- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Najlepsze bakalie do świątecznych wypieków
Przewodnik
Na słodko
Świąteczne
Poradnik
Święta to chwile dla rodziny. Zwykle wszyscy spotykamy się razem przy stole, aby cieszyć się wspólnie spędzonym czasem - powspominać, podzielić się planami na przyszłość oraz sukcesami z minionego roku. Nie da się ukryć, że to okres, gdy obracamy się wokół stołu i dużo jemy. Wiele tradycyjnych przepisów zawiera bakalie, dlatego warto się im przyjrzeć nieco bliżej, żeby wybrać te najlepsze, dzięki czemu nasze posiłki będą jeszcze smaczniejsze.
Jak wybierać bakalie na święta?
Tradycyjne, świąteczne wypieki i dania zawierają wiele orzechów i bakalii. Dawniej, gdy w okresie zimowym nie było zbyt dobrego dostępu do świeżych owoców, gospodynie musiały korzystać z innych produktów, aby wyczarować prawdziwe smakołyki. To właśnie dlatego w okresie świątecznym sięgamy po tak wiele suszonych owoców, które przez suszenie zostały zakonserwowane, żeby można było z nich korzystać przez długi okres, a zebrane plony się nie zmarnowały.
Tradycyjnie w świątecznych daniach znajdziemy rodzynki, suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową czy suszone śliwki. Obecnie w sklepach jest ogromny wybór bakalii i owoców suszonych, owoców kandyzowanych czy nawet owoców liofilizowanych i warto z nich korzystać. Przydadzą się, gdy planujemy przygotować tradycyjne przepisy i chcemy je przykładowo trochę podkręcić, wzbogacić ich smak czy nieco unowocześnić recepturę.
Klasyczne przepisy z bakaliami
Okres świąt bożonarodzeniowych to dla wielu osób ulubiony czas. Niektórzy odliczają do niego dni zaraz po zakończeniu wakacji (a nawet jeszcze wcześniej!). Święta często kojarzą się z dużym gotowaniem tradycyjnych potraw. Według licznych przepisów, do świątecznych wypieków, ale też słonych potraw, dodajemy dużą ilość bakalii i owoców suszonych, dlatego warto wybierać te dobrej jakości, dzięki którym nasze dania będą jeszcze smaczniejsze.
Sernik z rodzynkami
Spór o to, czy jemy sernik z rodzynkami czy bez trwa już od wielu lat. Nie będziemy nikogo oceniać, bo każdy ma swój smak, ale przyznamy się, że gdy są święta, to raczej wolimy ten z rodzynkami. Najczęściej korzysta się z rodzynek sułtańskich. Nie są duże i mają dość intensywny, słodki smak, dzięki czemu tak bardzo pasują do deserów i dań. Przed dodaniem rodzynek do sernika, warto je wcześniej namoczyć, a po odsączeniu obtoczyć w mące, aby nie opadły na spód ciasta.
Makowiec
Makowiec to tradycyjny wypiek, którego nigdy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pewnie każdy z nas ma w domu własny najlepszy przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie da się jednak ukryć, że najpyszniejszy makowiec to ten z dużą ilością bakalii. Jakie bakalie najlepiej wybrać? Tradycyjnie dodaje się rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i orzechy, na przykład migdały i orzechy włoskie. My polecamy spróbować wersji z dodatkiem suszonych fig, moreli, daktyli, śliwek oraz z orzechami nerkowca. Duża ilość orzechów i bakalii nada ciastu słodyczy i wyjątkowego smaku.
Keks
Keks to wypiek, który nie istnieje bez bakalii. Bardzo często na sklepowych półkach są do kupienia już gotowe mieszanki bakalii do keksa. Jeśli jednak uwielbiamy bakalie, a w święta zużywamy ich zwykle dość dużo, polecamy przygotować taką mieszankę samodzielnie. Można wtedy użyć tylko te suszone owoce, które lubimy. Najczęściej w takich mieszankach znajdują się: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy czy morele. Niektórzy dodają także różnego rodzaju owoce kandyzowane, na przykład kandyzowany imbir, ananasa lub papaję (aby ciasto zyskało kolorów czasami używa się papaję kandyzowaną mix kolorów).Warto spróbować również keksa z dodatkiem fig i daktyli.
Babka Panettone
Babka Panettone to tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek we Włoszech. W Polsce z roku na rok zyskuje coraz większą popularność i może stanowić alternatywę dla wspomnianego wcześniej keksa. Jest dość trudna w przygotowaniu, dlatego uważa się ją za tak wyjątkową. Ponadto ma długi termin przydatności do spożycia i najczęściej znajdziemy ją zapakowaną w specjalne ozdobne pudełka. Istnieją różne wersje tej babki, ale ta klasyczna jest pełna przepysznych bakalii. Zwykle dodaje się do niej rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i cytryny, ale w naszym domowym kącie można oczywiście dodać też inne rodzaje bakalii. Można przygotować przykładowo panettone z czekoladą i orzechami, co też jest dość popularną wersją.
Wegańskie ciasto bakaliowe
Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa oraz produktów odzwierzęcych. W Promieniach Słońca od zawsze można było znaleźć wiele pysznych wegańskich przepisów, które smakują nie tylko weganom. Mamy też propozycję na dobre wegańskie ciasto, pełne słodkich bakalii. Wybrane suszone owoce (proponujemy śliwki, żurawinę i rodzynki) należy pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć - w wodzie, soku pomarańczowym albo, dla nieco starszych, w rumie. Nie może też zabraknąć orzechów, przykładowo migdałów, orzechów nerkowca i orzechów włoskich, które również trzeba posiekać. Bazą ciasta jest starte jabłko i banan, do których należy dodać olej, cukier, mąkę i przyprawy, takie jak mielony imbir, cynamon mielony czy mielone goździki, które nadają ciastu świątecznego aromatu. Do tego kakao i soda oczyszczona, a na końcu namoczone wcześniej bakalie. To prosty przepis, który wbrew pozorom przygotowuje się naprawdę szybko, a potrafi zaskoczyć smakiem niejedną osobę.
Świąteczny bigos
Dobry bigos to nie tylko wymieszane mięso z kapustą. Prawdziwego aromatu i smaku zyskuje, gdy dodamy do niego suszone grzyby oraz śliwki. Najlepiej wybrać śliwki bez pestek - zaoszczędzimy wtedy dużo czasu, ponieważ nie będziemy musieli sami ich usuwać. Jeśli nie masz akurat dostępu do suszonych śliwek, spróbuj wykorzystać powidła śliwkowe.
Jeszcze więcej przepisów
Bakalie to chyba nieodłączny składnik świąt. Są idealne nie tylko w słodkich wypiekach, ale także słonych potrawach. Idealnie komponują się z mięsami. Można dodać je do pieczeni czy domowych pasztetów. Suszone owoce nadają daniom wyjątkowego aromatu, typowego dla świątecznych potraw.
Na blogu Promieni Słońca dostępnych jest wiele pysznych przepisów zarówno na święta, jak i na co dzień. Przygotuj je w swojej kuchni lub wykorzystaj jako inspirację do własnych potraw. Koniecznie podziel się zdjęciem w mediach społecznościowych, oznaczając nasz profil!
Podsumowanie
Słodkie rodzynki, kwaśna żurawina, ale też śliwki, wiśnie, papaja, imbir, czy różne rodzaje orzechów. Niektórzy sięgają po nie jedynie w okresie świątecznym, dla innych to codzienny niezbędnik. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, warto poświęcić chwilę, aby wybrać bakalie dobrej jakości. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, sprawdź nasz specjalny poradnik Jak kupić dobre bakalie? Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?, w którym znajdziesz kilka przydatnych wskazówek.
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- bestseller
Komentarze