
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Idealny do letniego grilla — fasolowy dip z czosnkiem, koperkiem i cytryną.
Wegańskie przepisy
Na obiad i lunch
Pasty i smarowidła
1 szklanka suchej białej fasoli (lub dwie puszki fasolki w zalewie)
0,5 szklanki wody lub niesłodzonego mleka roślinnego
1 główka czosnku
0,5 filiżanki oliwy z wytłoczyn
pęczek koperku
sok z 1 cytryny + starta skórka
4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
0,5 łyżeczki soli himalajskiej drobnej
1 łyżka świeżo mielonego pieprzu czarnego
0,5 łyżeczki czosnku suszonego mielonego (można pominąć, ale ja osobiście uwielbiam ten głęboki czosnkowy smak)
1 łyżka suszonych płatków czosnku
Krok 1
Fasolę namaczamy przez ok. 8-10 h. Zlewamy wodę, fasolę wrzucamy do garnka i zalewamy podwójną ilością wody, tak aby była dobrze przykryta. Nie dodajemy soli! Zagotowujemy wodę z fasolą, zmniejszamy moc i gotujemy na małym ogniu przez ok. 60 minut. Następnie odstawiamy garnek na bok i odcedzamy dopiero po ostygnięciu, przekładamy do dużej miski.*
*Ja przygotowanie pasty zaczynam rano, a nie na wieczór: fasola moczy się przez dzień, wieczorem jest gotowana, a przez noc stygnie w wodzie, w której się gotowała. Dzięki temu jest ładna, miękka i niepopękana.
Krok 2
Umyte, ale nieobrane ząbki czosnku wrzucamy do malutkiego rondelka/garnuszka. Zalewamy oliwą z wytłoczyn i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Powinien się delikatnie zezłocić, absolutnie nie może być czarny. Po ostygnięciu wyciągamy czosnek i zdejmujemy łupiny, a mięciutki środek wrzucamy do miski z ugotowaną fasolą. Oliwę zostawiamy, absolutnie nie wylewamy!
Krok 3
Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę z cytryny wprost do fasoli i czosnku. Następnie wyciskamy sok i dodajemy mleko, płatki drożdżowe, sól i czosnek w proszku.
Krok 4
Całość blendujemy na gładką, kremową, masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka lub wody. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 5
Koperek siekamy drobno. Odkładamy 1/3 do przybrania, a resztę wrzucamy do naszej fasolowej pasty. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i mieszamy dokładnie.
Krok 6
Masę przekładamy do dużej miski lub na głęboki półmisek. Dużą łyżką robimy wgłębienia, w której będzie zbierać się oliwa. Polewamy oliwą, w której gotowaliśmy czosnek. Posypujemy płatkami czosnku (obłędnie chrupią), resztą koperku, grubo mielonym pieprzem i szczypta soli. Podajemy schłodzony z grillowanym pieczywem, słupkami warzyw lub krakersami wieloziarnistymi.
Jeśli dip z fasoli podbije Wasze serca to łatwo przygotować jego alternatywną wersję: z rozmarynem zamiast koperku i karmelizowana cebulą zamiast czosnku.
Dip można podawać z pieczywem (np. focaccią), pieczonymi ziemniakami, warzywami w słupkach lub krakersami np. z tego przepisu.
P.S. Do przepisu nada się każda biała fasola — zarówno tradycyjny Jasiek, jak i ta drobniutka. Wybierzcie tę, którą lubicie najbardziej!
Komentarze