Orzechy laskowe w białej czekoladzie z wiórkami kokosowymi 200 g
- -14%
- -14%
- promocja
Przegląd najsmaczniejszych kombinacji
Roślinne ABC
Przekąski
Poradnik
Orzechy laskowe w czekoladzie to połączenie, które jest absolutną klasyką. Każdy je zna i większość osób uwielbia. Najczęściej wybierany jest orzech laskowy w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie. Przepyszny, chrupiący orzech i rozpływająca się w ustach czekolada… Ciężko się oprzeć takiej pokusie. Jeśli lubisz ten rodzaj orzechów, koniecznie spróbuj je z lekkim twistem, na przykład dodatkiem przyprawy piernikowej lub z miodem. Dostępna wersja orzecha laskowego w białej czekoladzie z wiórkami kokosowymi może spokojnie stać się alternatywą dla popularnych pralinek.
Migdały są chyba najczęściej wybierane do bardziej zwariowanych smaków. Może spróbujesz migdałów w białej czekoladzie z zieloną herbatą matcha lub migdałów w białej czekoladzie z pudrem z malin liofilizowanych? A może wybierasz niesamowite złote migdały z karmelem? Migdały są jednym z bardziej lubianych rodzajów orzechów, a w połączeniu z kremową czekoladą to istne niebo dla naszego podniebienia. Koniecznie spróbuj te niestandardowe połączenia.
Duże orzechy i dużo czekolady - co może być lepszego? Nerkowiec charakteryzuje się kremowością oraz delikatną słodyczą. W połączeniu z czekoladą tworzą niemal idealną kompozycję. Szczególnie polecamy orzechy nerkowca w mlecznej czekoladzie. Sprawdzi się zarówno jako przekąska na wyjazdach, jak i małe co nieco na wieczór czy prosta dekoracja deserów.
Rodzynki w czekoladzie to następny prawdziwy klasyk. Mają słodki, wyrazisty smak, który perfekcyjnie łączy się z czekoladą. Są idealną przekąską na wieczór, na spacer czy do kina. Zazwyczaj w sklepach znajdziesz rodzynki w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie. Nam takie rodzynki najbardziej kojarzą się z dzieciństwem i rodzinnymi spotkaniami - rodzynek w gorzkiej czekoladzie nigdy nie brakowało na stole.
Słodko-kwaśne i lekko cierpkie, ale jednocześnie wyraziste w smaku wiśnie, połączone z czekoladą to coś, do czego wiele osób ma słabość. Wiśnie w czekoladzie są kolejnym klasycznym połączeniem. Ten smak jest podstawą deseru czarny las, który jest absolutnie przepyszny. Warto wiedzieć, że są one nie tylko perfekcyjnym dodatkiem deserów, ale również aromatycznym i ciekawym twistem w daniach słonych, w towarzystwie na przykład pieczeni.
Kto z nas nie marzył w środku zimy o soczystych truskawkach w czekoladzie? To jest nieodłączny element każdego lata. A gdyby tak cieszyć się pysznymi truskawkami w czekoladzie cały rok? Co prawda suszone truskawki nie są tak soczyste, ale są równie smaczne. Możesz też znaleźć całe truskawki liofilizowane w gorzkiej czekoladzie, które zaskoczą Cię swoją chrupkością i intensywnym aromatem. Na pewno pokochasz je od pierwszego kęsa!
Kwaśnawy owoc żurawiny i kremowa gorzka czekolada to nasza słabość… Idealne jako przekąska, dodatek do jogurtu czy owsianki. Jest to jeden z popularniejszych produktów tego typu i wcale nas to nie dziwi! Żurawina w czekoladzie świetnie komponuje się z deserami i daniami wytrawnymi. Nie bój się z niej korzystać i twórz swoje własne przepyszne kombinacje!
Dużą popularnością cieszą się także chipsy bananowe w czekoladzie. Wybierana jest zarówno czekolada gorzka, jak i mleczna. Ta kompozycja smakowa często wzbogacana jest jeszcze na przykład o masło orzechowe. Z dzieciństwa bardzo dobrze pamiętamy pianki bananowe o podłużnym kształcie, oblane cieniutką warstwą gorzkiej czekolady. Już wtedy wiedzieliśmy, że banan z czekoladą do najlepsze połączenie.
Kokos bardzo dobrze łączy się z czekoladą, dlatego tak często można je znaleźć razem, przykładowo w różnego rodzaju ciastach czy batonach. W sklepach dość łatwo znaleźć kostkę kokosową w czekoladzie, a obecnie wśród ofert są też chipsy kokosowe z czekoladą lub dodatkiem kakao.
Obecnie można znaleźć naprawdę wiele różnych kompozycji smakowych orzechów i bakalii w połączeniu z czekoladą. Każda z nich ma swoich ulubieńców. Poza najpopularniejszymi smakami polecamy spróbować także między innymi maliny w białej czekoladzie. Kremowa czekolada otaczająca przepyszny owoc maliny to bardzo częsty wybór, chociaż po zjedzeniu kilku takich malinek może już się zrobić zbyt słodko.
Inną ciekawą propozycją są liofilizowane porzeczki w białej czekoladzie z malinami. Lekko kwaśny, cierpki owoc, a dodatkowo, dzięki liofilizacji, o chrupiącej strukturze, który jest otoczony słodką białą czekoladą z malinową nutą, to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Oczywiście nie brakuje różnych połączeń czekolady z orzechami, na przykład orzechami ziemnymi lub orzechami włoskimi. Natomiast naszym najnowszym odkryciem jest ciecierzyca prażona w mlecznej czekoladzie. Kto by się spodziewał, że to może być tak pyszne?
Wybór orzechów i bakalii w czekoladzie zależy przede wszystkim od naszych preferencji. Zazwyczaj mamy do wyboru czekoladę gorzką, mleczną i białą. Najczęściej to właśnie bakalie w białej czekoladzie mają jakieś dodatki, ponieważ dzięki nim ładniej wyglądają, czekolada zyskuje nowe kolory, a smak tych dodatkowych składników, na przykład kawy, jest lepiej wyczuwalny. Czasami można się też spotkać z polewą jogurtową imitującą czekoladę, dlatego warto dokładnie przeczytać etykiety artykułów, po które sięgamy. Uważne sprawdzenie składu produktu pozwoli nam także wybrać najlepsze orzechy i bakalie, czyli bez masy zbędnych dodatków, w tym olejów.
Komentarze