Świąteczny keks makowy

Świąteczny keks makowy

Zimowy smakołyk

  • Na słodko

  • Świąteczne

  • Ciasta i ciasteczka

  • Święta to magiczny czas, kiedy aromaty rozmaitych wypieków wypełniają domy, tworząc niepowtarzalny klimat. Wśród tych smaków nie może zabraknąć ciasta makowego.

    Nasze ciasto makowe, a dokładnie keks składa się klasycznie z maku, a także wielu orzechów i bakalii. Znajdziesz w nim rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Ten wypiek idealnie sprawdzi się na wigilijny stół. Jesteśmy przekonani, że zachwyci niejednego gościa. 

    Ten przepis przygotujesz z naszym zestawem do wypieków z maku

    KEKS MAKOWY:

    • 160g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 160g maku suchego
    • 40g posiekanych rodzynek
    • 40g posiekanych orzechów włoskich
    • 40g płatków migdałowych
    • ½ łyżeczki soli
    • 160g masła
    • 160g cukru 
    • 4 jajka
    • 1 łyżka rumu

    Krok 1.

    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. 

    Krok 2.

    Masło roztapiamy i studzimy.

    Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak, bakalie i sól łączymy ze sobą. 

    Krok 3.

    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy mieszankę suchych składników i bardzo delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy masło i rum. Ponownie łączymy składniki i przelewamy masę do keksówki.

    Krok 4.

    Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 min. 

    WSKAZÓWKA:

    *Keks można udekorować roztopioną czekoladą/ lukrem/ lub klasycznie cukrem pudrem.

    Komentarze

    Pokaz więcej