Błonnik gryczany 500 g

12,94 zł 1 / szt.
Brutto

Opis produktu

Co to jest błonnik gryczany?

Błonnik gryczany to rozpuszczalny w wodzie proszek błonnika pokarmowego, który jest substancją pochodzenia roślinnego. Błonniki pokarmowe mają wyjątkowe właściwości - nie są trawione przez organizm ludzki, więc działają niczym zmiotka i wymiatają wszystkie zbędne produkty powstałe przy trawieniu i stanowią pożywienie dla “dobrych bakterii”. Chcesz się dowiedzieć więcej o błonniku gryczanym? To zachęcamy do czytania! 

Jakie właściwości ma błonnik gryczany?

Błonnik gryczany, podobnie jak inne błonniki pokarmowe, jest substancją, która wspiera pracę jelit - reguluje ich perystaltykę. Dzięki temu po spożyciu błonnika rozpuszczalnego gryczanego długo czujemy uczucie sytości. Błonnik pokarmowy wpływa także pozytywnie na problemy z zaparciami. Błonniki są także ważnym suplementem dla osób chcących wspomóc swoje “dobre bakterie”. Błonnik przechodzi aż do jelita grubego, gdzie tworzy środowisko idealne dla bakterii, które później biorą udział w trawieniu. Włączając błonnik rozpuszczalny do swojej diety należy pamiętać, że może on ograniczać wchłanianie niektórych substancji, w tym witamin i leków. Więcej o przeciwwskazaniach przeczytasz niżej. 

Czy błonnik może wspomóc “dobre bakterie”?

Tak, błonniki pokarmowe są bardzo ważne dla naszej mikroflory bakteryjnej. Pozwalają rozwijać się tym bakteriom, które później odpowiadają za nasze procesy trawienia, pozyskiwania witamin, a także ochrony przed szkodliwymi intruzami. Potrafią one też wiele wiele więcej, ale o tym warto poczytać w literaturze tematycznej, na przykład “Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało” autorstwa Mosley Michael. Serdecznie zachęcamy do lektury! 

Jak stosować błonnik gryczany?

Błonnik gryczany występuje w formie rozpuszczalnej, więc z powodzeniem może być rozpuszczony w wodzie lub dodany do potrawy. Dzienna dawka błonnika powinna być uzależniona od indywidualnych uwarunkowań, ale nie należy przekraczać dawki maksymalnej podanej na opakowaniu, gdyż nadmiarowa ilość błonnika gryczanego może zakłócić pracę jelit. 

Błonnik pokarmowy wchłania wodę, więc pamiętaj, żeby zawsze popić błonnik dużą ilością wody

Do czego można używać błonnik gryczany?

Błonnik gryczany posiada charakterystyczny dla smak i zapach kaszy gryczanej, więc na pewno zasmakuje tym, którzy uwielbiają kaszę gryczaną.  Polecamy używać go do dań wytrawnych, w tym dań mięsnych takich jak hamburgery, klopsiki lub do pieczenia na przykład chleba. Można go również dodawać do gotowych dań. Błonnik gryczany jak i błonniki innego pochodzenia, mają właściwości wiązania wody, więc idealnie nadają się do zagęszczania. Dodany do zup, sosów może nadać im gęstą, kremową konsystencję, ale przy użyciu zbyt dużej ilości może sprawić, że konsystencja stanie się żelowa.

Ze względu na swój smak, błonnik gryczany może nie być odpowiedni dla wszystkich i raczej nie dodamy go do słodkich deserów, dlatego nasz sklep internetowy oferuje też inne rodzaje błonników:

Jak powstaje błonnik gryczany?

Błonnik gryczany powstaje w procesie tzw. mikronizacji włókna gryki. Dzięki tej metodzie włókna gryki są rozdrabniane i czemu produkt otrzymuje sproszkowaną formę. Taka forma błonnika gryczanego - błonnik w proszku - sprawia, że łatwiej się rozpuszcza i jest łatwiej, lepiej przyswajany przez nasz organizm niż na przykład błonnik zamknięty w kapsułkach. Dzięki temu prostemu procesowi obróbki, błonnik gryczany nie zawiera żadnych chemicznych dodatków i jest produktem w 100% naturalnym, zachowującym swoje wszystkie właściwości.

Czy błonnik gryczany może wspierać odchudzanie?

Błonnik gryczany, jak i błonniki w innych smakach są idealnym suplementem wspierającym odchudzanie. Błonniki w proszku poprawiają metabolizm, co pozwala szybciej cieszyć się zdrową sylwetką. Dodatkowo, błonniki pokarmowe w proszku mają zdolność wiązania wody, przez co długo możemy cieszyć się uczuciem sytości i nie kuszą nas słodkie przekąski. Warto jednak pamiętać, że sam błonnik gryczany nie zastąpi dobrze zbilansowanej diety i ćwiczeń fizycznych. 

Błonnik gryczany dla cukrzyków i na cholesterol

Błonniki pokarmowe w proszku, przez regularne spożywanie ich, mogą zmniejszyć wchłanianie glukozy i zwiększać wykorzystanie składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy, co może pomagać w zapobieganiu cukrzycy. Dodatkowo, błonniki mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi. Sam błonnik gryczany ma niski indeks glikemiczny

Błonniki pokarmowe - przeciwwskazania 

Błonnik gryczany ma wiele zalet, jednak jest zalecany wszystkim osobom. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujący inne leki, gdyż błonnik może zaburzyć ich prawidłowe wchłanianie i ich składniki aktywne nie będą działać. Panie w ciąży i karmiące, a także dzieci i seniorzy powinni skonsultować się z lekarzem przed spożyciem błonnika. Podobnie osoby cierpiące na stany zapalne układu pokarmowego i wrzody żołądka. Warto też pamiętać, żeby błonniki pokarmowe w proszku, błonnik gryczany, wprowadzać małymi porcjami.

Naturalny błonnik gryczany.

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, sezam, dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze w 100 g produktu

Wartość energetyczna: 854 kJ/204 kcal

Tłuszcz: 0,37 g

 w tym kwasy tłuszczowe nasycone : <0,1 g

Węglowodany: 5,4 g

 w tym cukry: 0,36 g

Błonnik: 83 g

Białko: 4,63 g

Sól: <0,01 g

Polska

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Opinie: 0 / 0
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 z 0 opinii
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!