
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Najlepsza herbata na chłodne jesienne poranki i… na prezent!
Wegańskie przepisy
Świąteczne
Napoje
Mieszanka Masala Chai
1 filiżanka herbaty czarnej liściastej
2 + 2 kawałki kory cynamonowej
2 łyżeczki cynamonu mielonego
1 gałka muszkatołowa starta (ewentualnie mielona)
12 + 12 goździków
10 + 10 nasion kardamonu
2 + 2 gwiazdki anyżu
1 + 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
1 + 1 łyżeczka ziaren fenkułu (opcjonalnie)
2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
0,5 filiżanki kandyzowanych kostek imbiru (opcjonalnie, ale warto!)
1 laska wanilii*
1 filiżanka cukru kokosowego (lub trzcinowego)**
*nie znajdziecie jej w oryginalnym przepisie, ale moim zdaniem dodaje naparowi ciepła i podkreśla jego słodycz
** jeśli robicie mieszankę do domowej spiżarni, możecie pominąć cukier i dodawać go bezpośrednio do gotującego się naparu
Do przygotowania herbaty
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka wody
Krok 1
Do blendera / młynka wrzucamy połowę niemielonych przypraw tj. korę cynamonową, goździki, ziarno anyżu, ziarna pieprzu. Mielimy na „gruby proszek”, nie na pył! Drugą połowę kory cynamonu rozdrabniamy na cząstki w moździerzu lub metodą tłuczenia „wałkiem przez ścierkę”. Zależy nam na uzyskaniu dużych, widocznych kawałków. Laskę wanilii kroimy na małe ok. 0,5 cm kawałki.
Krok 2
Rozdrobnione przyprawy mieszamy z pozostałymi składnikami mieszanki tj. z drugą połową całych przypraw, mielonym cynamonem i imbirem, herbatą, cukrem i kostkami imbiru.
Krok 3
Przekładamy do wyparzonego, suchego słoika i szczelnie zamykamy. Jeśli jest to prezent, dodajemy odręczną etykietkę lub zawieszkę z nazwą mieszanki i jej składnikami.
Krok 1
W małym rondelku zagotowujemy 1 szklankę wody. Dodajemy 4 czubate łyżeczki naszej mieszanki. Gotujemy przez około 1-2 minuty.
Krok 2
Dodajemy szklankę mleka i doprowadzamy do wrzenia. Uważamy, by nasza herbata nie wykipiała! Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż całość lekko się zredukuje i zagęści.
Krok 3
Gotowy napój przecedzamy przez sitko do dzbanka lub bezpośrednio do kubków lub filiżanek. Podajemy/wypijamy od razu, np. zawinięci w gruby ciepły koc :)
Herbatę z mlekiem można gotować nawet 10-15 minut, jeśli chcemy uzyskać wyjątkowo aromatyczny i gęsty napój.
Po odcedzeniu naparu można z sitka wybrać kostki imbiru i dodać do kubków z gotowym Masala Chai. Wszystko w duchu Zero Waste!
Pozostałe przyprawy, z którymi warto eksperymentować to ziarna fenkułu (kopru włoskiego), ziele angielskie i ziarnami kolendry.
P.S. Niektóre składniki możecie zamieniać na tańsze odpowiedniki lub na takie, które akurat macie pod ręką. Przepis warto potraktować jako wyjściową bazę i zmieniać zgodnie z potrzebami i upodobaniami.
Komentarze