- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Cynamonki ze śmietankową pierzynką
W powietrzu od razu czuć zapach jesieni
Na słodko
Przekąski
Ciasta i ciasteczka
Myślisz - jesień, myślisz - cynamonki. 🥧
Nie oszukujmy się, gdy tylko przychodzi jesienny okres od razu w naszych myślach pojawiają się wypieki z cynamonem. Te pulchne, zawijane z aromatycznym nadzieniem ciasto drożdżowe, które już samym zapachem kusi.
Cynamonka, gorące kakao, koc i dobry film - czy to nie brzmi jak idealne połączenie w ponury, jesienny dzień? 🍂☕

Zawijane cynamonki ze śmietankową pierzynką
(12 sztuk)
ciasto:
• 120 g mleka
• 40 g drożdży świeżych / 7 g droższy instant
• łyżeczka cukru
• 100 g masła
• 2 duże jajka
• 50 g cukru
• 500 g mąki pszennej
+ 150 g śmietanki 30%
nadzienie:
• 120 g miękkiego masła
śmietankowa pierzynka:
• 150 g serka śmietankowego typu almette
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki mleka
Krok 1.
Mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i masło podgrzewamy do 37°C (jeżeli nie masz możliwości podgrzania, wymieszaj mleko, drożdże i cukier i dodaj do tego roztopione, ostudzone masło).
Krok 2.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki (jajka, cukier, mąkę i sól) i wyrabiamy jednolite ciasto przez 6-8 min. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1.5h do wyrośnięcia.
Krok 3.
Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą. Zostawiamy na blacie.
Krok 4.
Wszystkie składniki na śmietankową pierzynkę łączymy ze sobą. Chłodzimy w lodówce.
Krok 5.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dużej wielkości prostokąt i smarujemy nadzieniem pozostawiając jeden, najdłuższy bok niedosmarowany, aby rulon dobrze się skleił. Zwijamy ciasto rozpoczynając od dłuższej strony. Kroimy je na 12 bułeczek i układamy w brytfance. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 6.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wyrośnięte cynamonki polewamy śmietanką 30%. Pieczemy przez około 25 min.
Krok 7.
Ostudzone zawijasy cynamonowe dekorujemy wcześniej przygotowaną przykrywką śmietankową.

Smacznego! 🧡
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Martyna z bloga @małakuchnia_
Produkty z przepisu
Zobacz podobne wpisy na blogu
Komentarze