Kotlety sojowe - z czym się to je?

Kotlety sojowe - z czym się to je?

Czyli co nieco o produktach sojowych

  • Wegańskie przepisy

  • Roślinne ABC

  • Na obiad i lunch

  • “A co to za karton?” powiedział ktoś kiedyś, kiedy zobaczył przed sobą surowego kotleta sojowego. Nie da się w żaden sposób zaprzeczyć, że na pierwszy rzut oka produkty sojowe nie wyglądają zbyt zachęcająco. Ale wystarczy poświęcić im trochę uwagi i można z nich przygotować prawdziwe cuda!

    Produkty sojowe to coś idealnego dla osób, które nie jedzą mięsa, ale to wcale nie znaczy, że Ci, którzy je spożywają nie mogą z nich korzystać. Wiele osób, kiedy widzi w sklepie kotlety sojowe zerka na nie ukradkiem, zastanawia się, po co one są, ale nigdy nie decyduje się na ich spróbowanie. Mogą jedynie żałować. Zwykle są tańsze niż mięso, a można z nich przygotować niemal identyczne dania, a czasami nawet smaczniejsze. Czym dokładniej są produkty sojowe i co z nich przyrządzić? Odpowiadamy!

    Z czego przygotowuje się produkty sojowe i jak powstają? 

    Produkty sojowe takie jak kotlety sojowe, granulat sojowy czy kostka sojowa, są produkowane z soi. Odtłuszczone ziarna są mielone na mąkę, a następnie dodaje się do niej niedużą ilość wody, aby masa była plastyczna i można było z niej łatwo uformować kształty. Czasami, niektórzy producenci, stosują dodatek mąki ziemniaczanej czy przyprawy, ale to i tak soja pozostaje głównym składnikiem. Produkty sojowe same w sobie nie są zbyt dobre, nie mają za wiele smaku, dlatego trzeba je odpowiednio przyrządzić, a wtedy potrafią zyskać w sercu nawet prawdziwych mięsożerców.

    Czy kotlety sojowe na pewno są zdrowe? 

    Kotlety sojowe czy inne tego typu produkty sojowe uważa się za zdrowe. To świetne źródło błonnika, a także białka roślinnego, dzięki czemu stanowią bardzo dobry substytut mięsa dla osób, które go nie jedzą. Trzeba jednak sięgać po produkty dobrej jakości, czyli takie, które nie zawierają wielu dodatków, na przykład soli czy tłuszczów trans. 

    Mimo że produkty sojowe są wartościowe, należą do produktów wysokoprzetworzonych, dlatego nie powinno się ich spożywać zbyt często.

       

    Produkty sojowe a ciąża i karmienie piersią

    Podczas ciąży czy okresu karmienia nie ma przeciwwskazań do spożywania produktów sojowych. Osoby spodziewające się dziecka, jeśli nie mają alergii, mogą sięgać po produkty sojowe. Gdy matka chce je jeść również podczas okresu, gdy dziecko jest karmione piersią, warto zwracać uwagę na reakcje malucha, czy nie pojawiają się u niego żadne objawy alergii. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem.

    Produkty sojowe a hormony

    W produktach sojowych możemy znaleźć taki składnik jak fitoestrogeny. Są to substancje hormonopodobne działające podobnie jak żeński hormon - estrogen. Jest on jednak znacznie słabszy, niż ten wytwarzany w organizmie. Fitoestrogeny mogą pomagać zapobiegać chorobom przewlekłym czy zredukować poziom cholesterolu. Niektóre badania wykazują także ich korzystny wpływ w profilaktyce raka prostaty.

    Czy produkty sojowe, typu kotlety sojowe, są lekkostrawne?

    Większość produktów sojowych, niezależnie czy to kotlety sojowe czy tofu, są uznawane za lekkostrawne. Mają one dużo błonnika, więc wspomagają pracę układu trawiennego, ale u osób w wrażliwym układem pokarmowym mogą powodować nieprzyjemne uczucie ciężkości czy wzdęcia. Wszystko też zależy od tego w jaki sposób je przygotujemy.

    Produkty sojowe w diecie dziecka

    Chociaż soja to jeden z najprostszych, najczęstszych alergenów, to warto od czasu do czasu podawać produkty sojowe dzieciom, jeśli nie wykazują żadnych reakcji alergicznych. Soja to strączek i może mieć bardzo dobry wpływ na pracę organizmu. 

       

    Jak przygotować produkty sojowe, żeby były naprawdę smaczne? Nasze pyszne propozycje

    Przygotowanie produktów sojowych zaczyna się od dobrego namoczenia ich. Czasami może to trwać nawet godzinę, chyba że skorzystamy z ciepłej lub gorącej wody, wtedy ten czas się znacznie skróci. Namaczanie to jeden z ważniejszych etapów, bo to właśnie wtedy możemy nadać, na przykład kotletom sojowym, najwięcej smaku, dlatego nie należy ich wkładać po prostu do zwykłej wody. 

    Produkty sojowe warto namoczyć w bulionie, a wtedy będą mogły nam imitować mięso w posiłkach. Jeśli nie masz bulionu, przygotuj własną mieszankę przypraw lub wykorzystaj gotową mieszankę przypraw do rosołu czy do mięsa, ale wtedy zwróć uwagę na zawartość soli, żeby nie było jej w składzie za wiele. Kiedy kotlety już się dobrze namoczą, możesz je przygotowywać dalej. Oto kilka naszych propozycji, co można ugotować z produktów sojowych.

    Wege burrito

    Co będziesz potrzebować? Przede wszystkim granulat sojowy, który zastąpi mięso mielone. Pamiętaj, aby pierwsze go namoczyć - możesz użyć do tego bulionu lub wody z przyprawami (czosnkiem, pieprzem, oregano oraz chili), wtedy później nie będzie potrzeby dodawania większej ilości przypraw. Namoczony granulat należy trochę odsączyć, inaczej będzie się dłużej smażyć lub nasz farsz będzie zbyt wodnisty. Na gorącej patelni podsmażamy lekko cebulę, a następnie dodajemy do niego granulat sojowy - nasze à la mięso musi się lekko zarumienić, a część wody odparować. Dodajemy krojone pomidory z puszki, czerwoną fasolę, niedużą ilość cukru i soli. Jeśli chcesz w swoim daniu troszkę więcej koloru, dodaj kukurydzę. Całość smażymy, aż powstanie nam gęsty, mięsny sos. Faszerujemy nim naleśniki lub placki tortilli, które zawinięte układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem, a na końcu podpiekamy w piekarniku, aż się zarumienią. 

    Wegański korean fried chicken

    Kostkę sojową namocz, a później dość dokładnie odsącz. Dodaj przyprawę do kurczaka i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię z niedużą ilością oleju. Kiedy kostka sojowa będzie już podsmażona, odłóż ją na bok do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj sos, czyli łagodny ketchup, miód, sos sojowy, czosnek, chili lub pasta gochujang i ocet ryżowy - wszystko na dużą patelnię i podgrzej, aż powstanie gęsty sos. Następnie zrób panierkę: mąka pszenna, mąka ziemniaczana i woda - powinny mieć konsystencję dość gęstego ciasta. Kawałki wege kurczaka zamocz w panierce, a potem wrzuć na rozgrzany głęboki olej. Wszystkie partie smaż tylko kilka minut, a potem odłóż je do odsączenia i przestudzenia. Później każdą z nich usmaż po raz drugi, tym razem aż się zarumienią. Gotową kostkę sojową odsącz z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie wrzuć wszystko na patelnię z wcześniej przygotowanym sosem i wymieszaj dokładnie. 

    Na blogu Promieni Słońca znajdziesz również przepisy na stripsy sojowe w panierce orzechowej, słonecznikowe sojowe burgery, roślinne zrazy ze śliwką i korzennym sosem pieczeniowym, a także przepis na najlepsze na świecie roślinne bolońskie. Przygotuj którąś z tych pyszności, podziel się zdjęciem na mediach społecznościowych i koniecznie nas oznacz!

    To w końcu warto spróbować tych kotletów? Opinie o produktach sojowych

    Produkty sojowe stają się coraz popularniejsze. To świetny zamiennik mięsa, a do tego zdrowy i bogaty w składniki odżywcze, dlatego warto po nie sięgać. Ich smak jest neutralny, co sprawia, że mamy ogromne możliwości, co do ich przyrządzenia. Kotlety sojowe i inne tego typu produkty są odbierane przez większość osób pozytywnie. Świetnie uzupełniają w posiłkach białko i błonnik, a dobrze zrobione, nie będą taką “okropną deską”.



    Źródła:

    Kaczorek M., Mama karmiąca piersią na diecie wegańskiej, 25.03.2022, online: <https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/karmienie/mama-karmiaca-piersia-na-diecie-weganskiej/>, [dostęp: 6.08.2025].

    babyboom.pl, Czy mogę jeść soję, kiedy karmię piersią?, 28.06.2019, online: <https://www.babyboom.pl/niemowleta/karmienie-piersia/dieta-karmiacej-mamy/czy-moge-jesc-soje-kiedy-karmie-piersia>, [dostęp:5.08.2025].

    straganzdrowia.pl, Sojowe przysmaki – czy naprawdę są zdrowe?, online: <https://www.straganzdrowia.pl/blog/dieta-fitness/sojowe-przysmaki-czy-naprawde-sa-zdrowe>, [dostęp: 6.08.2025].

    wapteka.pl, Soja: tajemnicza broń przeciw chorobom i źródło fitoestrogenów, 8.11.20203, online: <https://www.wapteka.pl/blog/artykul/soja-tajemnicza-bron-przeciw-chorobom-i-zrodlo-fitoestrogenow>, [dostęp: 5.08.2025].

    Komentarze

    Pokaz więcej