

Jak wprowadzić migdały do codziennej diety?
Jak je jeść?
Roślinne ABC
Przekąski
Poradnik
Migdały mają wielu zwolenników, ale wiemy też, że nie każdemu przypadają do gustu. Są one bogate w składniki odżywcze, dlatego warto, aby znalazły się na liście naszych codziennych produktów. Jeśli chcemy sięgać po ten rodzaj orzechów częściej, warto się zastanowić w jaki sposób wprowadzić je do diety oraz jakie są przeciwwskazania i zagrożenia w przypadku spożycia ich zbyt dużej ilości.
Na co są dobre migdały? Dlaczego warto je jeść?
Migdały posiadają mnóstwo cennych składników odżywczych. Migdały stanowią przede wszystkim źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które mogą nam pomóc obniżyć poziom “złego” cholesterolu, a także wspierać pracę układu nerwowego oraz mózgu. Ponadto znajdziemy w nich witaminy: A, E, oraz kilka z grupy B, i minerały: fosfor, wapń, cynk, żelazo. Regularnie spożywanie tego rodzaju orzechów może nam przynieść wiele korzystnych skutków. Mogą chronić organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak miażdżyca czy nadciśnienie, ale też zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru lub zawału serca. Migdały mogą polepszyć pracę układu odpornościowego, wspierać koncentrację, a nawet korzystnie wpływać na samopoczucie, w tym redukować stres.
Kto powinien jeść migdały?
Po migdały powinien sięgnąć każdy, kto tylko nie ma alergii, ani przeciwwskazań lekarskich. Są pełne wartościowych składników, dzięki czemu mogą korzystnie wpływać na pracę naszego organizmu. Poleca się je w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Warto wybierać te orzechy jeśli mamy problem z koncentracją.
Migdały charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, więc są odpowiednie dla diabetyków. Niektórzy zachęcają, żeby spożywać je w czasie ciąży, co może przyczynić się do redukowania nieprzyjemnych objawów, takich jak mdłości i zgaga.
W jaki sposób wprowadzić migdały do codziennej diety?
Migdały w bardzo łatwy sposób można wkomponować w swoje codzienne posiłki. Wraz z ich dodatkiem przygotujesz pyszne owsianki, domową granolę czy batony zbożowe. Oczywiście mają też swoje miejsce w słodkich wypiekach: ciastach, ciasteczkach czy muffinkach. Warto wypróbować je również w słonych potrawach. Dodaj migdały do sałatki, warzywnych past czy pasztetów. Dodaj je także do dań mięsnych, a na pewno zaskoczą Cię swoim smakiem!
Aby migdały szybko się nam nie znudziły, warto wybierać je w różnych rodzajach. Polecamy spróbować nie tylko te naturalne, ale też prażone z przyprawami, które stanowią świetną przekąskę w ciągu dnia, do czytania książki czy do oglądania filmu.
Jakie rodzaje migdałów znajdziemy w sklepach?
Migdały można kupić w kilku formach. W sklepach znajdziemy migdały naturalne - mają one cieniutką skórkę o lekko gorzkim smaku. Nie każdy je lubi, dlatego wtedy lepiej wybrać migdały blanszowane - są znacznie delikatniejsze. Z łatwością możesz też samodzielnie obrać migdały ze skórki w domu. Do sałatek czy owsianek warto wykorzystać migdały płatki. Są cieniutkie, dzięki czemu lepiej się je je. Świetną opcją są też migdały w kostce, czyli niedużych kawałeczków, idealnych do dekoracji ciast.
W sklepach znajdziemy również pastę migdałową. Jest genialna do ciast i deserów, kremów, sosów, a nawet smarowidło do kanapek.
Migdały w diecie dziecka
Rozszerzanie diety dziecka to bardzo ciężka sprawa. Jeśli chodzi o orzechy, rodzice często je odrzucają, ponieważ boją się nagłych reakcji alergicznych. Migdały polecamy wprowadzać stopniowo. Warto na początek wybrać te blanszowane, ponieważ są nieco delikatniejsze w smaku. Nie wolno też zapomnieć, aby zostawić dziecko bez opieki, szczególnie, gdy dopiero zaczynamy mu podawać orzechy, ponieważ istnieje ryzyko zadławienia.
Ile migdałów można jeść dziennie?
Niestety, chociaż migdały tak bardzo kuszą swoim smakiem, nie powinno się ich jeść zbyt wiele. Mają dość dużo kalorii, więc zbyt duża ilość orzechów może doprowadzić do nadwagi. Spora ilość migdałów może też spowodować problemy jelitowo-żołądkowe, takie jak na przykład zaparcia, albo doprowadzić do pojawienia się alergii. Jeśli przyjmujemy jakieś leki na stałe lub przez dłuższy okres czasu, warto sprawdzić, czy podczas przyjmowania ich można spożywać migdały - z niektórymi lekami, między innymi na nadciśnienie, mogą wchodzić w interakcję i doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, który z kolei może powodować zagrożenie życia.
W ciągu dnia zaleca się spożywać maksymalnie około garść migdałów.
Kiedy nie jeść migdałów?
Migdały nie są dla każdego - należą do alergenów, dlatego w przypadku pojawienia się jakichkolwiek reakcji alergicznych, nie powinniśmy ich spożywać. Mogą być także nieodpowiednie dla osób mających wrażliwy układ trawienny - zawierają sporą ilość błonnika, co może doprowadzić do wzdęć czy bólu brzucha. Spożywanie migdałów nie jest wskazane u osób borykających się z kamicą nerkową, ponieważ ze względu na obecność szczawianów, mogą stymulować powstawanie kamieni.
Czy migdały przed spożyciem należy moczyć?
Niektórzy uważają, że moczenie migdałów przed spożyciem, jest czymś niezbędnym. Moczenie podobno pozwala uaktywnić enzymy zawarte w tych orzechach, dzięki czemu później dla nas są łatwiejsze do strawienia, a organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze. Może to też sprawić, że usuniemy tak zwany kwas fitynowy, który w migdałach występuje naturalnie, jednak może doprowadzić do problemów z wchłanianiem niektórych minerałów. Kiedy decydujemy się na migdały naturalne ze skórką, moczenie może sprawić, że ich smak będzie mniej gorzki.
Jeśli chcemy moczyć nasze migdały, najlepiej zalać je wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc.
Źródła:
Kowalewska N., Właściwości zdrowotne migdałów – kto powinien jeść migdały?,4.07.2023, online: <https://www.aptekarosa.pl/blog/article/511-wlasciwosci-zdrowotne-migdalow-kto-powinien-jesc-migdaly.html>, [dostęp: 10.09.2025].
Ola, Migdały - jak je jeść?, 15.02.2023, online: <https://pasiekisadowskich.pl/Migdaly-jak-je-jesc>, [dostęp: 10.09.2025].
marketbio.pl, Lista najczęściej zadawanych pytań o migdały, online: >https://marketbio.pl/blog/lista-najczesciej-zadawanych-pytan-o-migdaly#czy-jesc-migdaly-na-noc>, [dostęp: 10.09.2025].
Komentarze