Do czego wykorzystać pastę sezamową tahini w kuchni?
Poznaj nasze propozycje!
Roślinne ABC
Poradnik
Pasta sezamowa tahini nie wszystkim kojarzy się aż tak dobrze, jak na przykład orzechowo-czekoladowy krem. Tahini ma lekko gorzki i intensywny sezamowy smak, czasami porównywany do masła orzechowego, jednak ma mocniejszy aromat, bez słodyczy. Mimo to tahini idealnie pasuje nie tylko do dań słonych, ale i deserów! Jak jest zrobiona i do czego użyć pastę sezamową tahini? Poznaj nasze propozycje!

Jak powstaje tahini?
Najlepsze tahini w swoim składzie mają tylko ziarna sezamu. Ziarna te są prażone, aby uwolnić z ich przyjemny orzechowy aromat, a pasta była później intensywniejsza w smaku. Uprażony sezam wystarczy tylko dokładnie zmielić do uzyskania gęstej pasty.
Czy tahini to coś, po co warto sięgać? Właściwości pasty sezamowej na nasz organizm
Tahini jest źródłem wielu składników odżywczych, które mogą poprawić pracę naszego organizmu. Jest znana przede wszystkim jako środek przeciwutleniający. Co to oznacza w praktyce? Spożywanie pasty sezamowej może neutralizować wolne rodniki, czyli takie komórki, które uszkadzają inne. Ponadto tahini jest bogata w witaminę E, przez niektórych nazywaną witaminą młodości, odpowiedzialną za dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, ale również poprawę pracy układu krążenia, w tym obniżenie poziomu cholesterolu. Pasta sezamowa zawiera składniki, które mogą zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera oraz pomagać przy cukrzycy. Dzięki dużej ilości błonnika może wspierać pracę jelit. Tahini to też świetne źródło wapnia, odpowiedzialnego za zdrowe, mocne kości, i selenu, niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy.
Pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej tahini
Wyjątkowy smak kremu sezamowego tahini idealnie sprawdza się w daniach wytrawnych, a także deserach. To niezbędny element w kuchni każdego miłośnika smaków bliskiego i dalekiego wschodu, a także kuchni śródziemnomorskiej. Pasta sezamowa często jest istotnym składnikiem dań kuchni chińskiej, japońskiej, wietnamskiej, arabskiej czy greckiej.
Nie wszyscy jednak lubią sezam, a na myśl o paście z sezamu aż się wzdryga. Specjalnie przygotowaliśmy kilka różnorodnych propozycji, jak można wykorzystać tahini w kuchni, żeby na pewno smakowało.
Gulasz tajski
Aby przygotować pyszny tajski gulasz potrzebujesz dobrej jakości mięso - od Twoich preferencji zależy, czy zdecydujesz się na kurczaka, wołowinę lub wieprzowinę, a jeśli chcesz spróbować wersję bezmięsną, na pewno sprawdzi się tutaj tofu. Na patelni należy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso i warzywa: paprykę, cebulę, cukinię, marchew oraz pomidory. W osobnej miseczce wymieszaj tahini, wodę, sok z limonki, sos rybny, sos sojowy oraz przyprawy: imbir, czosnek, chili, cukier, sól i pieprz. Podsmażone mięso z warzywami zalej przygotowanym sosen, a następnie duś, aż składniki się połączą, mięso i warzywa będą miękkie, a wszystkie smaki przegryzą. Gulasz podawaj z ugotowanym ryżem i świeżą kolendrą.
Noodle z tahini
Jeśli chcesz podkręcić swoją zupkę instant, tahini to coś, co musisz spróbować! Makaron instant przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy będzie pęczniał, przygotuj sos. w miseczce wymieszaj tahini, pastę miso, sos sojowy oraz czosnek i imbir. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, śmiało dodaj trochę chili. Wszystkie składniki połącz w gęstą pastę, a następnie dodaj do bulionu i dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki, może to być ugotowane jajko, kawałki tofu, warzywa, na przykład grzyby, szpinak, kiełki, kukurydza, kawałki glonów. Całość polej niedużą ilością oleju sezamowego, posyp cebulką dymką i gotowe!
Smażone banany
Banany, najlepiej dojrzałe, ale nie przejrzałe, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Podsmaż je na patelni na niedużej ilości tłuszczu. W misce wymieszaj pastę sezamową tahini z miodem oraz niedużą ilością wody, do powstania sosu. Banany podaj na talerzu z lodami waniliowymi, polane sosem tahiniowym i posypane czekoladą.
Sezamowe “kule mocy”
Kule mocy to nieduże, pyszne kulki, pełne cennych składników, dzięki którym nasz organizm dostanie szybką dawkę energii. Wystarczy płatki owsiane, tahini, miód i banana zblendować razem do uzyskania jednolitej masy. Następnie uformuj nieduże kule, jeśli chcesz do środka daj po migdale lub orzechu laskowym. Gotowe “kule mocy” obtocz w gorzkim kakao lub wiórkach kokosowych i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Więcej możliwości z pastą sezamową tahini
Pasta sezamowa tahini to drzwi do zupełnie nowych smaków. Przygotujesz z nią pyszny hummus, tradycyjną chałwę czy babę ghanoush. Dodaj ją również do sosów, dipów, makaronów czy sałatek. Nie bój się jej stosować w deserach: puddingach, ciasteczkach, domowych batonach. Niektórzy używają tahini zamiast masła, jako smarowidło do pieczywa, a nawet element zagęszczający zupy. Na naszym blogu znajdziesz między innymi przepis na tahini rolls oraz przepis na makaron z suszonymi pomidorami i tahini.
Przygotuj swoje wyjątkowe danie z dodatkiem pasty sezamowej tahini i podziel się nim z nami na mediach społecznościowych!
Źródła:
Kawa M., Czym jest pasta tahini. Jak ją przygotować i wykorzystać w kuchni, 4.08.2024, online: <https://dietetycy.org.pl/tahini/>, [dostęp: 11.08.2025].
fit.poradnikzdrowie.pl, Tahini (pasta sezamowa) - właściwości i wartości odżywcze, 7.03.2019, online: <https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/tahini-pasta-sezamowa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-468R-s9D1-XTtE.html#tahini-wlasciwosci-zdrowotne>, [dostęp: 11.08.2025].
onedaymore.pl, Pasta sezamowa (tahini): co to jest, do czego dodawać i jak zrobić?, 23.09.2021, online: <https://onedaymore.pl/blog/tahini-pasta-sezamowa/?srsltid=AfmBOoqS0BD0lwJ-_8iPTOxvsGuLQKtLY5koKikjg5PkuO5N8SP2HkVM>, [dostęp: 11.08.2025].
Komentarze