- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Włoska chałka z miodem, morelami i orzechami
Chałka z ricottą, maślaną morelą, miodem, orzechami włoskimi i lawendą
Na słodko
Na śniadanie
Na obiad i lunch
Chałka to wypiek drożdżowy, który kojarzy się ze słodkimi śniadaniami z dzieciństwa. Połączenie tej bułki z masełkiem i miodem, to coś, co sprawia, że myślami wracamy do beztroskich chwil młodości. Dziś jednak chcielibyśmy zaproponować CHAŁKĘ LUKSUSOWĄ, która zawiera w sobie znacznie więcej wartości odżywczych, niż ta klasyczna, najbardziej znana opcja, a także zaskakuje smakiem.
Ricotta, morela, miód gryczany, orzechy włoskie i lawenda, a to wszystko umieszczone na świeżutkiej chałeczce. Połączenie smakowe zaskakujące. Lekko słona ricotta podkreślona mocno maślaną, podsmażoną morelą, słodkim miodem gryczanym i całość wykończona bardzo wartościowymi orzechami włoskimi oraz aromatyczną lawendą, która dodaje letniego, orzeźwiającego smaku.
CHAŁKA Z RICOTTĄ, MAŚLANĄ MORELĄ, MIODEM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I LAWENDĄ:
(1 porcja)
składniki:
- kromka chałki
- 3 łyżki ricotty
- 2 morele
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- garść orzechów włoskich
- lawenda
Krok 1.
Morele przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Na patelni podpalamy* masło, układamy na nim połówki moreli i podsmażamy. Orzechy włoskie siekamy.
Krok 2.
Na kromce chałki kładziemy łezki ricotty**, następnie podsmażone morele i polewamy ją palonym masłem oraz miodem gryczanym. Posypujemy orzechami włoskimi i dekorujemy lawendą.
SMACZNEGO!!
WSKAZÓWKI:
*podpalamy masło tzn. podgrzewamy je do momentu, aż na wierzchu pojawi się biała pianka, a pod spodem będą pływały małe, lekko ciemne plamki. Dodatkowo powinien wydzielić się orzechowy aromat.
**aby zrobić łezki z ricotty, użyj dwóch łyżek. Przekładaj ser z jednej łyżki na drugą, aż powstaną ładne łezki.
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Martyna z bloga @małakuchnia_
Komentarze