Owsianka banoffee

Owsianka banoffee

Śniadanie z klasą!

  • Na śniadanie

  • Przekąski

  • Pewnie kojarzycie deser banoffee. Oryginalnie jest to kruche maślane ciasto, masa toffi, banany, śmietanka i czekolada. Pochodzi on z Wielkiej Brytanii. 

    Tym razem zamieniłam to ciasto w zdrowszą wersję w postaci słoiczkowego deseru na bazie płatków owsianych i jogurtu greckiego. Pierwszą warstwę stanowi jogurtowa owsianka, następnie banany, warstwa karmelowa i uwieńczone jest to dodatkową porcją bananów i kakao. Połączenie tych składników tworzy niezwykłą harmonię smaków. Owsianka gotowa w kilku prostych krokach, idealna na słodki początek dnia lub jako deser. 

    OWSIANKA BANOFFEE:

    (2 porcje)

    warstwa jogurtowa:

    warstwa karmelowa:

    dodatkowo:

    • 2 małe banany lub 1 duży
    • 2 łyżeczki jogurtu greckiego
    • kakao
    • sok z cytryny

    KROK 1.

    Banana kroimy w plastry i polewamy sokiem z cytryny.

    KROK 2.

    Warstwa jogurtowa: wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i zalewamy je wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy te wsiąkną całą wodę, dodajemy jogurt grecki. Mieszamy.

    KROK 3.

    Warstwa karmelowa: jogurt grecki łączymy z kremem o smaku słonego karmelu.

    KROK 4.

    Masy dzielimy na dwie części i umieszczamy w słoiczkach. Na dno dajemy owsiankę, następnie plastry banana (zostawiamy 10 plastrów do dekoracji), krem karmelowy, po 5 plastrów banana, łyżeczkę jogurtu i posypujemy kakao. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

    SMACZNEGO!

    Komentarze

    Pokaz więcej