
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Ile i jak je jeść oraz czym różnią się od zwykłych drożdży?
Roślinne ABC
Drożdże odżywcze (płatki drożdżowe nieaktywne) to drożdże dezaktywowane, co oznacza, że komórki drożdży są zabijane podczas przetwarzania i nieaktywne w produkcie końcowym. Drożdże nieaktywne występują w postaci proszku lub płatków. To doskonałe źródło wielu witamin i minerałów. Oferuje również szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych.
Drożdże odżywcze są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Ze względu na jego wysoką zawartość najlepiej jest wprowadzać je stopniowo, aby uniknąć dyskomfortu w jamie brzusznej. Ich smak opisuje jako orzechowy, serowy i pikantny. To powszechny zamiennik sera wegańskiego.
Dzięki nim wzbogacisz swój jadłospis o białka o wysokiej wartości biologicznej, błonnik nierozpuszczalny, witaminy i przeciwutleniacze w praktyczny i naturalny sposób. Będą idealne do wzbogacenia dowolnego przepisu, np. sałatek, zup, sosów, warzyw, makaronów m.in. mogą zastąpić tarty ser w przepisach.
Jedną z cech charakterystycznych drożdży Saccharomyces cerevisiae jest to, że są źródłem beta-glukanu, specyficznego rodzaju błonnika, który jest rozpoznawany przez receptory na komórkach naszego układu obronnego. Polisacharyd, łącząc się z komórkami układu odpornościowego, stymuluje działanie przeciwbakteryjne i przyczynia się do wzmocnienia odporności.
Ponadto beta-glukan pomaga regulować poziom glukozy i cholesterolu we krwi — można go znaleźć nie tylko w drożdżach, ale i też w grzybach i zbożach.
Aby zrozumieć, czym są drożdże odżywcze, należy wiedzieć, że Saccharomyces cerevisiae mogą występować w dwóch postaciach: aktywnej lub nieaktywnej. Aktywne lub żywe drożdże zwane są fermentacyjnymi. Wykorzystywane są na przykład do produkcji piwa, kombucha i chleba (sprawdź nasze mąki, z których możesz stworzyć różne, ciekawe chleby). Nieaktywne drożdże są wystawione na działanie wysokich temperatur i dezaktywowane, co zapobiega fermentacji, jak ma to miejsce w przypadku drożdży odżywczych.
Sprawdź też nasz artykuł - „Czy wiesz, co w roślinnej spiżarni piszczy?” - przegląd wegańskich produktów, jakie zawsze warto mieć pod ręką!
Wystarczy posypać jedzenie — zarówno na ciepło, jak i na zimno — takie jak sałatki, sosy, kanapki, naleśniki, popcorn... Produkt jest termostabilny, dzięki czemu nie traci swoich wartości odżywczych po podgrzaniu i może być również stosowany w przepisach wymagających obróbki termicznej. Po zmieszaniu z innymi składnikami lub ugotowaniu produkt traci swoją teksturę – ale nie swój pierwotny smak.
Drożdże nieaktywne są przyprawą, a ich zastosowanie dodaje smaku i składników odżywczych do żywności.
W 15g płatków drożdżowych nieaktywnych znajduje się około 49 kcal. W małych ilościach będą doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej i bezmięsnej.
Zastanawiasz się, ile dziennie można zjeść płatków drożdżowych nieaktywnych? Nie ma maksymalnej dawki, jaką możesz spożyć. Zaleca się stopniowe wprowadzanie drożdży
odżywczych ze względu na dużą zawartość błonnika. Zalecana porcja to duża łyżka stołowa - 15g na jedno danie. Jednak na początku ich używania dodawaj tylko szczyptę i stopniowo zwiększaj.
Już trochę wiesz o tym produkcie, jednak dalej nie masz pojęcia, do czego dodać płatki drożdżowe nieaktywne? Sprawdź te przepisy, do których możesz dodać szczyptę drożdży odżywczych:
Płatki drożdżowe nieaktywne możesz kupić w prawie każdym sklepie ze zdrową żywnością. My jednak polecamy nasze sprawdzone i wysokojakościowe drożdże nieaktywne w postaci płatków z kategorii „Przyprawy jednoskładnikowe”.
Wystarczy jedna porcja (czyli te 15g), około 1 łyżki stołowej płatków drożdży nieaktywnych, aby dostarczyć organizmowi 100% zalecanej dziennej wartości wszystkich witamin z grupy B, a także doskonałe ilości białka, błonnika, cynku, selenu i żelaza. Płatki drożdżowe nieaktywne zawierają więc wszystko to, co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i dobrego samopoczucia.
Są idealne dla osób poszukujących bardziej naturalnej, pożywnej i smacznej diety. Oprócz tego są też doskonałą opcją dla:
Poza tym jest naturalnie hipoalergiczny (nie zawiera glutenu / soi / albuminy / kazeiny / laktozy / mleka), nie zawiera tłuszczów trans i transgenicznych. W płatkach drożdżowych nieaktywnych znajdziesz:
P.S. Mamy nadzieję, że wyczerpująco przedstawiliśmy Ci informację na temat płatków drożdżowych nieaktywnych. Zachęcamy do zrównoważonej diety i spożywania zdrowych i ekologicznych pokarmów, takich jak produkty naturalne.
Komentarze