- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:

7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadania dla zabieganych
Pamiętaj, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia
Wegańskie przepisy
Na słodko
Na śniadanie
Roślinne ABC
Sałatki
Kiedy przychodzi ranek nie zawsze jest czas na zrobienie pożywnego śniadania i szukamy szybkich rozwiązań. Często słyszymy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i od niego zależy czy będziemy mieć w ciągu dnia dużo energii. Nawet jeśli nie mamy rano zbyt wiele czasu, warto zjeść nieduży posiłek. Poznaj nasze pomysły na smaczne i szybkie posiłki.
Spis treści
• Płatki i owsianki
• Musli i granole
• Jaglanki
• Jajecznica z warzywami
• Pugging chia
• Zdrowe sałatki
• Kanapki
Płatki i owsianki
Płatki są bardzo częstym wyborem na śniadanie, gdy spieszymy się rano do pracy czy zaspaliśmy. Warto je podkręcić dodatkami, które sprawią, że posiłek będzie smaczniejszy, bardziej syty i zdecydowanie zdrowszy. Można dodać do nich na przykład orzechy, świeże lub suszone owoce. Niektórzy dodają także owoce liofilizowane, a zamiast cukru, słodzą je miodami. Na rynku można wybrać wiele rodzajów płatków, więc na pewno każdy wybierze coś dla siebie. Najczęściej wybieranymi płatkami są płatki owsiane, które są pełne składników odżywczych i na długo pozostawiają uczucie sytości. Można je przygotować na wiele sposobów - tradycyjnie ugotować, zrobić nocną lub pieczoną owsiankę. Osoby, które są rano w dużym pośpiechu mogą wybrać płatki owsiane błyskawiczne, które wystarczy zalać wrzątkiem. Warto korzystać także z gotowych propozycji, jak na przykład OWYESS mikrobiotyczna nocna owsianka w kubku.
Musli i granole
Musli i granole to gotowe wersje płatków. Musli to mieszanki pysznych płatków, bakali i orzechów, natomiast granole zawierają dodatkowe zboża i dzięki swojej charakterystycznej strukturze można je chrupać także pomiędzy posiłkami. Najczęściej je się je z jogurtami i dodaje do nich świeże owoce, aby posiłek był bogatszy w witaminy i minerały.
Jaglanki
Jaglanki są inną wersją owsianek - wystarczy płatki owsiane zamienić na kaszę jaglaną. Niestety w przypadku kaszy, zalanie jej gorącą wodą nie wystarczy - trzeba ją ugotować. Można zrobić to dzień wcześniej, a rano dodać tylko ulubione dodatki. Ciekawym pomysłem jest zrobienie “jaglanych kulek mocy”, które można zamrozić i przechowywać przez długi czas, a wyjmować w dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie śniadania. Takie kulki można podgrzać w mikrofalówce lub airfry’erze, a potem zjeść na przykład z jogurtem.
Jajecznica z warzywami
Wbrew pozorom przygotowanie jajecznicy zajmuje tylko chwilę. Aby była bogatsza w wartościowe składniki, dodaj do niej pyszne warzywa! Polecamy spróbować jajecznicę z papryką, szpinakiem i żółtym serem lub ze smażonymi pomidorami. Jeśli chcesz, aby warzywa szybko zmiękły, pamiętaj żeby pokroić je na mniejsze kawałki (można to zrobić dzień wcześniej). Do jajecznicy możesz dodać także ugotowany ryż z poprzedniego dnia i przygotować szybki smażony ryż z jajkiem i warzywami - pamiętaj jedynie o tym, żeby dodać do tego sos, na bazie sosu sojowego i czosnku.
Pudding chia
Szybkim porannym śniadaniem jest także pudding chia lub pudding siemieniowy, chociaż siemię lniane rzadko wykorzystuje się do puddingów. Aby zrobić taki pudding, dzień wcześniej trzeba zalać nasiona chia w proporcjach 1:10 (1 łyżka nasion na 10 łyżek płynu). Rano pudding trzeba dokładnie wymieszać, dodać do niego ulubione dodatki i można śmiało zajadać - wyśmienicie smakuje ze świeżymi lub liofilizowanymi borówkami, płatkami migdałów i miodem. Podobnie można zrobić z siemieniem lnianym, ale w jego przypadku będzie można wyczuć lekko zbożowy posmak.
Zdrowe sałatki
Aby przygotować sałatkę śniadaniową, wystarczą tylko trzy składniki - będzie szybka i pożywna. Przygotowując ją trzeba pamiętać, żeby jeden ze składników dostarczał białka. Może to być, na przykład: ser, jajko, tofu, czy fasolka. Pyszną sałatkę można podawać z pieczywem.
Kanapki
Kanapki to często podstawowy wybór w wielu domach. Są szybkie, smaczne i pożywne. Robiąc kanapki trzeba zwrócić uwagę na dodatki - jeden plasterek szynki czy sera nie są wystarczające. Zdrowe kanapki powinny być bogate w warzywa. Możesz użyć pomidory, ogórka, paprykę, cebulę, awokado, rzodkiewkę i mnóstwo innych warzyw. Warto dodać do nich także twarożek lub jajko.
Zdrowe śniadania - gotowe przepisy
Jeśli nie jesteś w kuchni specjalistą lub szukasz gotowych przepisów czy inspiracji, zajrzyj na bloga Promieni Słońca ☀️ Znajdziesz tutaj wiele pysznych pomysłów nie tylko na zdrowe śniadania. Dużo z nich, to przepisy wegańskie, więc na pewno każdy może je wypróbować. Polecamy między innymi przepisy na śniadaniowe owsianki: przepis na nocną owsiankę marchewkową, przepis na owsiankę pistacjową, przepis na owsiankę banoffee oraz przepis na pieczoną owsiankę z bananami i orzechami.
Produkty z przepisu
Granola czekoladowa z kawałkami czekolady 500 g
- -30%
- krótka data
- -30%
- promocja
- -50%
- krótka data
- -50%
- promocja
Komentarze