- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:

Śmietankowo-truskawkowy tort z chrupiącymi pistacjami
Czyli IDEALNY prezent na dzień mamy
Na słodko
Świąteczne
Ciasta i ciasteczka
Radość
Prezenty
Wyjątkowy tort truskawkowo-śmietankowy z chrupiącą warstwą pistacjową – delikatny, lekki i pełen smaku. Na puszystym biszkopcie spoczywa aksamitna śmietankowa masa, przełożona świeżymi truskawkami i uzupełniona warstwą chrupiącej pistacjowej chrupki, która dodaje całości wyjątkowego charakteru. To idealne połączenie słodyczy i świeżości – stworzone z myślą o najukochańszych Mamach 💐!
Śmietankowo-truskawkowy tort z chrupiącymi pistacjami
(średnica tortownicy 20cm)
Biszkopt:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 140 g mąki orkiszowej typ 630
- 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
Krem śmietankowy:
- 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 150 g skyra naturalnego lub gęstego jogurtu
- 200 g ricotty
- 50 g cukru
Chrupka pistacjowa:
- 100 g pistacji naturalnych
- 30 g miodu
Dodatkowo:
- truskawki
- pistacje naturalne do dekoracji
Krok 1.
Jajka z cukrem ubij na jasny puch. Dodaj mąkę oraz proszek budyniowy i delikatnie połącz. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C grzanie góra - dół do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzić w temperaturze pokojowej.
Krok 2.
Schłodzoną śmietankę, skyr, ricottę i cukier ubij na sztywny krem. Gotową masę schładzaj na czas robienia pistacjowej chrupki.
Krok 3.
Pistacje podpraż na suchej patelni. Następnie dodaj miód i skarmelizuj do powstania jasnozłotej glazury na pistacjach.
Krok 4.
Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Na spód pierwszego blatu wyłóż ⅓ kremu, chrupkę pistacjową i pokrojone truskawki. Przykryj drugim blatem, wyłóż kremem i ponownie truskawki. Następnie trzeci blat i ponownie krem. Udekoruj pistacjami i truskawkami. Tort najlepiej schłodzić w lodówce min. 2 - 3 godz. przed podaniem.
Smacznego! 🩷
A ty czym obdarujesz swoją mamę w jej święto? Daj nam koniecznie znać mailowo, bądź w wiadomości w mediach społecznościowych.
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Martyna z bloga @slowik.martynaa
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- bestseller
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Komentarze