Jak jeść zdrowiej i nie przepłacać?

Jak jeść zdrowiej i nie przepłacać?

10 sprawdzonych trików zakupowych

  • Zero Waste

  • Poradnik

  • Z dnia na dzień widzimy jak ceny produktów wzrastają. Co gorsze, kiedy patrzymy na sklepowe półki, coraz częściej znajdują się na nich wysokoprzetworzone artykuły, które ostatecznie, spożywane przez długi okres, mogą nam realnie zaszkodzić i doprowadzić do różnych chorób. Dlatego warto próbować sięgać po zdrowszą, bardziej naturalną żywność. Niestety wiele osób zdrowe jedzenie łączy z wysokimi kosztami, ale w rzeczywistości wcale tak nie jest. Wystarczy robić przemyślane zakupy, skorzystać z kilku zakupowych trików, a możesz nawet dużo zaoszczędzić! Poznaj naszą listę sprawdzonych podpowiedzi, w jaki sposób jeść zdrowiej i taniej.

    Zakupy sezonowe

    Chyba od zawsze wiadomo, że kupowanie produktów sezonowych wychodzi na plus. Nie dość, że warzywa i owoce są smaczniejsze, mają więcej składników odżywczych, to są też tańsze. Podczas sezonu zawsze warto się obkupić, a część produktów zamrozić. Dzięki temu w czasie jesieni i zimy będziemy mieć dostęp do warzyw i owoców dobrej jakości, z których przygotujemy smaczny, zdrowy obiad. Warto wspomnieć, że mrożenie to jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności - nie traci ona wartości odżywczych, jej smak nie ulega dużej zmianie i można ją trzymać przez naprawdę długi czas.

    Planowanie posiłków

    Przed zakupami warto pierwsze zaplanować swoje posiłki na najbliższe kilka dni i na tej podstawie przygotować sobie listę zakupów. W ten sposób unikniemy kupowania przypadkowych produktów, które będą nam zalegać w lodówce, aż ostatecznie je wyrzucimy. Umożliwia to również wykorzystanie do końca tych składników, które już u siebie mamy.

    Większe porcje

    Przygotowywanie posiłków na dwa, trzy dni, pozwoli naprawdę wiele zaoszczędzić. Przede wszystkim, prawdopodobnie wykorzystasz wszystkie zakupione produkty, więc się nie zmarnują. Gotowanie jednej dużej porcji, zamiast kilku małych, sprawia, że zużyjesz mniejszą ilość prądu, gazu oraz wody. Zaletą takiego meal prepu jest także duża oszczędność czasu. Na przyrządzaniu jedzenia spędzisz około godziny lub dwóch, podczas jednego dnia, a w pozostałe wystarczy je tylko podgrzać.

    Podstawowe produkty

    Każdy z nas ma jakieś swoje ulubione produkty, z których zawsze potrafimy przygotować wartościowy posiłek. Mogą to być na przykład jaja, ryż czy mąka. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sobie takiej listy podstawowych składników, które zawsze będziemy mieć u siebie w kuchni. Dzięki temu nie będziemy mieć problemu ze zrobieniem szybkiego obiadu.

    Zakupy z pełnym żołądkiem

    Szybkie zakupy po pracy, to bardzo dobrze znany schemat. Niestety zazwyczaj jesteśmy  wtedy głodni, a gdy idziemy do sklepu głodni… mamy ochotę zjeść wszystko, a w naszym koszyku lądują przypadkowe rzeczy, które będziemy mogli w siebie “wepchnąć”. Lepszym wyborem jest spokojny powrót do domu, spożycie posiłku, a dopiero później wyjście na zakupy. Inną opcją jest zabranie ze sobą nieco większej porcji drugiego śniadania czy obiadu, którą możemy dojeść, na przykład w samochodzie, już po zakończeniu pracy, a potem wyjście do sklepu. W ten sposób ograniczymy kupowanie składników, których nie potrzebujemy i są mniej odżywcze.

       

    Wykorzystanie resztek

    Zalegający kawałek papryki w lodówce? Resztka sera, a może mięso z obiadu z wczoraj? Z takich “resztek” możesz z łatwością przygotować szybką zapiekankę czy gulasz, którym się najesz. Nie powinniśmy niepotrzebnie wyrzucać jedzenia, które jest dobre i nadal można zjeść. Warto się nad nim chwilę zastanowić, w jaki sposób można je połączyć, aby wszystko wykorzystać, nie marnować żywności, ani swoich pieniędzy

    Porównywanie produktów

    Chcąc zaoszczędzić, sprawdzaj te same produkty, ale różnych marek oraz w różnych gramaturach. Bardzo często sklepowe marki oferują nam tańszą, bardzo dobrej jakości żywność, z dobrym składem. Ponadto często porównując ze sobą dwa artykuły tej samej firmy, ale w innej gramaturze, okazuje się, że większe opakowanie wychodzi taniej. Warto wtedy zdecydować się na to duże, szczególnie jeśli jest to coś, co możesz rozdzielić na mniejsze porcje i zamrozić. 

    Słoiki

    Domowe przetwory są czymś, co nigdy nie traci na wartości. Co prawda przygotowywanie ich jest czasochłonne, ale jest to tańsze, niż kupowanie słoików w sklepie. Możesz zrobić kiszonki, dżemy, pasty, sałatki, szynki i wiele więcej. W domu zawsze włożysz do nich to co lubisz i przyprawisz zgodnie ze swoimi preferencjami. Dużą zaletą jest to, że później, po pasteryzacji, w zależności od produktu możesz je przechowywać ponad rok, a nawet przez kilka lat.

    Promocje

    Korzystanie z promocji chyba nikogo nie zaskakuje. Trzeba jednak do tego podchodzić z głową. Zdarzały się sytuacje, gdzie produkty były na “sztucznej” promocji, czyli ich cena wyjściowa jest zawyżona, a ta regularna oznaczona jako cena promocyjna. Obecnie większość promocji działają na zasadzie 1+1 lub kup 1, a 2. dostaniesz taniej. Łatwo w czymś takim się zanurzyć i kupować to, czego wcale nie potrzebujemy. Jeśli są to składniki, z których korzystamy regularnie warto korzystać z tego rodzaju obniżek. Nadmiar można też zamrozić i użyć później. Jednak, gdy jest to coś, co chcemy kupić jednorazowo, bo na przykład próbujemy nowy przepis, lepiej nie wskakiwać w promocję i nie brać tego dodatkowego produktu, z którego potem nic nie zrobimy.

    Warto również zaglądać na półki, gdzie są artykuły o obniżonej cenie, bo na przykład mają krótki termin przydatności czy uszkodzone opakowanie. Często można tam znaleźć dobre produkty, ale trzeba pamiętać, że musimy je szybko wykorzystać, dlatego wybierz to, co potrzebujesz. 

       

    Półki ze zdrową żywnością

    Wbrew pozorom, półki ze zdrową żywnością, to miejsce, na które nie zawsze warto zaglądać, jeśli chcemy jeść zdrowiej. Co prawda często można tam znaleźć produkty przydatne, gdy jesteśmy na specjalnych dietach, szczególnie ze względów zdrowotnych, przykładowo nie możemy jeść glutenu. Niestety na tego typu działach ceny zwykle są zawyżone, a artykuły niewiele różnią się od tych regularnych… Lepszym wyborem, niż sklepowa półka ze zdrową żywnością, jest pójście na lokalny targ.

    Podsumowanie

    Smaczne, zdrowe jedzenie wcale nie musi być drogie. Warto zastanowić się nad swoim sposobem robienia zakupów oraz nieco go przekształcić, aby niepotrzebnie nie przepłacać. Wystarczy tylko kilka drobnych kroków, takich jak uważne sprawdzenie aktualnych promocji czy zaplanowanie posiłków. Dużą oszczędnością jest wykorzystywanie wszystkich produktów i niemarnowanie żywności. W skali roku pomaga to naprawdę dużo zaoszczędzić, a dodatkowo korzystnie wpływa na środowisko.

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu