
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Niezawodny, roślinny i bezglutenowy deser, który może na nas czekać w zamrażarce.
Wegańskie przepisy
Na słodko
Zero Waste
2 duże porcje lub 4 mniejsze
Owocowa baza
2 szklanki mieszanki owoców sezonowych np. malin, jeżyn, czerwonej porzeczki
Kruszonka owsiana
0,5 szklanki dowolnych płatków owsianych
mała garść migdałów lub 2 łyżki mąki migdałowej
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki mleka roślinnego
1 ziarno kardamonu lub 0,25 łyżeczki kardamonu w proszku
szczypta soli
Waniliowy sos jaglany
2 łyżki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżeczki wanilii mielonej
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
Krok 1
Do malaksera wrzucamy migdały i płatki. Blendujemy przez 10 sekund. Dodajemy resztę składników i blendujemy ok. 20 sekund do uzyskania spójnej masy. Wyciągamy z malaksera, formujemy kulę i odkładamy do zamrażarki na 20-30 minut.
Krok 2
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy mleko, wrzucamy kaszę i sól. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kasza będzie miękka (może się nawet rozgotować). Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier oraz wanilię, blendujemy na gładką masę. Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu, jeśli jest bardziej płynny, można go zredukować na małym ogniu, aby zgęstniał.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu.
Krok 3
Owoce wykładamy do małych, płaskich żaroodpornych naczyń. Powinny tworzyć warstwę ok. 2-3 cm. Z zamrażarki wyciągami owsianą mieszankę, delikatnie kruszymy w palcach na średniej wielkości grudki. Przykrywamy owoce równą warstwą. Owoce z kruszonką wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok.15 minut, aż owoce się rozpadną, a kruszonka zezłoci. Naczynie z crumblami kładziemy na większym talerzu.
Deser polewamy waniliowym sosem i pałaszujemy, delektując się słodko-kwaśnymi owocami oraz delikatną, owsianą kruszonką.
Migdały w przepisie można zastąpić innymi orzechami np. laskowymi lub włoskimi.
Jeśli nie macie specjalnych, małych talerzy lub naczyń do mini tart, całość można upiec w większym naczyniu, np. w szklanej / ceramicznej pokrywce od brytfanny.
Kruszonka z dodatkiem cynamonu świetnie pasuje do jesiennych owoców: śliwek, jabłek oraz gruszek, które też doskonale smakują jako crumble.
P.S. Surową kruszonkę, a nawet cały deser, można wykonać z wyprzedzeniem i trzymać w zamrażalniku.
Komentarze