Omlet Czarny Las

Omlet Czarny Las

Mięciutki, wilgotny, rozpływa się w ustach

  • Na słodko

  • Na śniadanie

  • Radość

  • Jeśli marzy Ci się deser, bądź śniadanie pełne głębokiego, intensywnego smaku, a jednocześnie lekkie jak chmurka – ten przepis jest dla Ciebie.

    Omlet „Czarny Las” to połączenie aksamitnego, czekoladowego spodu, kremu Meditero z gorzkiej czekolady Modica oraz soczystej, domowej frużeliny. Dzięki jogurtowi greckiemu omlet wychodzi niezwykle miękki i wilgotny, a dodatek kakao oraz kremu Meditero podkręca czekoladową nutę do granic przyjemności. Frużelina wiśniowa dodaje mu owocowej świeżości, natomiast chrupiące kawałki gorzkiej czekolady na wierzchu sprawią, że posiłek nabiera charakteru.

    Przekonaj się sam_a, jak łatwo przygotować prawdziwie luksusowy omlet w domowych warunkach. Wystarczy kilka składników, chwila przy patelni i… gwarantowana jest ogromna przyjemność w każdym kęsie! 

       

    Mocno czekoladowy omlet z kremem czekoladowym Meditero i domową frużeliną wiśniową. Mięciutki, wilgotny, rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie 😮‍💨

    Omlet Czarny Las 🍒🍫 

    (patelnia o śr. 16 cm)

    • 75 g jogurtu greckiego 

    • 1 jajko 

    • 3 łyżki mleka 

    40 g mąki orkiszowej

    1 czubata łyżeczka kakao 

    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 

    szczypta soli 

    • olej do natłuszczenia patelni

    Frużelina wiśniowa 🍒 

    • 250 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych) 

    • 1 łyżeczka soku z cytryny 

    1 łyżka erytrytolu

    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

    • 2 łyżki wody 

    Do podania

    • serek lub skyr waniliowy 

    Meditero: krem z gorzkiej czekolady Modica 

    • frużelina wiśniowa 

    posiekana gorzka czekolada 

           

    Omlet czekoladowy – sposób przygotowania 🍫

    Krok 1.

    Łączymy wszystkie składniki. Masę przelewamy na natłuszczona patelnię i smażymy 5 minut z jednej strony i 3 minuty z drugiej. 

    Frużelina wiśniowa – sposób przygotowania 🍒 

    Krok 1.

    Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy pod przykryciem około 5 minut. 

    Smacznego!

           

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Olga z bloga @olgamaj_jestem

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu