Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto
Warto założyć konto, aby:
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
0,00 zł
Twój koszyk
(0)
Koszyk jest pusty
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Świąteczny keks makowy
Zimowy smakołyk
Na słodko
Świąteczne
Ciasta i ciasteczka
Święta to magiczny czas, kiedy aromaty rozmaitych wypieków wypełniają domy, tworząc niepowtarzalny klimat. Wśród tych smaków nie może zabraknąć ciasta makowego.
Nasze ciasto makowe, a dokładnie keks składa się klasycznie z maku, a także wielu orzechów i bakalii. Znajdziesz w nim rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Ten wypiek idealnie sprawdzi się na wigilijny stół. Jesteśmy przekonani, że zachwyci niejednego gościa.
Ten przepis przygotujesz z naszym zestawem do wypieków z maku!
KEKS MAKOWY:
- 160g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 160g maku suchego
- 40g posiekanych rodzynek
- 40g posiekanych orzechów włoskich
- 40g płatków migdałowych
- ½ łyżeczki soli
- 160g masła
- 160g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka rumu
Krok 1.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
Krok 2.
Masło roztapiamy i studzimy.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak, bakalie i sól łączymy ze sobą.
Krok 3.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy mieszankę suchych składników i bardzo delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy masło i rum. Ponownie łączymy składniki i przelewamy masę do keksówki.
Krok 4.
Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 min.
WSKAZÓWKA:
*Keks można udekorować roztopioną czekoladą/ lukrem/ lub klasycznie cukrem pudrem.
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- bestseller
Komentarze