
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.

Cytrynowe tiramisu
Masz ochotę na lekki i orzeźwiający deser na lato?
Na słodko
Przekąski
Radość
Masz ochotę na lekki i orzeźwiający deser na lato? 🌞
Jeśli tak, to przedstawiamy przepis idealny - cytrynowe tiramisu w słoiczku z dodatkiem włoskiego kremu cytrynowego Meditero z sycylijskich cytryn! To pyszna, świeża alternatywa dla klasycznego tiramisu, idealna na ciepłe, letnie dni 🍋
Psssst! 📌 ZAPISZ ten przepis i koniecznie go przetestuj - gwarantujemy, że zakochasz się od pierwszej łyżeczki i będziesz wracać do tego deseru nie raz!
TIRAMISU CYTRYNOWE 🍋
(dwa małe słoiczki):
Krem:
• 100 g mascarpone
• 150 g twarożku delikatnego (np. Président lub Bieluch)
• 1 ½ łyżki kremu cytrynowego Meditero (ok. 30 g)
Warstwa biszkoptowa:
• 40 g biszkoptów (ja użyłam takich bez cukru)
Zalewa cytrynowa do nasączenia biszkoptów:
• 50 ml wody
• sok z ½ cytryny
• 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Do dekoracji:
• skórka z cytryny
• listki świeżej mięty
• pokruszone biszkopty
Sposób przygotowania:
Krok 1.
W garnku podgrzej składniki zalewy - wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i syropem z agawy lub miodem. Spróbuj - ma być rześko-cytrusowo, ale nie kwaśno - ewentualnie dodaj więcej słodzidła lub soku z cytryny. Poczekaj aż całość ostygnie.
Krok 2.
W misce wymieszaj mascarpone, twarożek i krem cytrynowy Meditero. Mieszaj aż masa będzie jednolita i kremowa.
Krok 3.
Biszkopty krótko zamocz w cytrynowej zalewie (nie za długo!). Ułóż je na dnie słoiczka. Dodaj warstwę kremu. Powtórz kilka razy.
Krok 4.
Wstaw słoiczki do lodówki na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Krok 5.
Udekoruj skórką z cytryny, miętą i pokruszonymi biszkoptami. Podawaj schłodzone.
Spróbujesz? 💛
PS. Ten krem cytrynowy Meditero dostaniesz na naszej stronie promienieslonca.pl
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Patrycja z bloga @nowakuje
Produkty z przepisu
- Obecnie brak na stanie
- nowość
Zobacz podobne wpisy na blogu
Komentarze