Crumble cookies cynamonowo-orzechowe

Crumble cookies cynamonowo-orzechowe

Nic tak nie pachnie jesienią jak połączenie cynamonu i orzechów!

  • Na słodko

  • Ciasta i ciasteczka

  • Radość

  • Nic tak nie pachnie jesienią jak połączenie cynamonu i orzechów! Te crumble cookies to idealne ciasteczka na chłodniejsze dni – kruche z wierzchu, a miękkie w środku. Już sam ich zapach wprowadza w nostalgię i zapewnia chwilę relaksu. Podczas ich pieczenia warto zadbać o dobry film, mięciutki kocyk i kubek gorącego mleka. Połączenie wszystkich tych elementów zagwarantuje wieczór idealny.

       

    Crumble cookies cynamonowo-orzechowe

    (8 sztuk)

    Składniki:

    • 100 g masła 

    • 1 jajko

    80 g cukru trzcinowego

    60 g kremu z orzechów ziemnych smooth

    • 200 g mąki pszennej 

    5 g cynamonu

    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    Krem śmietanowo-cynamonowy:

    • 125 g serka śmietankowego 

    • 50 g jogurtu naturalnego 

    30 g kremu z orzechów ziemnych smooth

    3 g cynamonu

    Dodatkowo: 

    orzechy ziemne

    orzechowe mini ciastka o smaku słonego karmelu


    Krok 1.

    Jajko połącz z cukrem. Dodaj roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.

    Krok 2.

    Do masy dodaj krem orzechowy i suche składniki. Delikatnie wymieszaj.

    Krok 3.

    Z masy uformuj 8 kulek i wstaw do piekarnika na 15 minut, grzanie góra-dół, 180℃.

       

    Krok 4.

    W międzyczasie składniki na krem połącz ze sobą. Nakładaj krem na jeszcze ciepłe ciasteczka.

    Krok 5.

    Wierzch ciasteczek udekoruj orzeszkami i pokruszonymi ciasteczkami. 

       

    Smacznego! 🧡

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @slowik.martynaa

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu