Brownie dyniowo-czekoladowe

Brownie dyniowo-czekoladowe

Poznaj ten smak i zapach!

  • Na słodko

  • Świąteczne

  • Ciasta i ciasteczka

  • Radość

  • Esencja jesieni, czyli BROWNIE DYNIOWO-CZEKOLADOWE, które pachnie lepiej niż wszystkie świeczki razem wzięte, serio! 🍂🍫

    Intensywnie czekoladowe ciasto, a do tego masa z dodatkiem kremowego puree dyniowego. Brzmi dobrze, prawda? Ale to nie wszystko. Wierzch udekorowany kremem z gorzkiej czekolady linii Meditero, który jeszcze bardziej podkręca smak.

    Przekonani? TO ROBIMY!


       

    Brownie dyniowo-czekoladowe 🍫

    (forma ok. 20×20 cm)

    • 240 g puree z dyni (najlepiej z pieczonej Hokkaido)

    • 115 g masła

    • 200 g cukru

    • 2 duże jajka

    • kilka kropel ekstraktu waniliowego

    • 125 g mąki orkiszowej

    • ½ łyżeczki soli

    • 1 łyżeczka cynamonu

    • 1 łyżeczka pumpkin spice lub ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta suszonego imbiru i kardamonu

    • 50 g kakao

    • 2-3 łyżki mleka (tylko do czekoladowej części)

    • Meditero: Krem z gorzkiej czekolady


    Krok 1. 

    Nagrzej piekarnik do 175°C (góra–dół). Wyłóż formę papierem do pieczenia.

    Krok 2. 

    W dużej misce połącz puree z dyni, roztopione masło, cukier, jajka i wanilię. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

    Krok 3. 

    W drugiej misce wymieszaj mąkę orkiszową, sól, cynamon i przyprawy. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia.

    Krok 4. 

    Podziel ciasto na dwie części:

    • część dyniowa zostaje bez zmian

    • część czekoladowa - dodaj 50 g kakao i 2-3 łyżki mleka i wymieszaj do gładkości.


       

    Krok 5. 

    Układaj łyżkami na przemian masę dyniową i czekoladową. Rozprowadź tworząc szlaczki.

    Krok 6. 

    Piecz ok. 25-30 minut (175°C, góra-dół).

    Krok 7. 

    Ostudź całkowicie w formie. Po upieczeniu posyp solą i dodaj rozpuszczony czekoladowy krem Meditero od Promieni Słońca.


       

    Wskazówka:

    • Nie dodawaj proszku do pieczenia ani sody - brownie ma być gęste, wilgotne i lekko ciągnące.

    • Chcesz bardziej ciągnące? Piecz 25 minut.

    • Chcesz bardziej stabilne i ciastowe? Piecz 28–30 minut.



    Smacznego! 💛

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Patrycja z bloga @nowakuje

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu