Śmietankowo-truskawkowy tort z chrupiącymi pistacjami

Śmietankowo-truskawkowy tort z chrupiącymi pistacjami

Czyli IDEALNY prezent na dzień mamy 

  • Na słodko

  • Świąteczne

  • Ciasta i ciasteczka

  • Radość

  • Prezenty

  • Wyjątkowy tort truskawkowo-śmietankowy z chrupiącą warstwą pistacjową – delikatny, lekki i pełen smaku. Na puszystym biszkopcie spoczywa aksamitna śmietankowa masa, przełożona świeżymi truskawkami i uzupełniona warstwą chrupiącej pistacjowej chrupki, która dodaje całości wyjątkowego charakteru. To idealne połączenie słodyczy i świeżości – stworzone z myślą o najukochańszych Mamach 💐!

           

    Śmietankowo-truskawkowy tort z chrupiącymi pistacjami

    (średnica tortownicy 20cm)

    Biszkopt:

    • 5 jajek w temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru
    • 140 g mąki orkiszowej typ 630
    • 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego 

    Krem śmietankowy:

    • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
    • 150 g skyra naturalnego lub gęstego jogurtu 
    • 200 g ricotty
    • 50 g cukru

    Chrupka pistacjowa:

    Dodatkowo:

    Krok 1.

    Jajka z cukrem ubij na jasny puch. Dodaj mąkę oraz proszek budyniowy i delikatnie połącz. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C grzanie góra - dół do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzić w temperaturze pokojowej.

    Krok 2.

    Schłodzoną śmietankę, skyr, ricottę i cukier ubij na sztywny krem. Gotową masę schładzaj na czas robienia pistacjowej chrupki.

    Krok 3.

    Pistacje podpraż na suchej patelni. Następnie dodaj miód i skarmelizuj do powstania jasnozłotej glazury na pistacjach.

    Krok 4.

    Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Na spód pierwszego blatu wyłóż ⅓ kremu, chrupkę  pistacjową i pokrojone truskawki. Przykryj drugim blatem, wyłóż kremem i ponownie truskawki. Następnie trzeci blat i ponownie krem. Udekoruj pistacjami i truskawkami. Tort najlepiej schłodzić w lodówce min. 2 - 3 godz. przed podaniem.

    Smacznego! 🩷

    A ty czym obdarujesz swoją mamę w jej święto? Daj nam koniecznie znać mailowo, bądź w wiadomości w mediach społecznościowych.

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @slowik.martynaa

    Komentarze

    Pokaz więcej