważ mogą łagodzić typowe objawy w pierwszym trymestrze ciąży - zgagę i mdłości. Regularne spożywanie migdałów może zapobiegać skurczom mięśni, a zrobiony z nich olejek chronić przed rozstępami.

Migdały naturalne - indeks glikemiczny

Wysokość indeksu glikemicznego w migdałach wynosi 15, więc uznawany jest za niski, dlatego są one bezpieczne, a nawet polecane osobom borykającym się z cukrzycą. Bogate w wiele składników migdały mogą chronić przed nagłą zmianą poziomu insuliny we krwi oraz przyczyniać się do regulowania poziomu cukru.

Ile kalorii mają migdały? Czy na pewno warto je jeść, gdy chcemy schudnąć?

Kaloryczność migdałów jest uważana za dosyć wysoką, ponieważ u nas jest to około 620 kcal na 100 gramów. Mimo to migdały są polecane osobom na diecie redukcyjnej. Dlaczego? Dlatego, że są bardzo odżywcze i sycące. Zawarte w nich białko dostarcza organizmowi dużą dawkę energii, a błonnik poza usprawnieniem pracy układu trawiennego może przyspieszać metabolizm.

Jak odpowiednio przechowywać migdały naturalne?

Migdały powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można je przesypać na przykład do szklanego słoika. Ważne, aby w opakowaniu były schowane w suchym i chłodnym miejscu, bez dostępu do światła. Świetnie sprawdzi się do tego chłodna spiżarnia lub lodówka.

Jak długo po otwarciu można przechowywać migdały?

Jeśli odpowiednio przechowujemy migdały, nie tylko pozostaną smaczne i chrupiące na dłużej, ale i uchronimy je przed utratą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Po otwarciu migdały można przechowywać do 6 miesięcy.

Czy migdały można mrozić?

Mrożenie jest bardzo popularną formą przedłużania przydatności żywności. Migdały naturalne bez obaw, również można zamrozić. Nie utracą one swoich walorów takich jak właściwości czy smak, a ich przydatność wydłuży się do 12 miesięcy.

Migdały dla psa - czy nasi pupile mogą je jeść?

Migdały zawierają wiele tłuszczu, dlatego mogą się okazać dla naszych czworonogów zbyt ciężkostrawne i obciążać trzustkę zwierzaków. Nie są one zakazane, ale jeśli chcemy je podać, to bardzo rzadko i w niedużych ilościach. Jeśli mamy ewentualne wątpliwości, najlepiej jest się udać do weterynarza. 

Na jakie inne produkty warto zwrócić uwagę w naszym sklepie internetowym?

Nasz oferuje nie tylko popularne wersje migdałów, czyli migdały naturalnemigdały blanszowanepłatki migdałowe czy mąkę migdałową, ale także wyjątkowe i nieczęsto spotykane produkty takie jak migdały w białej czekoladzie z zieloną herbatą Matchamigdały w białej czekoladzie z tiramisu oraz migdały w białej czekoladzie z pudrem z malin liofilizowanych. Polecamy również bardziej “tradycyjne” wersje - migdały w gorzkiej czekoladziemigdały w mlecznej czekoladziemigdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem lub migdały w mlecznej czekoladzie z cukrem waniliowym i cynamonem. Proponujemy też migdały wędzone zwykłe oraz migdały wędzone w gorzkiej czekoladzie.

Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty bakalii w czekoladzie, w tym orzechów w czekoladzie oraz innych orzechów naturalnych

100% migdały.

Produkt może zawierać: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, mleko, dwutlenek siarki.   

Wartości odżywcze na 100 g

Energia: 620 kcal

Tłuszcze: 51 g

Tłuszcze nasycone: 3.9 g

Węglowodany: 20 g

Cukry: 5 g

Białko: 21 g

Sól: 0 g

USA

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Opinie: 0 / 0
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 z 0 opinii
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!