
- Wyprzedaż!
- -12%
- bestseller
- -12%
- promocja
Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
Roślinne ABC
Przekąski
Poradnik
Bakalie i owoce suszone to świetne i szybkie źródło energii. Mają wiele składników odżywczych, które świetnie uzupełniają dietę. Dostarczają błonnik, białko, różne witaminy i minerały, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Spożywanie bakalii bakalii może obniżać poziom “złego” cholesterolu we krwi i pomagać regulować cukier. Mogą także wspierać układ odpornościowy, a dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagać trawienie.
Sklepowe półki czasami uginają się od ilości bakalii, jakie mamy do wyboru. Najlepsze jakie możemy kupić, to takie naturalne, bez dodatków. W przypadku bakalii i owoców suszonych bardzo często w ich składzie można znaleźć olej oraz cukier. Ich zadaniem jest poprawa smaku i wyglądu produktu. Dlatego warto sprawdzać składy wybieranych bakalii i kupować tylko takie, które nie mają w sobie nic, poza samymi owocami.
Szukając smacznych bakalii dla siebie i swoich bliskich, warto sprawdzać składy produktów lub zdecydować się na żywność od już sprawdzonych marek. Wiele bakalii wcale nie potrzebuje żadnych dodatków, ponieważ same w sobie są pyszne, a proces suszenia w naturalny sposób je konserwuje, dzięki czemu mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Niestety wiele suszonych owoców ma obecnie dodatek cukru, który ma poprawiać ich smak. Cukier jest też jednym z podstawowych składników owoców kandyzowanych, dlatego lepiej je ograniczać. Niektóre bakalie zawierają dwutlenek siarki, czyli dodatkowy konserwant, który niestety może pozbawiać suszone owoce ich witamin. Innym składnikiem, którego lepiej unikać jest sorbinian potasu (oznaczany skrótem E202) - to substancja, która może doprowadzić do reakcji alergicznych, a nawet uszkadzać DNA.
Kupując bakalie, polecamy przyjrzeć się dokładnie ich wyglądowi. Zbyt intensywne kolory mogą świadczyć o dodaniu zbędnych barwników, które także mogą powodować reakcje alergiczne. Czasami dodaje się jeszcze benzoesan sodu i/lub kwas benzoesowy. Chociaż oba te związki są po kilku godzinach w całości wydalane z organizmu, mogą być niebezpieczne dla osób mających problemy z jelitami czy borykającymi się z wrzodami w układzie pokarmowym.
Gdy szukamy bakalii w sklepach bakalii warto zwrócić uwagę na opakowanie. Najlepsze są te nieprzezroczyste. Chronią one żywność przed promieniowaniem UV, dzięki czemu nie tracą tylu witamin i minerałów, a dodatkowo zachowują walory smakowe na dłużej.
Wiemy, że to już może stać się trochę nudne, jednak sprawdzanie składów produktów jest bardzo ważne, jeśli chcemy kupować dobrą żywność. Czasami fronty opakowań mogą wprowadzać nas w błąd, a istotne informacje są dodawane małym drukiem lub na odwrocie (jest to typowy zabieg, który niestety jest zgodny z prawem). Lista składników nas nie okłamie, dlatego zawsze powinniśmy ją sprawdzać
Po tym, gdy już kupimy bakalie, zawsze powinniśmy je też sprawdzić w domu - obejrzeć je, powąchać. W ten sposób w łatwy sposób zweryfikujemy jakość naszego produktu. Bakalie bez dodatków zwykle są ciemniejsze, mogą się kleić, przez co zbierają się w większe bryłki. Najprościej, dobre suszone owoce mogą się wydawać na pierwszy rzut oka brzydkie.
Jedną ze wskazówek, która ułatwi wybór dobrych bakalii są certyfikaty. Można kupować produkty certyfikowane, ekologiczne, które zazwyczaj są gwarancją jakości, ale nie jest to konieczne. Tego typu owoce suszone są zwykle droższe, więc jeśli zależy Ci na niższej cenie, bez obaw wybieraj te ze “zwykłej” półki. Pamiętaj wtedy, aby dobrze sprawdzić, co znajduje się w środku paczki.
Kupowanie bakalii na wagę jest kwestią sporną. Jedni polecają, inni całkowicie odrzucają, dlatego przejrzeliśmy różne argumenty i zebraliśmy kilka z nich, aby każdy mógł samemu zdecydować, co woli kupić.
Kupowanie bakalii na wagę jest lepszym wyborem dla środowiska - często możemy przyjść, na przykład na bazar, z własnym pojemnikiem i poprosić o nałożenie do niego bakalii. Jest to szczególnie fajna sprawa, gdy potrzebujemy mniejszą ilość produktu, jakiej zwykle nie sprzedaje się w paczkach. Ponadto zazwyczaj można wtedy przyjrzeć się suszonym owocom, które kupujemy, a nawet ich spróbować, zanim zdecydujemy się na zakup. Chociaż w takich miejscach zazwyczaj nie ma składów, sprzedawca, na naszą prośbę, ma obowiązek przedstawić nam dokumenty odnośnie danego produktu.
Bakalie na wagę, szczególnie takie w supermarketach, mogą stanowić problem. Po pierwsze, nie wiemy jak długo się tam znajdują - kilka dni, tygodni? Ponadto często są w przezroczystych plastikowych pojemnikach, a jak wspominaliśmy wcześniej, lepiej jest, gdy bakalie mają nieprzeźroczyste opakowania. Co więcej, z racji, że są tak łatwo dostępne, inni klienci “mogą z nimi zrobić co chcą”, na przykład dotykać dłońmi bez rękawiczek lub inne czynności, które możemy sobie tylko wyobrazić i wolelibyśmy ich nie doświadczyć. Na takich produktach nie ma też zazwyczaj daty produkcji, ani daty terminu przydatności do spożycia.
Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, zakup dobrych bakalii może wcale nie być taki prosty. Warto zwracać na drobne szczegóły i niepozorne rzeczy, chociażby jak samo opakowanie. Z łatwością znajdziemy również dostępne suszone owoce na wagę, ale te najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach, przykładowo bio-stoiskach na targach czy takich straganach, na których sprzedawca sam nakłada produkty, a klienci nie mają do nich bezpośredniego fizycznego dostępu.
Bagińska D., Jak kupować orzechy i bakalie?, 20.12.2020, online: <https://naturalnieozdrowiu.pl/jak-kupowac-orzechy-i-bakalie/>, [dostęp: 11.09.2025].
Berry A., Jak kupić dobre bakalie?, 14.03.2016, online: <https://agataberry.pl/jak-kupic-dobre-bakalie/>, [dostęp: 11.09.2025].
Rozmus K., Jak kupować bakalie? Poradnik nie tylko na święta, 20.12.2020, online: <https://kuchnia.wp.pl/jak-kupowac-bakalie-poradnik-nie-tylko-na-swieta-6586862926932768a>, [dostęp: 11.09.2025].
greentouch.pl, Najważniejsze właściwości orzechów i bakalii, online: <https://greentouch.pl/pl/n/Najwazniejsze-wlasciwosci-orzechow-i-bakalii/109>, [dostęp: 11.09.2025].
magiakuchni.com, 5 powodów, by jeść bakalie, 7.07.2025, online: <https://magiakuchni.com/5-powodow-by-jesc-bakalie?srsltid=AfmBOopeVQMeicwwP9IQDE0EQKN-Y5PPVIycGnUVI3l_GCvIZHqNdDlJ>, [dostęp: 11.09.2025].
Komentarze