Jak wykorzystać orzechy i bakalie w kuchni?

Jak wykorzystać orzechy i bakalie w kuchni?

Podpowiadamy

  • Roślinne ABC

  • Przekąski

  • Poradnik

  • Orzechy, bakalie i owoce suszone to bogactwo smaków. Chyba najczęściej wcinamy je jako przekąskę - wsypane do niedużej miseczki, do przegryzienia wieczorem podczas oglądania filmu, czytania książki lub na spotkaniach ze znajomymi. W Promieniach Słońca jednak wiemy, że bakalie mogą się przydać w wielu smakowitych przepisach. Warto mieć je u siebie w domu i eksperymentować z nimi w kuchni.

       


    Jakie są zalety spożywania bakalii?

    Regularnie sięganie po orzechy i bakalie może przyczynić się do poprawy pracy naszego organizmu. Są pełne witamin i minerałów, które mogą korzystnie wpłynąć na nasz układ nerwowy, układ trawienny, obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać różnego rodzaju chorobom, na przykład miażdżycy.

    Oczywiście, nie wszystkie bakalie będą tak na nas działać. Każde z nich zawierają różne składniki, dlatego warto przyjrzeć się nim z osobna. Ponadto trzeba też wiedzieć jak wybrać dobre bakalie, aby nie przepłacać niepotrzebnie za produkty słabej jakości.

    Jak w szybki sposób wybrać dobre orzechy i bakalie?

    Szukając najlepszych bakalii i owoców suszonych trzeba przede wszystkim sprawdzić ich skład. Wysokiej jakości bakalie nie mają dodatku cukru ani oleju. Są to bardzo popularne składniki, na które większość z nas nie zwraca uwagi, ale dodaje się, aby suszone owoce wyglądały lepiej i bardziej zachęcały do zakupu. To jednak zupełnie zbędne dodatki, które zwiększają ilość kalorii oraz niezdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego lepiej szukać bakalii mających w składzie same owoce.

    W przypadku orzechów, najlepiej sięgać po takie w skorupce. Mają one najwięcej smaku i długo zachowują świeżość. Czasami jednak wybieramy już takie łuskane, na przykład gdy potrzebujemy ich dużą ilość. Wtedy poleca się brać orzechy ze sprawdzonych miejsc, a po zakupie przechowywać je w lodówce lub zamrozić, dzięki czemu nie powinny szybko jełczeć.

    Pomysły na bakalie w kuchni - jak je wykorzystać?

    W niektórych przepisach bakalie są konieczne. Bo kto widział włoską babkę panettone, naszego tradycyjnego keksa czy mazurka bez bakalii? Suszone owoce i orzechy to też świetny dodatek do porannych płatków i owsianek, musli czy granoli. Są też idealne do sałatek czy dań z mięsem.

    Specjalnie przygotowaliśmy kilka inspiracji na ciekawe wykorzystanie orzechów i bakalii w kuchni. Wcale nie muszą być nudne i chować się tylko w tradycyjnych przepisach!


       

    Bakaliowy kuskus

    Kasza kuskus z bakaliami jest prosta w przygotowaniu i może być pysznym, niecodziennym dodatkiem do obiadu. Suszone morele i rodzynki wystarczy namoczyć, a kuskus przygotować zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Namoczone owoce można pokroić na mniejsze kawałki, żeby lepiej się jadło, a następnie dodać je do gotowej kaszy. Całość doprawić ziołami zamiast soli. Kaszę polecamy podawać z kurczakiem, na przykład grillowanym, oraz warzywami.

    Pieczone jabłka

    Jabłka wypełnione przepysznym i bakaliami, posypane dużą ilością kruszonki, to prawdziwie jesienny deser. Warto do niego wybrać dość duże jabłka, może to być gatunek szara reneta, który idealnie zrównoważy słodycz. Pierwsze należy przygotować kruszonkę, która musi chwilę pobyć w lodówce, zanim ją nałożymy. Z jabłek odciąć górną część i wydrążyć środek, zostawiając około 1 centymetra od skórki. W rondelku rozpuścić masło, dodać płatki owsiane, miód i przyprawy (można użyć cynamonu mielonego, mielonych goździków a nawet gotową mieszankę przypraw do piernika). Aby było nieco bardziej słodko można dodać jeszcze cukier lub słodzidło. Na końcu dodać do płatków posiekane orzechy i bakalie; polecamy rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Wydrążone jabłka napełnić farszem i posypać z wierzchu kruszonką. Najlepiej piec je w naczyniu żaroodpornym, podlane niedużą ilością wody, aby się nie przypaliły, przez około 25 minut. Świetnie smakują same, jak i z lodami czy polane sosem karmelowym.

    Kulki mocy z bakaliami 

    Kulki mocy to nieduża odżywcza przekąska, dzięki której szybko zyskamy energię w ciągu dnia. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników: daktyle, suszona żurawina, migdały, orzechy laskowe i pestki słonecznika. Do blendera włożyć płatki owsiane, orzechy i nasiona, a następnie rozdrobnić. Kiedy będą już konsystencji podobnej do mąki, dodać suszone owoce oraz masło orzechowe. Wszystko ze sobą połączyć w gęstą masę, a potem uformować z niej kuleczki. Można je dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych lub rozdrobnionych orzechach. Przed podaniem bakaliowe kulki trzeba mocno schłodzić w lodówce.

    Bakaliowe kruche ciasteczka

    Te pyszne ciasteczka są idealne do kawy czy herbaty. Można je zapakować do lunchboxa, a nawet zabrać ze sobą na wycieczkę jako małą przekąskę. Co najważniejsze, robi się je dość szybko. Wystarczy namoczyć daktyle, żurawinę oraz rodzinki, a potem je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki razem z migdałami i orzechami laskowymi. Bakalie wymieszać razem z mąką, ziarnami słonecznika, mleczkiem kokosowym i olejem. Wszystko dokładnie połączyć i uformować nieduże kulki, a następnie spłaszczyć je lekko, aby powstał kształt ciasteczka i na pewno były w środku dopieczone. Każde z nich można dodatkowo obtoczyć w kakao wymieszanym z cukrem czy słodzidłem. Ciasteczka piec przez niecałe 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ℃.

    Podsumowanie

    Bakalie są przepyszną przekąską, ale też idealnym składnikiem do wielu dań. Idealnie komponują się ze słodkimi potrawami, na przykład smoothie, kompotami czy wypiekami, a także z daniami wytrawnymi, mięsami, pasztetami a także serami. Warto mieć u siebie w domu nieduży zapas ulubionych orzechów i bakalii, które można też podać w ramach szybkiej przekąski. 

    Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji lub gotowych receptur, koniecznie sprawdź naszego bloga. Mamy tu wiele przepysznych przepisów, w tym też opcje wegańskie.

    Źródła:

    bee.pl, Bakalie. Jakie mają właściwości i dlaczego warto je jeść?, 19.10.2019, online: <https://www.bee.pl/bakalie-jakie-maja-wlasciwosci-i-dlaczego-warto-je-jesc-a-640.html?srsltid=AfmBOopZ8oQGnuuC-sq4XIlMuUOFrjich6-ZI_SW5-cZ9phlNgc7yIv4>, [dostęp: 26.09.2025].

    sklep.ronic.pl, Bakalie i ich właściwości, online: <https://sklep.ronic.pl/blog/suszenie-zywnosci/18_bakalie-i-ich-wlasciwosci>, [dostęp: 26.09.2025].

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu