- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Szarlotka z orzechami włoskimi
Kruche ciasto, jabłka z cynamonem i orzechowy twist
Na słodko
Ciasta i ciasteczka
Radość
Pomysł na orzechową szarlotkę z posmakiem wanilii – w roli głównej orzechy włoskie. Są one niezwykle dobre dla zdrowia mózgu, serca i układu nerwowego, a także wspomagają trawienie i mają właściwości przeciwzapalne 🍏🥧

Szarlotka z orzechami włoskimi
(forma 21 cm x 26 cm)
Ciasto:
• 120 g cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 180 g zimnego masła
• 1 jajko
• 25 śmietany
Farsz z jabłek:
• około 1 kg jabłek (5-6 sztuk)
• 40 g cukru
• 1 kopista łyżeczka cynamonu cejlońskiego
• 20 g masła
• 2 łyżki budyniu waniliowego
Dodatkowo:
• 80 g orzechów włoskich
• cukier puder do posypania
Krok 1.
Suche składniki mieszamy z zimnym masłem, jajkiem i śmietaną.
Krok 2.
Wyrabiamy na półkruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część foliujemy/wkładamy do strunowego opakowania i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Krok 3.
Resztą ciasta wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Krok 4.
Jabłka obieramy, kroimy, usuwamy gniazdo nasienne. Smażymy na roztopionym maśle, dodajemy cukier, cynamon i budyń waniliowy. Odkładamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 5.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, posiekane orzechy włoskie i kruszonkę (z 2 połówki ciasta). Pieczemy ponownie przez 35 minut w 180 stopniach.
Krok 6.
Posypujemy cukrem pudrem i dodajemy na wierzch po jednym orzechu włoskim na porcję.

Smacznego! 💛
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Produkty z przepisu
Zobacz podobne wpisy na blogu
Komentarze