
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- bestseller
Są pyszne i nie tylko! Ale jakie wybrać? To dopiero trudny orzech do zgryzienia.
Roślinne ABC
Orzechy są bogate w białko, błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Pomagają zwiększyć poziom energii, a jak udowodnili naukowcy, ich spożywanie może przedłużyć życie. Osoby, które regularnie spożywają orzechy, rzadziej umierają z powodu różnych chorób, przede wszystkim raka, chorób serca i dolegliwości układu oddechowego. Konsumenci orzechów są również szczuplejsi, bardziej aktywni fizycznie i częściej potrafią obejść się bez używek takich jak papierosy.
Naukowcy z Harvard School of Public Health w USA udowodnili, że orzechy to żywność o wyjątkowych właściwościach. To jedne z nielicznych nasion, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe i kwas alfa-linolenowy – roślinną wersję omega-3.
Naukowcy z Brigham and Women's Hospital i Harvard Medical School przeanalizowali spożycie orzechów i zgony ze wszystkich przyczyn wśród 76 464 kobiet, które uczestniczyły w badaniu Nurse's Health Study i 42 498 mężczyzn uczestniczących w badaniu Health Professionals Follow-up Study. Zapytali uczestników o spożycie orzechów, w tym ile migdałów, orzechów nerkowca, orzechów laskowych, orzechów makadamia, orzechów włoskich, orzeszków piniowych, pistacji lub orzechów włoskich zwykle jedzą.
Głównym wnioskiem amerykańskich naukowców jest to, że spożywanie dwóch lub więcej porcji - 29g orzechów tygodniowo zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o około 20%. Dodatkowo jedzenie takiej ilości orzechów może wpłynąć na przedłużenie życia, aż o około 4 lata.
Są stworzone do samodzielnego jedzenia, jednak warto je również łączyć z różnymi potrawami. Sprawdź, jakie produkty mamy Ci do zaoferowania i zobacz naszą kategorię Orzechy & Nasiona.
Jedną z głównych korzyści jedzenia orzechów dla tych, którzy chcą schudnąć, jest obecny w nich chrom. Według niezliczonych badań udowodniono, że chrom może pomóc zmniejszyć ochotę na słodycze.
Jeśli zastanawiasz się, jak jeść orzechy: włoskie, pekan, ziemne, pinii, pistacje, nerkowca, migdały, laskowe, makadamia, brazylijskie — mamy dla Ciebie odpowiedź. Możesz je jeść samodzielnie lub dodawać do potraw, czy piec z nich ciasta.
Przedstawiamy najsmaczniejsze przepisy na dania z orzechami:
Orzechy w karmelu, jak ze świątecznego jarmarku — pyszności! Dzieci je uwielbiają! Smak bożonarodzeniowych straganów, zimowych spacerów po mieście i cudownych chwil spędzonych w rodzinnym gronie.
Nerkownik, czyli roślinny sernik na święta — na pierwszym planie orzechy nerkowca, migdały i daktyle. Cudowne ciasto dla osób, które unikają nabiału, i dla wszystkich tych, którzy w szybkim czasie chcą przygotować smaczny deser!
Za dużo słodkiego? Zainteresować może Cię również przepis z użyciem orzechów w formie sosu, taki jak Tajska sałatka z pikantnym sosem orzechowym.
Orzechy są gorzkie w smaku, ponieważ zawierają związki zwane garbnikami i fitynianami. Co więcej, przy dużej ilości spożytych orzechów jednorazowo mogą wystąpić problemy z gazami, wzdęciami czy niestrawnością. Jest to częsty efekt uboczny ze względu właśnie na obecność tych związków.
Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu, który jest bogaty w orzechy, może w krótkim czasie doprowadzić do biegunki. Trzymaj się zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia lub wybierz kiełki orzechów. Te już zaczęły przekształcać się w rośliny, co ułatwia trawienie. Orzechy brazylijskie są naturalnie bogate w selen – sześć do ośmiu orzechów zawiera prawie 10 razy więcej niż zalecana dzienna ilość selenu (55 mikrogramów). Zatrucie selenem może powodować:
Pamiętaj, że najważniejszy w diecie jest umiar!
Kaloryczność orzechów:
Typowe dla chłodniejszych klimatów orzechy włoskie są bogate w tłuszcze nasycone i witaminy z grupy B, takie jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas pantotenowy i foliany. I pomimo tego, że są szeroko stosowane w przekąskach i ciastach, orzech może być spożywany na surowo, bez konieczności przygotowywania go lub obróbki termicznej. U nas na orzechy włoskie jest zawsze dobra cena! Sprawdź — ORZECHY WŁOSKIE.
Migdały pochodzenia azjatyckiego różnią się od innych orzechów włoskim charakterystycznym aromatem, który jest bardzo ceniony w olejkach i słodyczach. Migdały zawierają dużą ilość fosforu, magnezu i manganu, a także błonnik i tłuszcze jednonienasycone.
Znane bardziej za granicą, orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Uważane są za najlepsze źródło selenu w diecie, ponieważ tylko dwie sztuki orzecha brazylijskiego wystarczą, aby zaspokoić nasze codzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy.
Ponieważ około 61% składu stanowią lipidy, orzech laskowy można uznać za jeden z najbardziej bogatych w tłuszcz orzechów, ustępując jedynie orzechom makadamia (73%). Zawiera: miedź, mangan i witaminę E — to jedne z głównych składników odżywczych orzecha laskowego, który zyskał światową sławę dzięki kremowi Nutella, który ma w swoim składzie czekoladę (i dużo cukru). Sprawdź nasz przepis na ten krem — Gładka i kremowa Nutella domowa.
Owoce nerkowca są dobrym źródłem miedzi, manganu i magnezu i są zwykle spożywane z dużą ilością soli – czego oczywiście powinni unikać wszyscy dietetycy, ponieważ sól zwiększa retencję płynów.
Niezwykle sycący orzech pochodzenia australijskiego jest znany ze swojej wysokiej zawartości tłuszczu, która sięga 73 g w 100 g – co czyni go jednym z najbardziej kalorycznych orzechów. W jednym orzechu o wadze 3 gram znajduje się aż 22 kalorie!
Tradycyjny smak lodów, pistacja to orzech bogaty w witaminę E i beta-karoten, prekursor pigmentu witaminy A.
Chińskie nasiona oleiste, znane również jako orzech pekan, charakteryzują się słodkim smakiem i wysoką zawartością lipidów, która sięga 72% owoców.
Orzeszki ziemne są roślinami strączkowymi bogatymi w żelazo, czyli znacznie bardziej podobnymi np. do fasoli, a ich wartości odżywcze towarzyszą specyficznemu składowi tej ważnej grupy pokarmowej.
Orzechy mogą wydawać się cudownym pożywieniem, ale należy trzymać się od nich z daleko, jeśli jest się na nie uczulonym. Objawy reakcji alergicznej mogą wahać się od swędzenia jamy ustnej (zespół alergii jamy ustnej) po poważne stany zagrażające życiu, takie jak wstrząs anafilaktyczny.
Orzechy drzewne zawierają różne białka. Osoba z alergią na orzechy może reagować na jedno lub więcej z tych białek. Wiedza o tym, które białko powoduje reakcję, jest ważna, ponieważ różne białka mogą powodować różne reakcje alergiczne. Jednak nie warto eksperymentować. Przy alergii na orzechy zaleca się całkowite ich unikanie.
Mamy nadzieję, że jednak nie masz uczulenia na orzechy i możesz je spokojnie spożywać. Zachęcamy do zbilansowanej i zróżnicowanej diety.
P.S. Zapraszamy do naszego sklepu internetowego ze zdrową żywnością i nie tylko! Życzymy smacznego dnia!
Komentarze