Szarlotka z orzechami włoskimi

Szarlotka z orzechami włoskimi

Kruche ciasto, jabłka z cynamonem i orzechowy twist

  • Na słodko

  • Ciasta i ciasteczka

  • Radość

  • Pomysł na orzechową szarlotkę z posmakiem wanilii – w roli głównej orzechy włoskie. Są one niezwykle dobre dla zdrowia mózgu, serca i układu nerwowego, a także wspomagają trawienie i mają właściwości przeciwzapalne 🍏🥧


       

    Szarlotka z orzechami włoskimi

    (forma 21 cm x 26 cm)

    Ciasto:

    350 g mąki orkiszowej

    • 120 g cukru

    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta soli

    • 180 g zimnego masła

    • 1 jajko

    • 25 śmietany


    Farsz z jabłek:

    • około 1 kg jabłek (5-6 sztuk)

    • 40 g cukru

    1 kopista łyżeczka cynamonu cejlońskiego

    • 20 g masła

    • 2 łyżki budyniu waniliowego

    Dodatkowo:

    • 80 g orzechów włoskich 

    • cukier puder do posypania


    Krok 1.

    Suche składniki mieszamy z zimnym masłem, jajkiem i śmietaną.

    Krok 2.

    Wyrabiamy na półkruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część foliujemy/wkładamy do strunowego opakowania i odkładamy na 30 minut do lodówki. 

    Krok 3.

    Resztą ciasta wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

    Krok 4.

    Jabłka obieramy, kroimy, usuwamy gniazdo nasienne. Smażymy na roztopionym maśle, dodajemy cukier, cynamon i budyń waniliowy. Odkładamy do lekkiego przestygnięcia.

    Krok 5.

    Na podpieczony spód wykładamy jabłka, posiekane orzechy włoskie i kruszonkę (z 2 połówki ciasta). Pieczemy ponownie przez 35 minut w 180 stopniach.


    Krok 6.

    Posypujemy cukrem pudrem i dodajemy na wierzch po jednym orzechu włoskim na porcję.


       

    Smacznego! 💛

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Michalina z bloga @vegemiska

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu