Włoska chałka z miodem, morelami i orzechami

Włoska chałka z miodem, morelami i orzechami

Chałka z ricottą, maślaną morelą, miodem, orzechami włoskimi i lawendą

  • Na słodko

  • Na śniadanie

  • Na obiad i lunch

  • Chałka to wypiek drożdżowy, który kojarzy się ze słodkimi śniadaniami z dzieciństwa. Połączenie tej bułki z masełkiem i miodem, to coś, co sprawia, że myślami wracamy do beztroskich chwil młodości. Dziś jednak chcielibyśmy zaproponować CHAŁKĘ LUKSUSOWĄ, która zawiera w sobie znacznie więcej wartości odżywczych, niż ta klasyczna, najbardziej znana opcja, a także zaskakuje smakiem.

    Ricotta, morela, miód gryczany, orzechy włoskie i lawenda, a to wszystko umieszczone na świeżutkiej chałeczce. Połączenie smakowe zaskakujące. Lekko słona ricotta podkreślona mocno maślaną, podsmażoną morelą, słodkim miodem gryczanym i całość wykończona bardzo wartościowymi orzechami włoskimi oraz aromatyczną lawendą, która dodaje letniego, orzeźwiającego smaku.

       

       

    CHAŁKA Z RICOTTĄ, MAŚLANĄ MORELĄ, MIODEM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I LAWENDĄ:

    (1 porcja)

    składniki:

    • kromka chałki
    • 3 łyżki ricotty
    • 2 morele
    • 1 duża łyżka masła
    • 1 łyżeczka miodu gryczanego
    • garść orzechów włoskich
    • lawenda

    Krok 1.

    Morele przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Na patelni podpalamy* masło, układamy na nim połówki moreli i podsmażamy. Orzechy włoskie siekamy.

    Krok 2.

    Na kromce chałki kładziemy łezki ricotty**, następnie podsmażone morele i polewamy ją palonym masłem oraz miodem gryczanym. Posypujemy orzechami włoskimi i dekorujemy lawendą.

    SMACZNEGO!!

    WSKAZÓWKI:

    *podpalamy masło tzn. podgrzewamy je do momentu, aż na wierzchu pojawi się biała pianka, a pod spodem będą pływały małe, lekko ciemne plamki. Dodatkowo powinien wydzielić się orzechowy aromat.

    **aby zrobić łezki z ricotty, użyj dwóch łyżek. Przekładaj ser z jednej łyżki na drugą, aż powstaną ładne łezki.

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @małakuchnia_

    Komentarze

    Pokaz więcej