Cynamonki ze śmietankową pierzynką

Cynamonki ze śmietankową pierzynką

W powietrzu od razu czuć zapach jesieni

  • Na słodko

  • Przekąski

  • Ciasta i ciasteczka

  • Myślisz - jesień, myślisz - cynamonki. 🥧

    Nie oszukujmy się, gdy tylko przychodzi jesienny okres od razu w naszych myślach pojawiają się wypieki z cynamonem. Te pulchne, zawijane z aromatycznym nadzieniem ciasto drożdżowe, które już samym zapachem kusi. 

    Cynamonka, gorące kakao, koc i dobry film - czy to nie brzmi jak idealne połączenie w ponury, jesienny dzień? 🍂☕

       

    Zawijane cynamonki ze śmietankową pierzynką

    (12 sztuk) 

    ciasto:

    • 120 g mleka 

    • 40 g drożdży świeżych / 7 g droższy instant

    • łyżeczka cukru 

    • 100 g masła 

    • 2 duże jajka 

    • 50 g cukru 

    • 500 g mąki pszennej 

    szczypta soli 

    + 150 g śmietanki 30% 

    nadzienie:

    • 120 g miękkiego masła 

    120 g cukru trzcinowego 

    2 łyżki cynamonu 

    ½ łyżeczki soli 

    śmietankowa pierzynka:

    • 150 g serka śmietankowego typu almette 

    • 2 łyżki cukru pudru 

    • 1 łyżka soku z cytryny

    • 2 łyżki mleka

     

    Krok 1. 

    Mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i masło podgrzewamy do 37°C (jeżeli nie masz możliwości podgrzania, wymieszaj mleko, drożdże i cukier i dodaj do tego roztopione, ostudzone masło). 

     

    Krok 2. 

    Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki (jajka, cukier, mąkę i sól) i wyrabiamy jednolite ciasto przez 6-8 min. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1.5h do wyrośnięcia. 

      

    Krok 3. 

    Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą. Zostawiamy na blacie.

     

    Krok 4. 

    Wszystkie składniki na śmietankową pierzynkę łączymy ze sobą. Chłodzimy w lodówce.

     

    Krok 5. 

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dużej wielkości prostokąt i smarujemy nadzieniem pozostawiając jeden, najdłuższy bok niedosmarowany, aby rulon dobrze się skleił. Zwijamy ciasto rozpoczynając od dłuższej strony. Kroimy je na 12 bułeczek i układamy w brytfance. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. 

             

        

    Krok 6.

    Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wyrośnięte cynamonki polewamy śmietanką 30%. Pieczemy przez około 25 min. 

     

    Krok 7. 

    Ostudzone zawijasy cynamonowe dekorujemy wcześniej przygotowaną przykrywką śmietankową. 

           

     

    Smacznego! 🧡

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @małakuchnia_

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu