• Wyprzedaż!

Laska Wanilii 2 szt.

26,59 zł 1 / szt.
Brutto

Opis produktu

Laski wanilii są magiczne. Nie tylko dlatego, że ich zachwycający zapach potrafi zawrócić w głowie, ale też dlatego że niczym bajkowe różdżki potrafią przekształcić prosty deser lodowy w wyjątkowy deser i kawę w słodki i aromatyczny napój. Prawdziwe ziarna wanilii są jedną z najdroższych przypraw w naszych kuchennych szafkach i zdecydowanie zasługują na uwagę. Laski wanilii nigdy nas nie zawiodą dostarczając bogatych, intensywnych aromatów i smaków w naszych wypiekach.

Gdzie rośnie wanilia?

Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych rosnąca głównie w tropikalnym klimacie Ameryki Południowej i Środkowej, a także na Madagaskarze. Występuje ona w formie pnącza, które co dwa, trzy lata wypuszcza pięknie pachnące, żółte kwiaty. To właśnie z tych kwiatów zbiera się zielone strączki z nasionami, które następnie poddaje się suszeniu i fermentacji aż do uzyskania intensywnie brązowej barwy. Wysuszone laski wanilii stają się surowcem do produkcji olejku waniliowego czy cukru waniliowego.  

Wanilia laski - jak używać?

Możliwości wykorzystania lasek wanilii jest dużo, ale najchętniej wykorzystywana jest w cukiernictwie. Od waniliowych babeczek, kruchych ciasteczek, tortów, ciast i kremów przez lody, na wykwintnych deserach typu pana cotta kończąc. Wanilia sprawia, że od samego zapachy tych wypieków zaczyna cieknąć ślinka. Nasiona wanilii warto dodać do masy jajecznej do przygotowania tostów francuskich z owocami, a także do słodkiego ryżu. A zimą szczególnie polecamy czekoladę po Aztecku z wanilią! 

Jak wyciągnąć nasiona z laski wanilii?

Aby wydobyć z laski wanilii ziarenka najlepiej użyć ostrego nożyka, którym wystarczy lekko rozciąć laskę wanilii wzdłuż strączka, a następnie małą łyżeczką zeskrobać zawartość. Warto pamiętać, że aby zagwarantować naszym wypiekom najintensywniejszy aromat, nasiona z lasek wanilii należy wyjąć tuż przed ich użyciem.  

Jak wykorzystać laski wanilii po wyjęciu ziaren?

Laski wanilii same w sobie mają bardzo dużo smaku i zdecydowanie odradzamy ich wyrzucanie. Pozostałości po wyjęciu ziaren można użyć do przygotowania domowego roślinnego mleka waniliowego lub dodać do gotowego mleka. Jeśli dodasz je do słoika z cukrem, otrzymasz cukier o subtelnym zapachu wanilii. Możliwości jest nieskończenie dużo. :) 

100% naturalna wanilia - laska. 

Na terenie zakładu stosowane są alergeny: soja, seler, dwutlenek siarki, mleko i jego pochodne, gluten pszenny, gorczyca, jaja.

Wartości odżywcze w 100g produktu

Wartość energetyczne: 1332 kJ/317 kcal

Tłuszcz: 3,2 g

  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g

Węglowodany: 56 g

  w tym cukry: 25,9 g

Białko: 3,9 g

Sól: <0,1 g

Indonezja

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Opinie: 0 / 0
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 z 0 opinii
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!