
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
W powietrzu od razu czuć zapach jesieni
Na słodko
Przekąski
Ciasta i ciasteczka
(12 sztuk)
• 120 g mleka
• 40 g drożdży świeżych / 7 g droższy instant
• łyżeczka cukru
• 100 g masła
• 2 duże jajka
• 50 g cukru
• 500 g mąki pszennej
+ 150 g śmietanki 30%
• 120 g miękkiego masła
• 150 g serka śmietankowego typu almette
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki mleka
Mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i masło podgrzewamy do 37°C (jeżeli nie masz możliwości podgrzania, wymieszaj mleko, drożdże i cukier i dodaj do tego roztopione, ostudzone masło).
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki (jajka, cukier, mąkę i sól) i wyrabiamy jednolite ciasto przez 6-8 min. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1.5h do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą. Zostawiamy na blacie.
Wszystkie składniki na śmietankową pierzynkę łączymy ze sobą. Chłodzimy w lodówce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dużej wielkości prostokąt i smarujemy nadzieniem pozostawiając jeden, najdłuższy bok niedosmarowany, aby rulon dobrze się skleił. Zwijamy ciasto rozpoczynając od dłuższej strony. Kroimy je na 12 bułeczek i układamy w brytfance. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wyrośnięte cynamonki polewamy śmietanką 30%. Pieczemy przez około 25 min.
Ostudzone zawijasy cynamonowe dekorujemy wcześniej przygotowaną przykrywką śmietankową.
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Martyna z bloga @małakuchnia_
Komentarze